Kopytka - przepis. Dzięki radzie cioci Ali będą mięciutkie i delikatne. "Tych ziemniaków nawet nie kupuj"

Mięciutkie, delikatne, ale jednocześnie jędrne i lekko błyszczące. Takie są właśnie kopytka mojej cioci, która od 50 lat karmi nimi najbliższych. Jak zrobić kopytka, żeby były tak pyszne, jak ciocine? Sukces zaczyna się już na zakupach. Okazuje się, że nie wszystkie ziemniaki sprawdzą się w tej potrawie.

Więcej przepisów na klasyki kuchni polskiej znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zazwyczaj jest tak, że jak coś wydaje się proste, to najłatwiej to spartaczyć. Tak niestety jest czasami w przypadku kopytek, które nieodpowiednio zrobione są twarde, gumowate, lub przeciwnie - rozgotowane i wodniste. Oczywiście praktyka czyni mistrza, ale po co ponosić porażkę, kiedy ochota na kopytka jest tak wielka? 

Przepisy cioci Ali pojawiają się tu dość często, ponieważ uważam, że ciocia jest świetną kucharką - zawsze stawia na doświadczenie i przykłada dużą uwagę do szczegółów i najlepszych, chociaż prostych składników. Co jest najważniejsze w kopytkach? Proporcje, owszem, ale ważniejsze są ziemniaki. Nie mogą być pierwsze lepsze, dlatego kiedy jesteś w sklepie, patrz uważnie na oznaczenia. Na kopytka szukaj ziemniaków z oznaczeniem C lub D.

Zobacz wideo

Jak zrobić kopytka? Rada cioci gwarantuje kopytkową perfekcję

Kopytka, kluski śląskie, pyzy, kartacze lub knedle najlepiej wychodzą z ziemniaków mączystych. Co to są ziemniaki mączyste? To takie, które zawierają dużo skrobi, która ma za zadanie w naturalny sposób "związać" ciasto na kopytka i nadać mu elastyczności, bez konieczności dodawania mąki ziemniaczanej, która może je niepotrzebnie utwardzić. Ciocia zawsze zwracała uwagę na to, żeby ziemniaki były "białe" - to jej znaniem gwarantowało udaną potrawę. Jakie gatunki ziemniaków są mączyste? To na przykład:  bryza, cekin, jutrzenka, jurata, gracja, tajfun, mazur, finezja.

Kopytka - przepis na wymarzony obiad

Składniki:

  • 1 kg obranych mączystych ziemniaków
  • ok. 250 g mąki pszennej niskiego typu 
  • 1 średnie jajko
  • sól
  • opcjonalnie szczypta gałki muszkatołowej

Sposób wykonania:

  1. Ziemniaki ugotuj w lekko osolonej wodzie. Odcedź i ostudź. 
  2. Ostudzone ziemniaki zmiel w prasce lub maszynce i przełóż do miski. Wbij jajko i wsyp 200 g mąki. 
  3. Zacznij wyrabiać ciasto na kopytka i jeśli uważasz, że jest zbyt luźne, stopniowo dodawaj mąkę. Ciasto powinno być miękkie, ale zwarte. 
  4. W dużym garnku zagotuj wodę z solą i odrobiną masła. 
  5. Ciasto przełóż na stolnicę lekko oprószona mąką i podziel je na części. Każdą z nich rozwałkuj na wałek o średnicy ok. 3 cm i za pomocą ostrego noża wycinaj kluseczki w kształcie rombów. 
  6. Kopytka wrzucaj partiami na wrzącą wodę i od razu zamieszaj od dna, by nie przywarły do dna. Pamiętaj, że woda powinna tylko delikatnie mrugać - jeśli będzie bulgotać zbyt intensywnie, kopytka wyjdą "poszarpane" i lekko wodniste. 
  7. Kopytka gotuj przez ok. 3 minut od wypłynięcia (w zależności od wielkości) i za pomocą łyżki cedzakowej wyjmuj je na talerze.

Tak przygotowane kopytka smakują bosko prosto z garnka polane masłem z solą. Będą także idealnym uzupełnieniem dań mięsnych jako zamiennik ziemniaków, ale także podane z sosem grzybowym lub mięsnych zaspokoją nawet duży głód. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.