Zjadając te grzyby możesz pożałować. Przypominają jadalne, choć wcale nimi nie są

Sezon grzybowy trwa w najlepsze. Wiele osób już od kilku tygodni spaceruje po lesie z nadzieją na zebranie ich dużych ilości. W niektórych rejonach Polski można po godzinie wyjść z koszem pełnym grzybów, ale czy na pewno są one jadalne? Okazuje się, że nietrudno pomylić niektóre okazy z tymi, których zjedzenie nie jest zalecane.
Zobacz wideo Jak przyrządzić grzyby? Tomasz Jakubiak przyrządza je w stylu azjatyckim

Grzybobranie to wyjątkowy czas w roku. Do lasu wybierają się nawet ci, którzy nie przepadają za smakiem grzybów. Jest to dobra okazja na wyciszenie się i odpoczynek wśród natury. Zapaleni grzybiarze wchodzą do lasów o wczesnych godzinach porannych i już po niedługim czasie wychodzą z pełnymi koszami. Jednak nie musisz się martwić, jeśli wybierzesz się na leśną przechadzkę trochę później, również znajdziesz coś dla siebie. Aczkolwiek jeśli nie masz dużego doświadczenia w ich zbieraniu, przed wyprawą warto dowiedzieć się o ich gatunkach. Bowiem okazuje się, że niektóre trujące grzyby przypominają jadalne. W niektórych przypadkach nietrudno o pomyłkę, która może skończyć się tragicznie.

Trujące grzyby przypominające jadalne. To na nie uważaj

Wchodząc do lasu, nikt na pewno nie chce wyjść z niego z koszykiem pełnym trujaków. Jednak brak odpowiedniej wiedzy może tym skutkować. Jeśli więc nie masz większego pojęcia na ich temat, warto wspomagać się atlasami grzybów. Dziś chcemy przedstawić okazy, które mogą czasem zmylić nawet doświadczonego grzybiarza. Ich wygląd jest łudząco podobny do jadalnych gatunków, lecz ich zjedzenie może odbić się na naszym zdrowiu.

Lisówka pomarańczowa (trująca) i kurka (jadalna)

Kurki znamy i kochany, bo to jedne z najpopularniejszych i najsmaczniejszych grzybów. Jednak pomimo charakterystycznego wyglądu można pomylić je z trującą z lisówką pomarańczową. Jeśli lisówka trafi na nasze talerze, może to skutkować dolegliwościami trawiennymi. Aby rozróżnić oba okazy, należy spojrzeć na ich kapelusz. Hymenofor kurek, który składa się z żylastych fałd zbiegających na trzonie pozwala odróżnić je od lisówki, której brzeg kapelusza jest bardzo podwinięty.

Lisówka pomarańczowa (trująca) i kurka (jadalna)
Lisówka pomarańczowa (trująca) i kurka (jadalna) Fot. fot. Wikimedia Commons, Jerzy Opioła / Tomasz Waszczuk, Agencja Wyborcza.pl

Muchomor plamisty (trujący) i czubajka kania (jadalna)

Kapelusz muchomora jest szarobrązowy lub żółtobrązowy, posiada także liczne białe łatki. Gdy jest całkowicie dojrzały na brzegach występują wyraźne karbowania. Jego zapach może kojarzyć się nam z rzodkiewką. Gdy jakimś trafem trafi do naszego żołądka, można zauważyć osłabienie, występują też wymioty i suchość w gardle, a także zawroty głowy. Natomiast jadalnym odpowiednikiem tego grzyba jest czubajka kania. Jej kolor jest biały, a kapelusz pokrywają szaro-brązowe łuski. Pod spodem kani znajduje się ruchomy pierścień, którego muchomor nie posiada.

Muchomor plamisty (trujący) i czubajka kania (jadalna)
Muchomor plamisty (trujący) i czubajka kania (jadalna) Fot. Pavlo Burdyak, shutterstock.com / Eryk Stawinski, shutterstock.com

Piestrzenica kasztanowata (trująca) i smardz jadalny (jadalny)

W tym przypadku różnica jest bardzo zauważalna, ponieważ grzyby można rozróżnić na podstawie koloru. Jeśli jednak o tym nie wiemy, możemy w łatwy sposób je pomylić. Trujący grzyb charakteryzuje się kolorem ciemnobrązowym, natomiast smardz jadalny jest w kolorach jasnobeżowych. Gdy nastąpi pomyłka, a trujak trafi do dania, które spożyliśmy, może on spowodować uszkodzenia wątroby i nerek.

Piestrzenica kasztanowata (trująca) i smardz jadalny (jadalny)
Piestrzenica kasztanowata (trująca) i smardz jadalny (jadalny) Fot. flickr.com, Marko Vertainen, CC BY-NC 2.0 / istockphoto.com, Nataliia_Melnychuk

Goryczak żółciowy (trujący) i borowik szlachetny (jadalny)

W tym przypadku grzyby są na tyle do siebie podobne, że pomyłka może nikogo nie zdziwić. Jednak to, co charakteryzuje prawdziwka to mięsisty trzon, na którym pojawia się biała siatka. Dodatkowo od spodu kolor kapelusza znacznie różni się od tego, który jest na goryczaku. Borowik jest zdecydowanie jaśniejszy. Aby mieć pewność, że do koszyka nie jest zbierany jego niejadalny klon wystarczy czubkiem języka dotknąć powierzchni kapelusza. Smak, który poczujemy będzie gorzki i niesmaczny. Co prawda ta odmiana nie jest trująca, jednak przez intensywny, gorzki smak nie da się zjeść potrawy, w której ten grzyb się pojawia.

Goryczak żółciowy (trujący) i borowik szlachetny (jadalny)
Goryczak żółciowy (trujący) i borowik szlachetny (jadalny) Fot. RealPeopleStudio, Shutterstock / Shutterstock

Mleczaj wełnianka (trujący) i mleczaj rydz (jadalny)

Sugerując się jedynie wyglądem, oba grzyby są prawie identyczne. Oba gatunki mają takie same kapelusze w kształcie lejka. Jednak aby odróżnić je od siebie, należy spojrzeć na miąższ. Mleczaj charakteryzuje się niezmienne białym, natomiast rydz wydziela marchewkowe mleczko. Po uszkodzeniu jego blaszki zielenieją, co również ułatwia ich odróżnienie. Dodatkowo wełnianka na swoim kapeluszu posiada białe włoski, które wyróżniają go od jadalnego grzyba. Spożycie wełnianka może powodować mdłości i wymioty.

Mleczaj wełnianka (trujący) i mleczaj rydz (jadalny)
Mleczaj wełnianka (trujący) i mleczaj rydz (jadalny) Fot. iStock / wikimedia commons

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o: