Ten przepis na kremowy sos z kurkami smakuje świetnie. Lista składników jest prosta i krótka, a większość z nich na pewno masz już w domu. Nakład pieniężny jest więc niewielki, jednak warto włożyć w przygotowanie całe serce, a na pewno sos wyjdzie wyśmienity.
Kurki w śmietanie są niezastąpione. Taki sos świetnie komponuje się zarówno z makaronem, jak i ziemniakami. Można również dodać do przepisu mięso - na przykład łopatkę czy pierś z kurczaka, ale w wersji bez mięsa również smakuje doskonale. Jak zatem zrobić śmietanowy sos kurkowy? Oto najlepszy przepis.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Niezawodną metodą jest płukanie kurek we wrzątku. Wrzątek sprawia, że z grzybów wydobywa się niewielka ilość śliskiej substancji - dokładnie takiej, jak podczas marynowania. Dzięki temu procesowi piasek i inne zanieczyszczenia są przez nią wypychane i wymywane.
Z kolei sól wpływa na zmniejszenie napięcia powierzchniowego wody. Objawia się ono w postaci "błonki" na powierzchni wody. Utrzymuje ona na sobie substancje, które kładą na nią niewielki nacisk, na przykład mielony pieprz. Jeśli to napięcie się zmniejszy, drobinki i zanieczyszczenia zatoną. Takie płukanie należy powtórzyć co najmniej dwa razy.