Kurki w śmietanie - letni przepis na nadchodzące jesienne dni. Kremowe i pyszne, aż się uszy trzęsą

Kurki w śmietanie to wyjątkowe połączenie smaków, któremu nie sposób się oprzeć. Przepis jest banalnie prosty, a gotowe danie będzie smakowało każdemu bez żadnych wyjątków. Jak przygotować kurki w śmietanie? Oto niezastąpiony przepis.

Ten przepis na kremowy sos z kurkami smakuje świetnie. Lista składników jest prosta i krótka, a większość z nich na pewno masz już w domu. Nakład pieniężny jest więc niewielki, jednak warto włożyć w przygotowanie całe serce, a na pewno sos wyjdzie wyśmienity. 

Zobacz wideo Jak zamarynować grzyby? Podpowiadamy

Kurki w śmietanie - przepis. Nie zapomnij o zieleninie, bo zdecydowanie wzbogaca smak 

Kurki w śmietanie są niezastąpione. Taki sos świetnie komponuje się zarówno z makaronem, jak i ziemniakami. Można również dodać do przepisu mięso - na przykład łopatkę czy pierś z kurczaka, ale w wersji bez mięsa również smakuje doskonale. Jak zatem zrobić śmietanowy sos kurkowy? Oto najlepszy przepis.  

Składniki:

  • 250-500 g kurek, 
  • 2 średnie cebule, 
  • 2 łyżki masła, 
  • 200 ml śmietany 30 proc., 
  • sól i pieprz, 
  • natka pietruszki. 

Kurkowy sos śmietanowy, który pokocha każdy. Sposób przygotowania krok po kroku 

Sposób przygotowania: 

  1. Grzyby dokładnie oczyść, większe z nich pokrój. Cebulę posiekaj w kostkę, podobnie natkę pietruszki. 
  2. Przygotuj dużą patelnię lub woka. Rozgrzej na niej masło i podsmaż cebulę. Następnie dodaj kurki i smaż na dużym ogniu, aż odparuje z nich woda. Pod koniec lekko je osól. 
  3. Do podsmażonych kurek dodaj pietruszkę, pieprz i śmietanę. Wymieszaj i zmniejsz moc palnika. Duś jeszcze przez 10 minut. 

Jak oczyścić kurki? Ten sposób jest niezawodny 

Niezawodną metodą jest płukanie kurek we wrzątku. Wrzątek sprawia, że z grzybów wydobywa się niewielka ilość śliskiej substancji - dokładnie takiej, jak podczas marynowania. Dzięki temu procesowi piasek i inne zanieczyszczenia są przez nią wypychane i wymywane. 

Z kolei sól wpływa na zmniejszenie napięcia powierzchniowego wody. Objawia się ono w postaci "błonki" na powierzchni wody. Utrzymuje ona na sobie substancje, które kładą na nią niewielki nacisk, na przykład mielony pieprz. Jeśli to napięcie się zmniejszy, drobinki i zanieczyszczenia zatoną. Takie płukanie należy powtórzyć co najmniej dwa razy.  

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.