• Link został skopiowany

Przecier z dodatkiem cukinii. Wyśmienity sos, który smakuje o niebo lepiej niż klasyczna wersja

Wśród domowych przetworów nie brakuje kolorowych sałatek, kiszonek, dżemów i owocowych akcentów. W tym sezonie warto postawić także na niebanalny przecier z dodatkiem cukinii, który jest o niebo lepszy od znanej nam klasyki! Taki duet świetnie sprawdzi się jako dodatek do makaronów, zapiekanek czy warzywnych specjałów.
Ketchup z cukinii. Zdjęcie ilustracyjne
KarinaKlachuk/shutterstock

Nic nie smakuje równie dobrze jak domowej roboty przetwory, które przypominają jesienią i zimą o obłędnych smakach lata. Poza wybornymi aromatami, kolorami i solidną porcją witamin możemy w ten sprytny sposób wykorzystać duże ilości owoców lub warzyw, tworząc zapasy, które przewyższają w każdym aspekcie sklepowe słoiki.

Przecier z dodatkiem cukinii to smakowity zamknięty w słoikach na zimę

Jak doskonale wiadomo, wśród domowych przetworów, królują ogórki, kapusta czy dorodne pomidory. Z czerwonych, słodkich owoców przygotowuje się znakomite sosy, pulpy i sałatki, ważnym smakołykiem jest także przecier, który posłuży nam jako baza sosów czy idealne smarowidło do pizzy lub wszelakich zapiekanek. Warto jednak udoskonalić klasykę i postawić na przecier bazujący na cukinii! Ta mała zmiana da znacznie lepszy smak z charakterystycznym, delikatnym posmakiem, przypominającym niemal od razu beztroskie, wakacyjne chwile i obłędne aromaty. 

Przecier z cukinii to doskonała metoda na wykorzystanie sporych zapasów warzyw. Tak powstały sos to także must have każdej domowej spiżarni. Kremowy, delikatny sos świetnie sprawdzi się jako dodatek do pizzy, zapiekanek, a także dodatek do makaronów czy nawet zup. Kluczem do sukcesu jest dodatek cebuli oraz odpowiednia mieszanka przypraw, która wyśmienicie wyeksponuje delikatne smaki cukinii. 

Zobacz wideo Szybki przepis na chrupiące placki z cukinii

Przepis na przecier z cukinii, czyli mistrzowski sos do spiżarni

Składniki: 

  • 1,5 kg cukinii,
  • 500 g cebuli,
  • 3 słoiczki przecieru pomidorowego,
  • łyżka soli,
  • szklanka cukru,
  • szklanka octu,
  • pół łyżki ostrej papryki,
  • łyżka słodkiej papryki,
  • łyżeczka pieprzu mielonego.

Sposób przygotowania: 

  1. Zacznij od dokładnego umycia cukinii. Warzywo obierz, wydrąż środek i zetrzyj na tarce o małych oczkach. 
  2. Cebulę pokrój w drobną kosteczkę i dodaj do cukinii. 
  3. Warzywa zasyp solą, pomieszaj i odłóż na minimum osiem godzin leżakowania - w tym czasie wytworzy się sok i obłędny smak naszego przecieru. 
  4. Po tym czasie warzywa wraz z powstałym sokiem przełóż do garnka i gotuj przez 20 minut. Następnie dodaj przecier pomidorowy, cukier, ocet i wszystkie przyprawy. 
  5. Całość dokładnie zamieszaj i gotuj na średniej mocy kolejne 20 minut. 
  6. Po tym czasie przecier jest gotowy - można go przełożyć do słoików, zakręcić i pasteryzować. Smacznego!
Więcej o: