Nic nie smakuje równie dobrze jak domowej roboty przetwory, które przypominają jesienią i zimą o obłędnych smakach lata. Poza wybornymi aromatami, kolorami i solidną porcją witamin możemy w ten sprytny sposób wykorzystać duże ilości owoców lub warzyw, tworząc zapasy, które przewyższają w każdym aspekcie sklepowe słoiki.
Jak doskonale wiadomo, wśród domowych przetworów, królują ogórki, kapusta czy dorodne pomidory. Z czerwonych, słodkich owoców przygotowuje się znakomite sosy, pulpy i sałatki, ważnym smakołykiem jest także przecier, który posłuży nam jako baza sosów czy idealne smarowidło do pizzy lub wszelakich zapiekanek. Warto jednak udoskonalić klasykę i postawić na przecier bazujący na cukinii! Ta mała zmiana da znacznie lepszy smak z charakterystycznym, delikatnym posmakiem, przypominającym niemal od razu beztroskie, wakacyjne chwile i obłędne aromaty.
Przecier z cukinii to doskonała metoda na wykorzystanie sporych zapasów warzyw. Tak powstały sos to także must have każdej domowej spiżarni. Kremowy, delikatny sos świetnie sprawdzi się jako dodatek do pizzy, zapiekanek, a także dodatek do makaronów czy nawet zup. Kluczem do sukcesu jest dodatek cebuli oraz odpowiednia mieszanka przypraw, która wyśmienicie wyeksponuje delikatne smaki cukinii.
Składniki:
Sposób przygotowania: