Przecier z dodatkiem cukinii. Wyśmienity sos, który smakuje o niebo lepiej niż klasyczna wersja

Wśród domowych przetworów nie brakuje kolorowych sałatek, kiszonek, dżemów i owocowych akcentów. W tym sezonie warto postawić także na niebanalny przecier z dodatkiem cukinii, który jest o niebo lepszy od znanej nam klasyki! Taki duet świetnie sprawdzi się jako dodatek do makaronów, zapiekanek czy warzywnych specjałów.

Nic nie smakuje równie dobrze jak domowej roboty przetwory, które przypominają jesienią i zimą o obłędnych smakach lata. Poza wybornymi aromatami, kolorami i solidną porcją witamin możemy w ten sprytny sposób wykorzystać duże ilości owoców lub warzyw, tworząc zapasy, które przewyższają w każdym aspekcie sklepowe słoiki.

Przecier z dodatkiem cukinii to smakowity zamknięty w słoikach na zimę

Jak doskonale wiadomo, wśród domowych przetworów, królują ogórki, kapusta czy dorodne pomidory. Z czerwonych, słodkich owoców przygotowuje się znakomite sosy, pulpy i sałatki, ważnym smakołykiem jest także przecier, który posłuży nam jako baza sosów czy idealne smarowidło do pizzy lub wszelakich zapiekanek. Warto jednak udoskonalić klasykę i postawić na przecier bazujący na cukinii! Ta mała zmiana da znacznie lepszy smak z charakterystycznym, delikatnym posmakiem, przypominającym niemal od razu beztroskie, wakacyjne chwile i obłędne aromaty. 

Przecier z cukinii to doskonała metoda na wykorzystanie sporych zapasów warzyw. Tak powstały sos to także must have każdej domowej spiżarni. Kremowy, delikatny sos świetnie sprawdzi się jako dodatek do pizzy, zapiekanek, a także dodatek do makaronów czy nawet zup. Kluczem do sukcesu jest dodatek cebuli oraz odpowiednia mieszanka przypraw, która wyśmienicie wyeksponuje delikatne smaki cukinii. 

Zobacz wideo Szybki przepis na chrupiące placki z cukinii

Przepis na przecier z cukinii, czyli mistrzowski sos do spiżarni

Składniki: 

  • 1,5 kg cukinii,
  • 500 g cebuli,
  • 3 słoiczki przecieru pomidorowego,
  • łyżka soli,
  • szklanka cukru,
  • szklanka octu,
  • pół łyżki ostrej papryki,
  • łyżka słodkiej papryki,
  • łyżeczka pieprzu mielonego.

Sposób przygotowania: 

  1. Zacznij od dokładnego umycia cukinii. Warzywo obierz, wydrąż środek i zetrzyj na tarce o małych oczkach. 
  2. Cebulę pokrój w drobną kosteczkę i dodaj do cukinii. 
  3. Warzywa zasyp solą, pomieszaj i odłóż na minimum osiem godzin leżakowania - w tym czasie wytworzy się sok i obłędny smak naszego przecieru. 
  4. Po tym czasie warzywa wraz z powstałym sokiem przełóż do garnka i gotuj przez 20 minut. Następnie dodaj przecier pomidorowy, cukier, ocet i wszystkie przyprawy. 
  5. Całość dokładnie zamieszaj i gotuj na średniej mocy kolejne 20 minut. 
  6. Po tym czasie przecier jest gotowy - można go przełożyć do słoików, zakręcić i pasteryzować. Smacznego!
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.