Keczup z cukinii - ciekawa alternatywa dla oryginalnego przepisu. Produkt obowiązkowy w każdej spiżarni

Sezon letni to okres przygotowywanie smacznych i zdrowych przetworów. Wśród klasyków takich jak ogórki, dżemy czy soki nie może zabraknąć także aromatycznych sosów. Keczup z cukinii to ciekawa alternatywa dla klasycznego przepisu - jest o wiele bardziej aromatyczny, wyrazisty od sklepowych zamienników.

Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

W domowej spiżarni nie może zabraknąć przetworów z sezonowych warzyw i owoców. Chociaż na półkach i w słoikach królują wszystkim dobrze znane klasyki, warto też przygotować nieco odważniejsze przepisy, które okażą się niebywałe smaczne i na stałe wpiszą się do naszego menu. Niektóre z nich to prawdziwe rarytasy, których nie znajdziemy w sklepach. 

Ketchup z cukinii. Zdjęcie ilustracyjneKetchup z cukinii. Znana receptura na domowy ketchup? Proszę bardzo!

Keczup z cukinii - ciekawa alternatywa dla pomidorowego klasyka

Wśród domowych przetworów nie może zabraknąć rarytasów przygotowanych z sezonowych, świeżych warzyw takich jak pomidory, cukinia czy aromatyczne zioła. Najczęściej i najchętniej robimy kiszonki, sałatki i pikle, jednak nie można zapominać o sosach. 

Keczup z cukinii to produkt bezkonkurencyjny. Przygotowany po raz pierwszy z pewnością zostanie na dłużej w domowym menu i śmiało zastąpi produkty sklepowe. Aromatyczny sos z cukinii i innych warzyw to także ciekawa i smaczna alternatywa dla pomidorowego klasyka. Nietypowe składniki urozmaicą smak i okażą się świetnym dodatkiem do wszelakich dań z grilla, parówek, kanapek czy zapiekanek, a także jako baza do makaronów lub pizzy

Zobacz wideo Keczup z cukinii - serio, serio!

Keczup z cukinii - przepis na smak lata zamknięty w słoiku

Składniki: 

  • 1,5 kg cukinii,
  • 0,5 kg cebuli,
  • 3 czerwone papryki,
  • 300 g koncentratu pomidorowego,
  • pół szklanki octu,
  • łyżeczka curry,
  • pół łyżeczki ostrej papryki w proszku,
  • 150 g cukru trzcinowego,
  • 2 łyżki soli,
  • łyżeczka czarnego pieprzu,
  • papryczka chilli, pieprz cayenne, ostra papryka (opcjonalnie),
  • bazylia.

Sposób przygotowania:

  1. Warzywa dokładnie myjemy. Cukinię i paprykę kroimy w cienkie paseczki i przekładamy do garnka. Całość zasypujemy dwoma łyżkami soli i odkładamy na minimum 30 minut. 
  2. Warzywa gotujemy na małym ogniu przez 30 minut i odkładamy do wystygnięcia. 
  3. Dodajemy wszystkie przyprawy, koncentrat pomidorowy i ocet. Całość blendujemy na gładką masę i ponownie gotujemy przez 10 minut. 
  4. Gorący sos przekładamy do wyparzonych i suchych słoików. Naczynia szczelnie zamykamy i pasteryzujemy około 15 minut. Studzimy i przekładamy do spiżarni lub zaciemnionej szafki. 
Więcej o: