Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
W domowej spiżarni nie może zabraknąć przetworów z sezonowych warzyw i owoców. Chociaż na półkach i w słoikach królują wszystkim dobrze znane klasyki, warto też przygotować nieco odważniejsze przepisy, które okażą się niebywałe smaczne i na stałe wpiszą się do naszego menu. Niektóre z nich to prawdziwe rarytasy, których nie znajdziemy w sklepach.
Wśród domowych przetworów nie może zabraknąć rarytasów przygotowanych z sezonowych, świeżych warzyw takich jak pomidory, cukinia czy aromatyczne zioła. Najczęściej i najchętniej robimy kiszonki, sałatki i pikle, jednak nie można zapominać o sosach.
Keczup z cukinii to produkt bezkonkurencyjny. Przygotowany po raz pierwszy z pewnością zostanie na dłużej w domowym menu i śmiało zastąpi produkty sklepowe. Aromatyczny sos z cukinii i innych warzyw to także ciekawa i smaczna alternatywa dla pomidorowego klasyka. Nietypowe składniki urozmaicą smak i okażą się świetnym dodatkiem do wszelakich dań z grilla, parówek, kanapek czy zapiekanek, a także jako baza do makaronów lub pizzy.
Składniki:
Sposób przygotowania: