Nie ma lepszego sosu do frytek i mięsa z grilla. Domowy keczup z cukinii to kulinarny hit tego lata

Keczup bez pomidorów? Niezupełnie, bo w tym przepisie przyda się koncentrat pomidorowy, jednak całą bazę stanowi cukinia. Ten banalnie prosty przepis to prawdziwy hit, który sprawdzi się doskonale w sezonie letnim. Jeśli brak ci pomysłów na wykorzystanie cukinii, to domowy sos będzie strzałem w dziesiątkę. Oszalejesz na punkcie tego bogatego i intensywnego smaku.

Domowy keczup z cukinii to doskonała alternatywa dla sklepowych sosów, które nie zawsze są zdrowe i potrafią zawierać wiele szkodliwych substancji. Dodatkowo to świetna okazja, by przemycić do obiadu trochę warzyw. Keczup z cukinii jest pyszny, zdrowy i doskonale komponuje się z pizzą, lub zapiekankami. Odpowiednio doprawiony, będzie palce lizać. Koniecznie wypróbuj, póki trwa sezon na młode cukinie.

Zobacz wideo Keczup z cukinii - serio, serio!

Składniki:

  • 3 duże cukinie,
  • 2 duże cebule białe,
  • 2 szklanki cukru,
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej,
  • 1 łyżeczka papryki ostrej
  • 2 słoiki koncentratu pomidorowego,
  • 1 szklanka octu jabłkowego,
  • sól.

Domowy keczup z cukinii. Składniki przygotuj sobie wcześniej

Przygotowanie domowego keczupu warto zacząć odpowiednio wcześniej. Niektóre składniki potrzebują więcej czasu, by np. zmięknąć. Dlatego też cukinię oraz cebulę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, lub szatkujemy w malakserze, przy użyciu ostrych, metalowych noży. Starte warzywa zasypujemy trzema łyżkami soli, mieszamy i odstawiamy pod ściereczką na kilka godzin, by zarówno cukinie, jak i cebule puściły sok i stały się miękkie. Po tym czasie, do miękkich i słonych warzyw dodajemy cukier i całość przekładamy do garnka. Mieszankę gotujemy na małym ogniu pod przykryciem około 20-30 minut, często mieszając, by nic nie przywarło do dna.

Po tym czasie doprawiamy sos papryką słodką i ostrą, oraz dodajemy koncentrat i ocet. Wszystko mieszamy i gotujemy kolejne 20 minut. Na koniec blendujemy wszystko na gładką masę i przelewamy do czystych, wyparzonych słoików. Każdy z nich dokładnie zakręcamy i odwracamy do góry dnem, by przetwory się zawekowały. Taki keczup z cukinii przechowujemy w ciemnym, chłodnym miejscu, a po otwarciu tylko i wyłącznie w lodówce. Należy spożyć go w ciągu tygodnia, choć biorąc pod uwagę jego wyśmienity smak, nie sprawi to nikomu większego kłopotu. Smacznego!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.