Domowy keczup z cukinii to doskonała alternatywa dla sklepowych sosów, które nie zawsze są zdrowe i potrafią zawierać wiele szkodliwych substancji. Dodatkowo to świetna okazja, by przemycić do obiadu trochę warzyw. Keczup z cukinii jest pyszny, zdrowy i doskonale komponuje się z pizzą, lub zapiekankami. Odpowiednio doprawiony, będzie palce lizać. Koniecznie wypróbuj, póki trwa sezon na młode cukinie.
Przygotowanie domowego keczupu warto zacząć odpowiednio wcześniej. Niektóre składniki potrzebują więcej czasu, by np. zmięknąć. Dlatego też cukinię oraz cebulę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, lub szatkujemy w malakserze, przy użyciu ostrych, metalowych noży. Starte warzywa zasypujemy trzema łyżkami soli, mieszamy i odstawiamy pod ściereczką na kilka godzin, by zarówno cukinie, jak i cebule puściły sok i stały się miękkie. Po tym czasie, do miękkich i słonych warzyw dodajemy cukier i całość przekładamy do garnka. Mieszankę gotujemy na małym ogniu pod przykryciem około 20-30 minut, często mieszając, by nic nie przywarło do dna.
Po tym czasie doprawiamy sos papryką słodką i ostrą, oraz dodajemy koncentrat i ocet. Wszystko mieszamy i gotujemy kolejne 20 minut. Na koniec blendujemy wszystko na gładką masę i przelewamy do czystych, wyparzonych słoików. Każdy z nich dokładnie zakręcamy i odwracamy do góry dnem, by przetwory się zawekowały. Taki keczup z cukinii przechowujemy w ciemnym, chłodnym miejscu, a po otwarciu tylko i wyłącznie w lodówce. Należy spożyć go w ciągu tygodnia, choć biorąc pod uwagę jego wyśmienity smak, nie sprawi to nikomu większego kłopotu. Smacznego!