Pieczona cukinia to pomysł na wyśmienite danie, które zaskoczy niejedno podniebienie. Co takiego sprawi, że będzie miała idealny smak i aromat? Kluczową rolę będą odgrywały dodatki. W poniższym przepisie do cukinii należy dodać... orzechy włoskie i starty żółty ser. To dzięki tym składnikom danie nabierze oryginalnego smaku.
Zobacz wideo Sycące spaghetti alla puttanesca
Przepis na pieczoną cukinię. Z tymi dodatkami będzie po prostu palce lizać
Jak przyrządzić cukinię z piekarnika, aby smakowała wyjątkowo? Wystarczy połączyć ją z czosnkiem, cebulą, żółtym serem i orzechami włoskimi.
Składniki:
- kilogram cukinii,
- trzy ząbki czosnku,
- garść orzechów włoskich,
- duża biała cebula,
- kawałek żółtego sera,
- sól i pieprz do smaku,
- pęczek koperku lub natka pietruszki do dekoracji.
Cukinia z piekarnika będzie idealnym dodatkiem do różnych potraw
Przygotowanie:
- Cukinie umyj, i pokrój w plastry. Posyp je solą i pieprzem.
- Przygotuj patelnię i podsmaż na niej pokrojoną cukinię. Plastry powinny nabrać złocistej barwy.
- Posiekaj orzechy włoskie i upraż je na patelni. Podsmażoną cukinię przełóż do naczynia żaroodpornego.
- Cebule i czosnek obierz z łupin i posiekaj. Podsmaż je na patelni, dodaj orzechy i smaż dalej przez chwilę. Dodaj składniki do cukinii.
- Cukinię dopraw solą i pieprzem. Piecz cukinie w 180 st. C przez około dziesięć minut. Po tym czasie posyp danie startym żółtym serem i orzechami włoskimi. Piecz całość przez kolejne pięć minut. Smacznego!
Cukinię z piekarnika najlepiej jest podawać bezpośrednio po przygotowaniu. Sprawdzi się jako dodatek do różnych potraw mięsnych. Gotowe danie można posypać dodatkowo świeżą, posiekaną natką pietruszki albo koperkiem. Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl