Nadziewana cukinia z piekarnika to pyszne danie, które warto przyrządzić, gdy trwa sezon na to warzywo. Macie zapas cukinii z pobliskiego bazarku albo z działki od babci? Koniecznie przygotujcie faszerowaną cukinię. Tę potrawę zrobi każdy bez większych trudności, a do tego zje ją ze smakiem. Zapraszamy po przepisy.
Składniki:
Kaszę jaglaną płuczemy na sitku, a potem gotujemy przez kilka minut, aż wchłonie wodę (powinna być jeszcze twardawa) i studzimy. Cukinię przekrawamy wzdłuż na połówki. Łyżką wydrążamy miąższ, jeśli są w nim pestki, usuwamy je. Pozostały miąższ kroimy na kawałki. Cebulę kroimy w kosteczkę, następnie rozgrzewamy na patelni oliwę i podsmażamy cebulę razem z posiekanym miąższem z cukinii.
Do dużej miski wykładamy mięso mielone. Dodajemy do niego przestudzoną kaszę, cebulę z miąższem cukinii, przecier pomidorowy, oregano, rozmaryn, paprykę, chilli, sól i pieprz. Wszystko mieszamy.
Wydrążone cukinie smarujemy oliwą i układamy w naczyniu żaroodpornym, a następnie do każdej z nich nakładamy farsz. Pieczemy w temperaturze 180 st. C przez około pół godziny, aż całość ładnie się przypiecze. Jeśli używamy sera żółtego, dodajemy go pięć minut przed zakończeniem pieczenia. Jeżeli korzystamy z fety, dodajemy ją do dania po upieczeniu - posypujemy cukinię pokruszonym serem. Dekorujemy listkami świeżej bazylii.
Składniki:
Ryż i soczewicę gotujemy, aż będą al dente, a potem studzimy. Cukinie przekrawamy wzdłuż na połówki i wydrążamy łyżką farsz, następnie kroimy go na kawałki. Cebulę kroimy w kostkę, a czosnek wyciskamy w wyciskarce. Na odrobinie oliwy podsmażamy cebulę, czosnek i pokrojony miąższ cukinii, odstawiamy do przestudzenia.
Do dużej miski przekładamy ugotowaną soczewicę i ryż, dodajemy cebulę, czosnek i miąższ cukinii, przecier pomidorowy, zioła prowansalskie i wędzoną paprykę, a także sól i pieprz do smaku. Wszystko mieszamy.
Wydrążone cukinie smarujemy oliwą, układamy w naczyniu żaroodpornymi i faszerujemy je przygotowanym nadzieniem. Pieczemy w piekarniku przez około pół godziny w temperaturze 180 st. C. Pięć minut przed wyjęciem z piekarnika posypujemy cukinie tartym serem. Podajemy posypane siekaną natką pietruszki.