Nadziewana cukinia z piekarnika - hit na obiady i kolacje. Jak ją zrobić? Podpowiadamy

Nadziewana cukinia z piekarnika to świetny pomysł na pyszny, sezonowy obiad lub porządną kolację. Farsz do cukinii można komponować wedle własnego uznania, dzięki czemu bez wątpienia każdy znajdzie taką wersję, która mu zasmakuje. My mamy dla was dwa pomysły na nadziewaną cukinię. Sprawdźcie, jak przygotować tę potrawę.

Nadziewana cukinia z piekarnika to pyszne danie, które warto przyrządzić, gdy trwa sezon na to warzywo. Macie zapas cukinii z pobliskiego bazarku albo z działki od babci? Koniecznie przygotujcie faszerowaną cukinię. Tę potrawę zrobi każdy bez większych trudności, a do tego zje ją ze smakiem. Zapraszamy po przepisy.

Nadziewana cukinia z piekarnika z kaszą jaglaną i mięsem z kurczaka

Składniki:

  • dwie-trzy cukinie o łącznej wadze ok. 600-700 g,
  • 100 g suchej kaszy jaglanej,
  • 250 g mielonego mięsa z kurczaka lub z indyka,
  • cebula,
  • pół kostki sera feta lub szklanka tartego sera żółtego,
  • szklanka przecieru pomidorowego,
  • dwie łyżeczki oregano,
  • dwie łyżeczki rozmarynu,
  • dwie łyżeczki słodkiej papryki,
  • szczypta chilli,
  • sól i pieprz do smaku,
  • oliwa

Nadziewana cukinia z kaszą jaglaną i mięsem - sposób przygotowania

Kaszę jaglaną płuczemy na sitku, a potem gotujemy przez kilka minut, aż wchłonie wodę (powinna być jeszcze twardawa) i studzimy. Cukinię przekrawamy wzdłuż na połówki. Łyżką wydrążamy miąższ, jeśli są w nim pestki, usuwamy je. Pozostały miąższ kroimy na kawałki. Cebulę kroimy w kosteczkę, następnie rozgrzewamy na patelni oliwę i podsmażamy cebulę razem z posiekanym miąższem z cukinii.

Do dużej miski wykładamy mięso mielone. Dodajemy do niego przestudzoną kaszę, cebulę z miąższem cukinii, przecier pomidorowy, oregano, rozmaryn, paprykę, chilli, sól i pieprz. Wszystko mieszamy.

Wydrążone cukinie smarujemy oliwą i układamy w naczyniu żaroodpornym, a następnie do każdej z nich nakładamy farsz. Pieczemy w temperaturze 180 st. C przez około pół godziny, aż całość ładnie się przypiecze. Jeśli używamy sera żółtego, dodajemy go pięć minut przed zakończeniem pieczenia. Jeżeli korzystamy z fety, dodajemy ją do dania po upieczeniu - posypujemy cukinię pokruszonym serem. Dekorujemy listkami świeżej bazylii.

Zobacz wideo Zobaczcie także, jak zrobić wyjątkowo apetyczne roladki z cukinii

Nadziewana cukinia z piekarnika – wersja wegetariańska

Składniki:

  • dwie-trzy cukinie o łącznej wadze ok. 600-700 g,
  • 100 g suchego ryżu,
  • 100 g suchej soczewicy,
  • cebula,
  • szklanka tartego sera żółtego,
  • szklanka przecieru pomidorowego,
  • dwa ząbki czosnku,
  • dwie łyżeczki ziół prowansalskich,
  • łyżeczka wędzonej papryki,
  • natka pietruszki do posypania,
  • oliwa

Nadziewana cukinia z piekarnika wegetariańska - sposób przygotowania

Ryż i soczewicę gotujemy, aż będą al dente, a potem studzimy. Cukinie przekrawamy wzdłuż na połówki i wydrążamy łyżką farsz, następnie kroimy go na kawałki. Cebulę kroimy w kostkę, a czosnek wyciskamy w wyciskarce. Na odrobinie oliwy podsmażamy cebulę, czosnek i pokrojony miąższ cukinii, odstawiamy do przestudzenia.

Do dużej miski przekładamy ugotowaną soczewicę i ryż, dodajemy cebulę, czosnek i miąższ cukinii, przecier pomidorowy, zioła prowansalskie i wędzoną paprykę, a także sól i pieprz do smaku. Wszystko mieszamy.

Wydrążone cukinie smarujemy oliwą, układamy w naczyniu żaroodpornymi i faszerujemy je przygotowanym nadzieniem. Pieczemy w piekarniku przez około pół godziny w temperaturze 180 st. C. Pięć minut przed wyjęciem z piekarnika posypujemy cukinie tartym serem. Podajemy posypane siekaną natką pietruszki.

Więcej o: