Właściwe przechowywanie cukinii to okazja by na dłużej zachować świeżość tego smacznego warzywa i ograniczyć marnowanie żywności. Sama cukinia może wydawać się mdła, wystarczy ją jednak odpowiednio przyrządzić i doprawić aby wydobyć to co w niej najlepsze, czyli smak i aromatyczny zapach. Bigos z cukinią, sałatka lub cukinia z grilla, to typowe smaki polskiego lata. Cukinia to także ulubione warzywo świeżo upieczonych mam, ponieważ najmniej uczula i to właśnie jedno z pierwszych warzyw, które warto włączyć do diety małego dziecka. Cukinia jest niskokaloryczna (100g to tylko 21 kalorii) i lekkostrawna. Zawiera żelazo, magnez, potas i witaminy C, K, i B1.
Cukinia zawiera w sobie dużą ilość wody, przez co lodówka nie jest dobrym rozwiązaniem na miejsce do przechowywania. W lodówce cukinia szybko zwiędnie i straci jędrność. Co wiecej, jest wrażliwa na działanie etylenu i w pobliżu innych warzyw i owoców szybko zwiędnie. Okaz, który chcemy zużyć w przeciągu tygodnia można owinąć w mokry ręcznik i przechowywać ją po prostu na blacie kuchennym.Ta metoda pozwala utrzymać świeżość warzywa, jednak po upływie od siedmiu do dziesięciu dni w wilgotnym ręczniku będzie już zepsuta. A po co marnować, skoro można ją świetnie wykorzystać?
To pytanie nurtuje często osoby, które otrzymały lub zakupiły większy zapas cukinii, jednak nie mają na nią aktualnie ochoty lub czasu na jej przygotowanie. Przez okres jednego miesiąca można przechowywać zapas cukinii w piwnicy. Idealna temperatura dla tego warzywa to plus dziesięć stopni. Można także przechowywać cukinię po prostu w pudełku i trzymać je na kuchennej podłodze, gdzie temperatura jest nieco niższa. Trzeba jednak co jakiś czas zagądać do przechowywanych cukinii i sprawdzać, czy któraś z nich nie pleśnieje. Uszkodzone cukinie najlepiej spożyć od razu, na pewno zepsuja się szybciej.
W zamrażalniku można przechowywać cukinię przez okres od trzech do dziesięciu miesięcy.
Przygotowanie warzywa do mrożenia:
Dużą ilość cukinii można przechowywać w formie weków. Cały proces rozpoczyna dokładne umycie cukinii, następnie warzywo kroimy w plasterki, zasypujemy dwiema łyżkami soli i postawiamy w spokoju, do momentu aż puści sok. Następnie należy odcisnąć warzywa i przełożyć je do garnka. Po około dziesięciu minutach przekładamy uduszone warzywo do wcześniej wyparzonych słoików. Proces pasteryzacji to kolejne dwadzieścia minut i gotowe. Słoiki z cukinią można ustawić do góry dnem i korzystać z dobrodziejstw tego warzywa w późniejszym czasie. Zimą, na dobrze znane pytanie: "Co na obiad?" Można odpowiedzieć pyszną zupą z cukinii lub zapiekaną ziemniaczaną z cukiniowym sosem. Co jeszcze można zrobić z cukinii?
Ciekawym sposobem na przechowanie cukinii przez kilka dni jest jej ususzenie, czyli zrobienie chipsów. Chipsy w zamkniętej papierowej torebce lub pojemniku będą dobre do spożycia przez kilka dnia. Jak zrobić chipsy z cukinii?