Przepyszne leczo z cukinii zrobisz w parę chwil. Te składniki podkręcą smak i aromat potrawy

Niektórzy uważają, że leczo z cukinii to nie leczo, lecz polski kulinarny wynalazek. Mimo to wiele osób lubi takie połączenie smaków i doprawia je różnymi ziołami, które dodatkowo podkreślają smak potrawy. Przedstawiamy przepis, z którym można przygotować wyjątkowe danie.

Połączenie cukinii, papryki i pomidorów może okazać się strzałem w dziesiątkę, zwłaszcza kiedy przychodzi sezon na te warzywa. Aby przyrządzić naprawdę smaczne i aromatyczne danie należy użyć specjalnych przypraw, które sprawią, że każdy będzie prosił o dokładkę. Oto jak przyrządzić leczo z cukinii.

Zobacz wideo

Leczo z cukinii. Dzięki tym składnikom wydobędziesz głębię aromatu potrawy

Składniki:

  • trzy duże cukinie,
  • dwie białe cebule,
  • dwie śląskie kiełbasy,
  • 100 g wędzonego boczku,
  • 200 g pieczarek,
  • dwie papryki,
  • pół szklanki wody,
  • cztery pomidory,
  • trzy ząbki czosnku,
  • olej,
  • sól i pieprz,
  • słodka papryka w proszku,
  • dwa liście laurowe,
  • natka pietruszki,
  • gałązka rozmarynu.

Połącz wszystkie składniki i podawaj potrawę od razu po przygotowaniu

Przygotowanie:

  1. Umyj cukinie, odetnij końce i pokrój w kostkę. Paprykę umyj, oczyść z pestek i pokrój na małe kawałki. Cebulę obierz z łupin i posiekaj w drobną kostkę. Pieczarki obierz, wypłucz i pokrój w plasterki. Pokrój w kawałki kiełbasę i boczek. Następnie pokrój pomidory i rozgrzej olej na patelni.
  2. Na patelnię przełóż kiełbasę z boczkiem i podsmaż je przez około trzy minuty. Do patelni dodaj pokrojoną cebulę i paprykę. Smaż całość, od czasu do czasu mieszając, aby składniki się nie przypaliły. Następnie dodaj pieczarki i smaż dalej, aż zmiękną.
  3. W międzyczasie przygotuj garnek z niewielką ilością wody. Zagrzej ją, dodaj liście laurowe, pokrojoną cukinię oraz ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Posól całość i duś do momentu, kiedy cukinia stanie się miękka. 
  4. Składniki usmażone na patelni dodaj do cukinii, wymieszaj całość. Pod koniec dodaj pokrojone pomidory, dopraw danie solą i pieprzem, papryką w proszku oraz rozmarynem. Smacznego!

Danie z cukinią i pieczarkami smakuje najlepiej bezpośrednio po ugotowaniu. Można je serwować z gotowanymi ziemniakami albo z dodatkiem kromki chlebaWięcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.