• Link został skopiowany

Gofry z tym dodatkiem wychodzą lekkie i mają nieziemski smak. Do tego znikają z talerzy w mgnieniu oka

Jak przyrządzić gofry, aby były zdrowe i miały lekką konsystencję? Można je przyrządzić z dodatkiem jednego sezonowego warzywa. Ich przygotowanie nie zajmie wiele czasu, a smak sprawi, że nie będzie można się od nich oderwać.
Gofry
Fot. Shameel mukkath/Pexels

Gofry kojarzą się przede wszystkim z owocami, słodkimi polewami i bitą śmietaną. Okazuje się, że można przyrządzać je również na słono. Z dodatkiem cukinii będą miały wyjątkowo świeży i aromatyczny smak. Można podawać je jako przekąskę, drugie śniadanie lub przystawkę. W takim niecodziennym wydaniu latem będą smakowały wyśmienicie. Oto jak je przygotować.

Zobacz wideo Poczuj fuzję smaków - spaghetti z pomidorami, ricottą i oliwkami

Jak zrobić gofry z cukinią? Te składniki będą niezbędne

Do przyrządzenia gofrów z cukinią będzie potrzebne mleko, jajka i mąka. Zwykłe mleko można zamienić np. na napój sojowy. Opcjonalnie można dodać przyprawy takie jak zioła prowansalskie, bazylia czy oregano. 

Składniki:

  • cukinia,
  • szklanka mleka,
  • dwa jajka,
  • szczypta soli,
  • szklanka mąki pszennej typ 550,
  • płaska łyżeczka sody oczyszczonej,
  • olej do smażenia.

Gofry z cukinią można podawać z różnymi dodatkami

Przygotowanie:

  1. Cukinię dokładnie umyj i pokrój w niewielkie kawałki. Przełóż je do garnka i zblenduj z mlekiem i odrobiną oleju roślinnego. Następnie dodaj stopniowo jajka i przesianą mąkę z sodą oczyszczoną. Blenduj całość dalej na jednolitą, gładką masę. 
  2. Włącz gofrownicę. Urządzenie powinno być bardzo gorące - inaczej gofry mogą się przyklejać do jego powierzchni. Rozsmaruj pędzlem olej na płytkach gofrownicy i wlewaj na nie ciasto.
  3. Smaż gofry do momentu, kiedy będą chrupiące z zewnątrz i o złocistym kolorze. Przestudzone gofry nadają się do mrożenia.

Gotowe gofry można podawać z dodatkiem różnych serów, hummusu czy duszonych warzyw. Sprawdzi się też tradycyjny sos koperkowy oraz gęsty sos musztardowy. Poza tym można je serwować posypane koperkiem albo natką pietruszki. Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl.

Więcej o: