Z ziemniaków zrobisz nie tylko frytki i kopytka. Już jedna szklanka mleka ziemniaczanego doda ci skrzydeł

Mleko sojowe już znamy, mleko migdałowe też, ale teraz czas na mleko ziemniaczane. Wiem, że brzmi to nieco dziwnie, ale jest naprawdę smaczne i zdrowe, a co najważniejsze tanie i łatwe w przygotowaniu. Jak je zrobić? Nie zapomnij o kilku dodatkach, a podkręcisz smak i dołożysz więcej wartości odżywczych.

Więcej przepisów na dania z ziemniaków znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Tak, wiemy - mleko jest tylko i wyłącznie od ssaków, a z roślin to może być co najwyżej napój. Jednak nie rozckliwiajmy się nad poprawnym nazewnictwem - mleko roślinne przecież już na stałe weszło do języka mówionego. Tak więc dziś mamy dla was przepis na mleko ziemniaczane, które nie tylko dobrze smakuje, ale także dostarcza dużo białka i innych wartości odżywczych. Jeśli dodasz do niego trochę zblendowanych migdałów i miodu lub syropu klonowego, bomba energetyczna gotowa. 

Nie tylko frytki i kopytka. Jak zrobić mleko z ziemniaków?

Składniki:

  • 250-300 g ziemniaków pokrojonych w kostkę (najlepiej sprawdzą się mączyste - uwolnią więcej skrobi, czyli cukru, który jest źródłem energii)
  • 4 szklanki wody
  • 2 pełne łyżki zmielonych migdałów (możesz użyć też mąki migdałowej, która jest po prostu bardzo drobno zmielonymi orzechami)
  • 3 łyżki miodu lub syropu klonowego (jeśli lubisz słodki smak, jednak dodatek miodu doda napojowi mnóstwa przeciwutleniaczy i wartości odżywczych)
  • odrobina soli

Sposób wykonania:

  1. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę (im drobniejsza, tym lepiej). Następnie włóż do garnka, zalej zimną wodą i ugotuj do miękkości. 
  2. Do garnka z ziemniakami dodaj orzechy, miód lub syrop klonowy oraz odrobinę soli. Następnie zblenduj całość za pomocą blendera ręcznego. 
  3. Całą zawartość garnka pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Możesz nawet wszystko schłodzić - wówcas skrobia ziemniaczana zamieni się w skrobię oporną, która sprzyja odchudzaniu i obniża zawartość węglowodanów w porcji mleka. 
  4. Zimny płyn dokładnie odcedź przez gazę lub tertę i śmiało pij. 

Tak przygotowane mleko z ziemniaków pij po treningu lub między posiłkami. Jeśli chcesz wzmocnić jego smak, dodaj do niego odrobinę cynamonu lub pasty waniliowej.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.