Mleko sojowe już znamy, mleko migdałowe też, ale teraz czas na mleko ziemniaczane. Wiem, że brzmi to nieco dziwnie, ale jest naprawdę smaczne i zdrowe, a co najważniejsze tanie i łatwe w przygotowaniu. Jak je zrobić? Nie zapomnij o kilku dodatkach, a podkręcisz smak i dołożysz więcej wartości odżywczych.
Tak, wiemy - mleko jest tylko i wyłącznie od ssaków, a z roślin to może być co najwyżej napój. Jednak nie rozckliwiajmy się nad poprawnym nazewnictwem - mleko roślinne przecież już na stałe weszło do języka mówionego. Tak więc dziś mamy dla was przepis na mleko ziemniaczane, które nie tylko dobrze smakuje, ale także dostarcza dużo białka i innych wartości odżywczych. Jeśli dodasz do niego trochę zblendowanych migdałów i miodu lub syropu klonowego, bomba energetyczna gotowa.
Nie tylko frytki i kopytka. Jak zrobić mleko z ziemniaków?
Składniki:
250-300 g ziemniaków pokrojonych w kostkę (najlepiej sprawdzą się mączyste - uwolnią więcej skrobi, czyli cukru, który jest źródłem energii)
4 szklanki wody
2 pełne łyżki zmielonych migdałów (możesz użyć też mąki migdałowej, która jest po prostu bardzo drobno zmielonymi orzechami)
3 łyżki miodu lub syropu klonowego (jeśli lubisz słodki smak, jednak dodatek miodu doda napojowi mnóstwa przeciwutleniaczy i wartości odżywczych)
odrobina soli
Sposób wykonania:
Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę (im drobniejsza, tym lepiej). Następnie włóż do garnka, zalej zimną wodą i ugotuj do miękkości.
Do garnka z ziemniakami dodaj orzechy, miód lub syrop klonowy oraz odrobinę soli. Następnie zblenduj całość za pomocą blendera ręcznego.
Całą zawartość garnka pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Możesz nawet wszystko schłodzić - wówcas skrobia ziemniaczana zamieni się w skrobię oporną, która sprzyja odchudzaniu i obniża zawartość węglowodanów w porcji mleka.
Zimny płyn dokładnie odcedź przez gazę lub tertę i śmiało pij.
Tak przygotowane mleko z ziemniaków pij po treningu lub między posiłkami. Jeśli chcesz wzmocnić jego smak, dodaj do niego odrobinę cynamonu lub pasty waniliowej.