Koleżanka z redakcji zrobiła takie cudo. "To najlepsze ciasto, jakie jadłam, smakuje jak z drogiej cukierni"

Ostatnio nasza koleżanka przyniosła do biura najpyszniejsze ciasto, jakie tylko można sobie wyobrazić. Kruchy spód, aksamitny krem i mnóstwo truskawek sprawiły, że wszystkie zakochałyśmy się w nim od pierwszego kęsa. Od razu uprzedzam - to najsmaczniejsze ciasto, jakie możesz przygotować latem.

Więcej przepisów na desery z owocami znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Ostatnio nasza redakcyjna koleżanka przyniosła do biura ciasto, które zrobiła, inspirując się przepisem Rozkosznego. Jednak zamiast malin dodała truskawki. Było tak pyszne, że ledwo zdążyłam zrobić zdjęcie, zanim cała blaszka zniknęła. Przepis jest bardzo prosty, a najważniejszym składnikiem jest aksamitny lemon curd. Każdy, kto nie spróbuje tej tarty, będzie pozbawiony doświadczenia, które można nazwać deserową ekstazą. 

Zobacz wideo

Najlepsze ciasto z truskawkami, jakie jadłam

Składniki na ciasto kruche:

  • 200 g mąki pszennej
  • 40 g cukru
  • 2 żółtka
  • 120 g porządnie schłodzonego masła
  • szczypta soli

Składniki na lemon curd:

  • 2 duże cytryny (potrzebny będzie zarówno wyciśnięty sok, jak również otarta skórka)
  • 120 g masła
  • 3 duże jajka
  • 120 g cukru

Składniki na krem:

  • 300 g lemon curd
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 łyżeczki żelatyny

Dodatkowo: 250 g truskawek

Sposób wykonania:

  1. Zacznij od przygotowania ciasta kruchego. Do miski przesiej mąkę, dodaj cukier i sól. Następnie dodaj zimne masło pokrojone na mniejsze kawałki i zacznij je wgniatać w mąkę. Następnie dodaj żółtka i zagnieć. Z ciasta uformuj kulę, owiń ją w folię i włóż do lodówki, by się schłodziło. 
  2. Kiedy ciasto się chłodzi, przygotuj lemon curd. Do Garnka wbij jajka, dodaj sól i cukier. Następnie roztrzep je, następnie dodaj sok wyciśnięty z dwóch cytryn i otartą skórkę. Całość dokładnie wymieszaj i na bardzo wolnym ogniu doprowadź do zagotowania. Cały czas mieszaj, a kiedy masa zacznie robić się gęsta, gotuj jeszcze przez minutę, następnie zdejmij z ognia. 
  3. Masę przelej do misy blendera i cały czas ubijając, dodawaj po kawałku schłodzonego masła. Kiedy konsystencja będzie już lekka i delikatna, przełóż lemon crud do słoiczka i schłódź w lodówce. 
  4. Przygotuj formę na tartę, natłuść ją masłem i lekko oprósz mąką. Wyjmij z lodówki schłodzone ciasto i rozwałkuj je na okrągły placek, który wypełni formę. Następnie zrób kilka nacięć widelcem i włóż do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piecz, aż ciasto się zarumieni, czyli ok. 20 minut. 
  5. Przygotuj krem cytrynowy. Do miseczki wsyp żelatynę i zalej ją 50 ml. ciepłej wody. Wymieszaj i odstaw na 10-15 minut, aż zacznie tężeć. Po tym czasie na minimalnej mocy palnika ją odgrzewaj, ale nie dopuść do zagotowania. 
  6. Mascarpone zmiksuj razem z lemon curd i stopniowo, łyżka po łyżce dodawaj żelatynę. Krem wyłóż na kruchy spód i wyrównaj wierzch. Na nim połóż kawałki truskawek i włóż ciasto do lodówki na kilka godzin, by stężało. 

Taka tarta to mistrzostwo i chociaż jej przygotowanie może być czasochłonne, jej smak jest wart każdej minuty spędzonej w kuchni. Jeśli szukasz pomysłu na najlepsze ciasto na lato, z czystym serce polecam ten przepis. 

Więcej o:
Copyright © Agora SA