-
Haps
-
Jak przygotować
- Rodzinny przepis na drożdżówki babci ma ponad 100 lat. Zdradzam recepturę, której nie da się podrobić
Rodzinny przepis na drożdżówki babci ma ponad 100 lat. Zdradzam recepturę, której nie da się podrobić
Drożdżówki to słodkie przekąski, które można znaleźć w każdym sklepie i cukierni. Jednak takich jak robiła to kiedyś babcia nie ma nigdzie. Zdradzam przepis na słodkie bułki, które rozkochały w sobie wiele osób. Receptura jest prosta, leczy wymaga cierpliwości i odrobiny czasu.
Zobacz wideo Truskawkowe drożdżówki z płatkami Nestle CORN FLAKES
Drożdżówki to świetne propozycje na szybkie lecz dobre śniadanie lub przekąskę w ciągu dnia. W sklepach można znaleźć wiele ich rodzajów. To z czym można zrobić słodkie bułki zależy tylko i wyłącznie od wyobraźni i smaku, jednak najlepiej smakują te tradycyjne. W moim domu przygotowuje się zazwyczaj drożdżówki z dżemem lub z serem. Te drugie zawsze znikały ze stołu dużo szybciej. Aby nie tylko moja rodzina mogła cieszyć się tymi wypiekami babcia postanowiła uchylić rąbka tajemnicy i pokazała recepturę, którą zna od swojej prababci. Lekko ją zmodyfikowała jednak to nie zmieniło smaku, który jest niezmiennie pyszny.
Przepis na drożdżówki z serem
Składniki na ciasto drożdżowe
- 500 g mąki pszennej,
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego,
- 2 średnie jajka,
- 3 łyżki cukru,
- szklanka ciepłego mleka,
- 20 g świeżych drożdży,
- łyżka margaryny lub masła.
Składniki na nadzienie serowe
- 300 g twarogu półtłustego,
- 2 żółtka,
- łyżka masła,
- 100 g cukru.
Sposób przygotowania
- Przyrządzanie drożdżówek zacznij od przygotowania ciasta. Mleko podgrzej w rondelku i dodaj do niego cukier, zamieszaj. Do mieszanki wkrusz drożdże i wsyp łyżkę mąki. Składniki przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 20 minut.
- Gdy drożdże wyrastają roztop masło w rondelku i odstaw do lekkiego ostudzenia.
- Pozostałą mąkę wsyp do większej miski i wymieszaj z cukrem i cukrem waniliowym. Wbij również jajka i wlej wyrośnięty rozczyn. Całość dokładnie wyrób na elastyczne ciasto. Możesz do tego użyć robota kuchennego lub rąk. W trakcie wyrabiania dodawaj przestudzone masło.
- Przygotowane ciasto odstaw pod przykryciem w ciepłe miejsce. Pozostaw je tam przez około godzinę, powinno dwukrotnie zwiększyć swoją objętość.
- Podczas gdy czekasz na wyrośnięcie ciasta przygotuj masę serową. Twaróg dwukrotnie zmiel, masło utrzyj z cukrem wraz z żółtkami na jasną konsystencję. Stopniowo dodawaj ser, cały czas miksując.
- Wyrośnięte ciasto przełóż na obsypany mąką stół lub stolnicę. Ponownie wyrób i rozwałkuj na placek o grubości około 2 cm. Za pomocą niewielkiego talerza i noża wykrawaj koła, powtarzaj czynność do wykorzystania całej masy.
- Powstałe krążki przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, pamiętaj o zachowaniu odpowiedniej odległości. Przykryj je ścierką i pozostaw na następne 30 minut do wyrośnięcia.
- Po tym czasie na każdym placki zrób wgłębienie, do którego ułóż przygotowane nadzienie serowe. Brzegi wysmaruj roztrzepanym jajkiem.
- Blachę z drożdżówkami włóż do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz przez około 20 minut do zarumienienia.
- Po tym czasie wystudź drożdżówki i opcjonalnie polej lukrem cytrynowym.
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl