Czereśnie to jedne z sezonowych owoców, z których można przyrządzić różnego rodzaju smakołyki. Jednym z nich jest pyszny dżem, który można wykonać w kilku bardzo prostych krokach. Do jego przygotowania niezbędna będzie drylownica i trzy składniki. Oto jak zrobić taki przysmak.
Zobacz wideo Poczuj fuzję smaków - spaghetti z pomidorami, ricottą i oliwkami
Przepis na dżem z czereśni. Pyszny dodatek do kanapek. Można go jeść też prosto ze słoika!
Do przyrządzenia dżemu z czereśni będą potrzebne jedynie dojrzałe czereśnie, cytryna i cukier. Opcjonalnie można dodać też odrobinę kardamonu. Ta przyprawa będzie komponowała się idealnie z owocami.
Składniki:
- trzy kilogramy czereśni,
- sok z jednej cytryny,
- 60 dag cukru.
Jak zrobić dżem z czereśni? Zasyp cukrem owoce i zagotuj całość
Przygotowanie:
- Dokładnie umyj czereśnie, usuń ogonki i pestki. Przełóż owoce do rondla.
- Czereśnie zasyp cukrem i pozostaw do momentu, aż puszczą sok. Kiedy tak się stanie, nastaw pod rondlem najmniejszy ogień i gotuj całość, co chwilę mieszając owoce z cukrem.
- Następnie wyciśnij sok z jednej cytryny i dolej go do masy w rondlu. Właśnie dzięki niemu czereśnie zachowają ładny kolor i szybciej zgęstnieją. Opcjonalnie można dodać odrobinę kardamonu, który podkreśli smak dżemu.
- Gotuj dżem do momentu, kiedy zacznie gęstnieć, a sok odparuje.
- Lekko tężejący, gorący dżem można przełożyć do wyparzonych słoików. Powinno się je wypełnić aż po same brzegi i dokładnie zakręcić. Następnie ustaw słoiki dnem do góry.
- Po przestudzeniu słoiki przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu.
Dżem z czereśni będzie doskonałym dodatkiem nie tylko do kanapek. Można podawać z nim lody i łączyć z różnymi deserami np. z bezą i bitą śmietaną. Sprawdzi się też jako składnik wielu ciast i tortów. Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl