Prosty przepis na dżem z czereśni? Wyjdzie nieziemsko smaczny, a będą potrzebne tylko trzy składniki

Taki smakołyk będzie idealny do kanapek. Przedstawiamy jeden z najprostszych przepisów na dżem z czereśni. Przygotowany w ten sposób wyjdzie pyszny. Będą potrzebne tylko trzy składniki, drylownica i słoiki.

Czereśnie to jedne z sezonowych owoców, z których można przyrządzić różnego rodzaju smakołyki. Jednym z nich jest pyszny dżem, który można wykonać w kilku bardzo prostych krokach. Do jego przygotowania niezbędna będzie drylownica i trzy składniki. Oto jak zrobić taki przysmak. 

Zobacz wideo Poczuj fuzję smaków - spaghetti z pomidorami, ricottą i oliwkami

Przepis na dżem z czereśni. Pyszny dodatek do kanapek. Można go jeść też prosto ze słoika!

Do przyrządzenia dżemu z czereśni będą potrzebne jedynie dojrzałe czereśnie, cytryna i cukier. Opcjonalnie można dodać też odrobinę kardamonu. Ta przyprawa będzie komponowała się idealnie z owocami. 

Składniki:

  • trzy kilogramy czereśni,
  • sok z jednej cytryny,
  • 60 dag cukru.

Jak zrobić dżem z czereśni? Zasyp cukrem owoce i zagotuj całość

Przygotowanie:

  1. Dokładnie umyj czereśnie, usuń ogonki i pestki. Przełóż owoce do rondla.
  2. Czereśnie zasyp cukrem i pozostaw do momentu, aż puszczą sok. Kiedy tak się stanie, nastaw pod rondlem najmniejszy ogień i gotuj całość, co chwilę mieszając owoce z cukrem.
  3. Następnie wyciśnij sok z jednej cytryny i dolej go do masy w rondlu. Właśnie dzięki niemu czereśnie zachowają ładny kolor i szybciej zgęstnieją. Opcjonalnie można dodać odrobinę kardamonu, który podkreśli smak dżemu.
  4. Gotuj dżem do momentu, kiedy zacznie gęstnieć, a sok odparuje.
  5. Lekko tężejący, gorący dżem można przełożyć do wyparzonych słoików. Powinno się je wypełnić aż po same brzegi i dokładnie zakręcić. Następnie ustaw słoiki dnem do góry.
  6. Po przestudzeniu słoiki przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu.

Dżem z czereśni będzie doskonałym dodatkiem nie tylko do kanapek. Można podawać z nim lody i łączyć z różnymi deserami np. z bezą i bitą śmietaną. Sprawdzi się też jako składnik wielu ciast i tortówWięcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.