"Chocolate chip cookies" to tradycyjne amerykańskie ciastka z kawałkami czekolady, które zwykle pojawiają się w towarzystwie szklanki zimnego mleka. Smak ciastek z czekoladą jest jedyny w swoim rodzaju i uwielbiają go zarówno dzieci, jak i dorośli. Podajemy przepis, z którym będzie można przygotować je samodzielnie - wystarczy połączyć wszystkie składniki i wstawić ciastka do rozgrzanego piekarnika.
Zobacz wideo Małgorzata Rozenek obchodziła 45. urodziny
Przepis na amerykańskie ciastka z czekoladą. Znikną w mgnieniu oka
Składniki:
- szklanka mąki,
- łyżeczka sody oczyszczonej,
- łyżeczka soli,
- kostka miękkiego masła,
- dwa jajka w temperaturze pokojowej,
- trzy czwarte szklanki cukru,
- pół szklanki cukru brązowego,
- łyżeczka ekstraktu z wanilii,
- dwie tabliczki czekolady,
- szklanka posiekanych orzechów.
Ciastka upieką się w zaledwie dziesięć minut. Smakują najlepiej ze szklanką mleka
Przygotowanie:
- Czekoladę posiekaj na drobne kawałki.
- Masło utrzyj mikserem z cukrem i cukrem brązowym. Dodaj jajka, ekstrakt z wanilii i miksuj dalej, aż powstanie gładka, jasna masa.
- Do oddzielnego naczynia przesiej mąkę z sodą oczyszczoną. Dodawaj je stopniowo do ciasta i ubijaj na mniejszych obrotach. Na koniec wmieszaj w ciasto orzechy i kawałki czekolady.
- Wyłóż porcje ciasta w odstępach na papierze do pieczenia. Wstaw blachę do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C na około dziesięć minut. Piecz do momentu, aż brzegi ciastek zbrązowieją. Smacznego!
Gotowe ciastka świetnie smakują w towarzystwie szklanki mleka. Sprawdzą się jako drugie śniadanie albo popołudniowa słodka przekąska. Przepis na ciasteczka można modyfikować według własnych upodobań, dodając np. kakao i kawałki białej czekolady.
Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl