Jak zrobić prawdziwe amerykańskie ciasteczka? Słodkie szczęście na talerzu wyjdzie z tymi składnikami

Jak przyrządzić prawdziwe amerykańskie ciasteczka czekoladowe? Przedstawiamy przepis, z którym wychodzą kruche, lekkie i fenomenalnie smaczne. Do ich przygotowania wystarczy tylko kilka prostych składników.

"Chocolate chip cookies" to tradycyjne amerykańskie ciastka z kawałkami czekolady, które zwykle pojawiają się w towarzystwie szklanki zimnego mleka. Smak ciastek z czekoladą jest jedyny w swoim rodzaju i uwielbiają go zarówno dzieci, jak i dorośli. Podajemy przepis, z którym będzie można przygotować je samodzielnie - wystarczy połączyć wszystkie składniki i wstawić ciastka do rozgrzanego piekarnika.

Zobacz wideo Małgorzata Rozenek obchodziła 45. urodziny

Przepis na amerykańskie ciastka z czekoladą. Znikną w mgnieniu oka 

Składniki:

  • szklanka mąki,
  • łyżeczka sody oczyszczonej,
  • łyżeczka soli,
  • kostka miękkiego masła,
  • dwa jajka w temperaturze pokojowej,
  • trzy czwarte szklanki cukru,
  • pół szklanki cukru brązowego,
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii,
  • dwie tabliczki czekolady,
  • szklanka posiekanych orzechów.

Ciastka upieką się w zaledwie dziesięć minut. Smakują najlepiej ze szklanką mleka

Przygotowanie:

  1. Czekoladę posiekaj na drobne kawałki.
  2. Masło utrzyj mikserem z cukrem i cukrem brązowym. Dodaj jajka, ekstrakt z wanilii i miksuj dalej, aż powstanie gładka, jasna masa.
  3. Do oddzielnego naczynia przesiej mąkę z sodą oczyszczoną.  Dodawaj je stopniowo do ciasta i ubijaj na mniejszych obrotach. Na koniec wmieszaj w ciasto orzechy i kawałki czekolady.
  4. Wyłóż porcje ciasta w odstępach na papierze do pieczenia. Wstaw blachę do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C na około dziesięć minut. Piecz do momentu, aż brzegi ciastek zbrązowieją. Smacznego!

Gotowe ciastka świetnie smakują w towarzystwie szklanki mleka. Sprawdzą się jako drugie śniadanie albo popołudniowa słodka przekąska. Przepis na ciasteczka można modyfikować według własnych upodobań, dodając np. kakao i kawałki białej czekolady.

Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.