Ma 103 metry i może ją zjeść 14 tys. osób. Gigantyczna kremówka papieska, której nie znajdziesz w żadnej cukierni

Ogromna kremówka papieska powstała w Rzeszowie. Jej długość nie jest przypadkowa. Ciastko zostało bowiem upieczone z okazji 103. rocznicy urodzin Jana Pawła II. Słodkość została podzielona aż na 14 tysięcy kawałków. Rzeszowianie mogli skosztować kremówki papieskiej w niedzielę 28 maja.

Więcej nowości znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Kremówkę już po raz kolejny przygotowała Cukiernia Julian Orłowski & Kazimierz Rak. Do jej przygotowania potrzebne były oczywiście m.in. mąka pszenna, cukier, masło, jajka, mleko i proszek budyniowy. Jak podaje serwis nowiny24.pl, cukiernicy wykorzystali około dwóch ton składników. Dzięki temu mógł powstać wypiek o długości 103 metrów. Kilka zdjęć z procesu produkcji można zobaczyć na fanpage'u cukierni. Widać na nich sporą ilość blatów ciasta, które potrzebne jest do stworzenia kremówki. Jak podaje rzeszowska wyborcza.pl, ciastka były przygotowywane przez kilka dni w dwóch zakładach.

Kremówka papieska, której nie kupisz w cukierni. Ma 103 metry

Liczba nie jest przypadkowa. Kremówka papieska została bowiem upieczona z okazji 103. rocznicy urodzin Jana Pawła II. Ciastko robione jest od 2007 roku (papież miałby wówczas 87 lat), kiedy na pomysł wpadli cukiernicy z Rzeszowa. Od tamtej pory kremówka co roku jest dłuższa o metr. Nie była pieczona tylko w okresie pandemii, kiedy obowiązywał lockdown i obostrzenia.

W tym roku ciastko podzielone zostało aż na 14 tysięcy porcji. Rzeszowianie mogli skosztować kremówki w niedzielę 28 maja. Była rozdawana na ulicy 3 Maja po mszy w kościele św. Krzyża. Chętnych na puszystą słodycz nie brakowało. Weekend był ciepły i słoneczny, więc mieszkańcy Rzeszowa z ochotą wybrali się, by spróbować papieskiego przysmaku. Gotowe kremówki już na miejscu posypywane były na świeżo cukrem pudrem. 

Zobacz wideo Kremówka papieska na każdą porę

Przepis na kremówkę. Zróbcie ją sami w domu

Jeżeli po przeczytaniu tego tekstu i obejrzeniu zdjęć naszła was ochota na kremówkę, mamy dla was dobrą wiadomość. Możecie ją zrobić sami w domu (oczywiście znacznie mniejszą). Przepis znajdziecie poniżej:

Składniki:

  • szklanka cukru,
  • szklanka mąki pszennej,
  • 200 g masła,
  • 1,5 l mleka,
  • 4 żółtka,
  • budyń waniliowy,
  • aromat waniliowy,
  • dwa płaty ciasta francuskiego,
  • cukier puder do posypania.

Sposób przygotowania:

Oba płaty ciasta francuskiego pieczemy w 200 stopniach przez ok. 15 minut, przy czym warto pamiętać, że ciasto w czasie obróbki nieco się skurczy. Zostawiamy do wystygnięcia. Litr mleka zagotowujemy z cukrem i masłem, a resztę mleka mieszamy z budyniem, mąką i aromatem waniliowym. Po dokładnym wymieszaniu przelewamy do garnka z gotującym się mlekiem i masłem. W czasie gotowania powinien powstać gęsty krem. 

Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Kładziemy jeden blat ciasta. Smarujemy gorącym kremem i przykrywamy drugim blatem. Gdy kremówka papieska wystygnie, posypujemy ją cukrem pudrem.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.