Dzień Dziecka to idealna okazja do przyrządzenia frytek razem z pociechami. Co zrobić, aby wyszły idealnie chrupiące i miały ładny, złocisty kolor? Zdradzamy trik, który sprawi, że wyjdą doskonale. Do ich przyrządzenia przyda się woda i... odrobina cukru.
Zobacz wideo
Sprawdziliśmy smak i cenę popularnych, okrągłych croissantów z Gdańska
Jak zrobić chrupiące frytki? Najlepiej zastosować jedną sprytną metodę
Do przyrządzenia frytek oprócz ziemniaków będą potrzebne olej, zimna woda i cukier. Dodatkowo można przyrządzić sos czosnkowy, koperkowy albo pomidorowy. Sprawdzą się też tradycyjny majonez, ketchup czy zwykła sól.
Składniki:
- kilogram ziemniaków,
- olej do smażenia,
- łyżka cukru,
- zimna woda.
Ten trik sprawi, że frytki będą idealnie chrupiące
Przygotowanie:
- Ziemniaki umyj, obierz i pokrój w podłużne kawałki.
- Rozpuść cukier w misce z zimną wodą. Włóż do niej ziemniaki na około dziesięć minut.
- Po tym czasie odcedź je i pozostaw do osuszenia. Tak przygotowane ziemniaki po usmażeniu będą doskonale chrupiące.
- Wstaw garnek z olejem i rozgrzej go do 150 st. C. Do kontrolowania temperatury przyda się kuchenny termometr.
- Pokrojone ziemniaki wrzucaj na olej porcjami. Kiedy powstanie na nich skorupka, można zmniejszyć ogień i poczekać, aż nabiorą żółtawej barwy. Następnie wyjmij je, osusz i rozgrzej olej ponownie do wyższej temperatury, do 180 st. C.
- Frytki wrzuć na rozgrzany olej i smaż na rumiany kolor. Wyciągaj je partiami, kiedy staną się złociste. Smacznego!
Gotowe frytki można układać na ręcznikach papierowych albo na specjalnej kratce - w ten sposób będzie można pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Frytki mogą stanowić idealną przekąskę albo dodatek do obiadu. W Dzień Dziecka z pewnością będą numerem jeden.
Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl