Chłodnik z ogórków to idealny pomysł na obiad w cieplejsze, wiosenne dni. Takie danie można przyrządzić w kilka chwil. Gotową zupę należy wstawić do lodówki na co najmniej godzinę. W ten sposób składniki będą mogły dobrze się przegryźć. Z czym można jeść chłodnik? Te składniki będą się komponowały najlepiej z ogórkami.
Zobacz wideo Szparagi z jajkiem i parmezanem
Jak zrobić chłodnik z ogórków? To prostsze niż myślisz. Ważne są przyprawy i dodatki
Przygotowanie chłodnika nie powinno sprawić żadnych problemów. Jedyne, co trzeba zrobić, to zetrzeć ogórki i wymieszać je z kefirem i jogurtem. Aby zaostrzyć smak zupy, warto dodać do niej ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Dobrze jest nie zapomnieć o dwóch dodatkach, dzięki którym zupa nabierze jeszcze więcej smaku. W tym przypadku sprawdzą się gotowane jajka i rzodkiewka.
Chłodnik. Przepis na lekkie, wiosenne danie
Składniki:
- dziesięć ogórków gruntowych,
- szklanka kefiru,
- szklanka jogurtu naturalnego,
- szczypiorek,
- koperek,
- kilka kropli soku z cytryny,
- dwa ząbki czosnku,
- jajka ugotowane na twardo,
- kilka rzodkiewek,
- pieprz i sól do smaku.
Przygotowanie:
- Umyj i obierz ogórki. Zetrzyj je na dużych oczkach tarki i przełóż do miski.
- Ząbki czosnku przeciśnij przez praskę i połącz z ogórkami. Posól całość.
- Wymieszaj dokładnie kefir z jogurtem aż do uzyskania jednolitej konsystencji i dodaj je do ogórków. Skrop całość sokiem z cytryny i dokładnie wymieszaj.
- Posiekaj koperek i szczypiorek. Wrzuć je do zupy i wstaw całość do lodówki na co najmniej jedną godzinę.
- W tym czasie ugotuj na twardo jajka, umyj i pokrój rzodkiewkę.
- Chłodnik podawaj z dodatkiem rzodkiewki i pokrojonego jajka.
Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl