Jak zrobić chłodnik? Przepis jest banalnie prosty. Te dwa składniki będą kluczowe

Szukasz przepisu na chłodnik? Przedstawiamy recepturę na doskonałe danie, które sprawdzi się wiosną. Do jego przygotowania wystarczą ogórki gruntowe, kefir, jogurt i przyprawy. Najlepiej smakuje podawany ze specjalnymi dodatkami.

Chłodnik z ogórków to idealny pomysł na obiad w cieplejsze, wiosenne dni. Takie danie można przyrządzić w kilka chwil. Gotową zupę należy wstawić do lodówki na co najmniej godzinę. W ten sposób składniki będą mogły dobrze się przegryźć. Z czym można jeść chłodnik? Te składniki będą się komponowały najlepiej z ogórkami.

Zobacz wideo Szparagi z jajkiem i parmezanem

Jak zrobić chłodnik z ogórków? To prostsze niż myślisz. Ważne są przyprawy i dodatki

Przygotowanie chłodnika nie powinno sprawić żadnych problemów. Jedyne, co trzeba zrobić, to zetrzeć ogórki i wymieszać je z kefirem i jogurtem. Aby zaostrzyć smak zupy, warto dodać do niej ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Dobrze jest nie zapomnieć o dwóch dodatkach, dzięki którym zupa nabierze jeszcze więcej smaku. W tym przypadku sprawdzą się gotowane jajka i rzodkiewka.

Chłodnik. Przepis na lekkie, wiosenne danie

Składniki:

  • dziesięć ogórków gruntowych,
  • szklanka kefiru,
  • szklanka jogurtu naturalnego,
  • szczypiorek,
  • koperek,
  • kilka kropli soku z cytryny,
  • dwa ząbki czosnku,
  • jajka ugotowane na twardo,
  • kilka rzodkiewek,
  • pieprz i sól do smaku.

Przygotowanie:

  1. Umyj i obierz ogórki. Zetrzyj je na dużych oczkach tarki i przełóż do miski.
  2. Ząbki czosnku przeciśnij przez praskę i połącz z ogórkami. Posól całość.
  3. Wymieszaj dokładnie kefir z jogurtem aż do uzyskania jednolitej konsystencji i dodaj je do ogórków. Skrop całość sokiem z cytryny i dokładnie wymieszaj.
  4. Posiekaj koperek i szczypiorek. Wrzuć je do zupy i wstaw całość do lodówki na co najmniej jedną godzinę.
  5. W tym czasie ugotuj na twardo jajka, umyj i pokrój rzodkiewkę.
  6. Chłodnik podawaj z dodatkiem rzodkiewki i pokrojonego jajka.

Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.