kefir
-
Puszyste, delikatne i wyglądają jak obłoczek. Dodałam do nich ten napój i od razu stały się lepsze
Placki są bardzo popularne w kuchni polskiej i można je zrobić na wiele różnych sposobów. Wyróżnia się te zrobione na słodko, jak i w sposób wytrawny. Dziś pokażemy metodę na podkręcenie smaku słodkich placuszków. Wystarczy tylko butelka tego...
-
Ten chłodnik robi furorę u naszych wschodnich sąsiadów. Posmakuj raz, a i w twoim domu zagości na stałe
Nic tak nie łagodzi upałów jak talerz pysznego chłodnika. Inspiracji warto poszukać w kuchni wschodniej, bo ta legendarna potrawa znana jest głównie na Białorusi i Ukrainie. Zobaczcie, jak przygotować idealną okroszkę.
-
Śniadaniowe racuszki bez drożdży. Będą puszyste i delikatne dzięki gazowanemu napojowi
Racuszki bez drożdży w niczym nie ustępują tym tradycyjnym, a nawet mają więcej pozytywnych cech. Są błyskawiczne do zrobienia, nie musisz żmudnie zagniatać ciasta drożdżowego - wystarczy chwilkę pomieszać, usmazyć i gotowe. Puszystość i delikatno...
-
Dodaj do klasycznych racuchów ten swojski nabiał. Dzięki niemu wyjdą pulchne i miękkie jak obłoczek
Szukasz przepisu na racuchy doskonałe? Babcina receptura nigdy nie zawodzi i gwarantuje pulchny, rumiany i apetyczny efekt. Wszystko za sprawą jednego dodatku - zaledwie szklanka tego nabiału całkowicie odmieni kultowe ciasto. Dzięki temu placuszk...
-
Śniadanie mistrzów, czyli miseczka zdrowia z kwaśnym nabiałem i owocami. Syci, odchudza, dba o jelita
Nie da się ukryć, że pierwszy posiłek w ciągu dnia powinien dać dużo energii, smakować i najlepiej być gotowe w kilka minut. Idealnym przykładem jest owsianka, ale nie taka jaką doskonale znamy. Kluczem do sukcesu jest dodatek kwaśnego nabiału -...
-
Wyrzuć z przepisu mleko i zastąp je tym napojem. Mała zmiana, a naleśniki będą milion razy lepsze
Przepis na naleśniki znamy na pamięć, jednak warto go zaktualizować, bo podajemy smaczniejszą wersję. Od klasycznej różni się jednym, choć ważnym szczegółem. Jeśli zrobisz je raz, nie wrócisz do klasycznej receptury.
-
Planujesz szybko zgubić kilogramy? Odstaw kawę i herbatę, a do śniadania wypij to. Efekty przyjdą błyskawicznie
Proces chudnięcia nie należy do najłatwiejszych. Wiele osób próbuje znaleźć ścieżkę na skróty i wspomóc się konkretnymi produktami mającymi przyspieszyć gubienie kilogramów. Czy faktycznie takie istnieją? Jak się okazuje, to nie taki mit. Wszystko...
-
O słonych batonach mało kto słyszał, a są wyborne. W składzie znajdziesz podstawowe produkty za grosze
Słowo baton kojarzy się z półką sklepowych słodyczy, których skład daleki jest od ideału. Co jednak powiesz na słone, wytrawne batony dające energie i bogactwo smaków? To nie żarty a nasz najnowszy przepis, który doskonale sprawdzi się na piknik,...
-
Gofry Joanny Przetakiewicz. Gwiazda dodaje do nich jeden specjalny składnik. Wyjdą lekkie i puszyste
Joanna Przetakiewicz pochwaliła się w mediach społecznościowych przepisem na gofry. Gwiazda przygotowuje ciasto z dodatkiem nietypowego składnika, który doskonale zastępuje mleko. Przedstawiamy recepturę, z którą można przygotować rewelacyjny deser.
-
Jak zrobić chłodnik? Przepis jest banalnie prosty. Te dwa składniki będą kluczowe
Szukasz przepisu na chłodnik? Przedstawiamy recepturę na doskonałe danie, które sprawdzi się wiosną. Do jego przygotowania wystarczą ogórki gruntowe, kefir, jogurt i przyprawy. Najlepiej smakuje podawany ze specjalnymi dodatkami.
- Pyszna surówka z kiszonych ogórków. Mąż dodał dwa smaczne składniki
- Ten przepis odmieni twoje śniadania. Jajka w tej wersji są boskie
- W sklepach były drogie, teraz mam tanio i prosto. Gotowe w 10 minut
- Ciasto na pączki musi być elastyczne, mięciutkie i rozpływające się w ustach
- Na czym smażyć jajecznicę? Zapomnij o maśle. Są lepsze alternatywy
- Przypomina babkę ziemniaczaną, ale jest lepszy. Zaspokoi największy głód
- Pączki tradycyjne uwielbiane przez pokolenia. Jak zrobić pączki jak u babci?
- Co zamiast cukru do kawy? Sięgnij po brązowy produkt. Nie pożałujesz
- Ciasto, które ma tysiąc warstw! Efekt smakowy i wizualny zwala z nóg
- To mięso jest lepsze niż kurczak, wieprzowina i wołowina razem wzięte
-
Dodaj do naleśników ten nabiał. Efekt? Zaskakujący - uzyskasz idealną konsystencję i niebanalny smak
Naleśniki to danie, któremu nie da się oprzeć. Przepis na nie zna niemal każdy, jednak ta metoda gwarantuje niebanalny smak i perfekcyjne ciasto. Wystarczy zadbać o odpowiednią temperaturę składników i zmienić mleko na inny nabiał. Efekt jest o...
-
Słodkie naleśniki puszyste jak chmurka. Aby takie wyszły koniecznie zamień mleko na ten gęsty składnik
Kto nie kocha naleśników? To szybkie, tanie i słodkie danie nadaje się idealnie zarówno na śniadanie, jak i na kolację. Co, jednak jeśli chcemy nieco urozmaicić ten tradycyjny przepis i zrobić naleśniki w wersji puszystej i lekkiej jak chmurka?...
-
Puszyste i rumiane placuszki z jabłkami. Przepis babci na kefirze gwarantuje smak niczym z dzieciństwa
Przepis babci na placuszki z jabłkami to smak, który niemal każdy pamięta z dzieciństwa. Ich sekret tkwi w prostocie, ale i odpowiednio dobranych składnikach. Receptura bazuje na kefirze i sezonowych owocach - dzięki nim ciasto będzie smaczne,...
-
Jak zrobić kefir w zaciszu własnej kuchni? To prostsze niż myślisz. Potrzebne będą tylko dwa składniki
Jak zrobić kefir w domowej wersji? To banalnie proste. Kefir dostarcza nam szeregu właściwości prozdrowotnych, a do tego wyrównuje nam florę bakteryjną. Jest on zatem sprzymierzeńcem właściwej pracy naszych jelit. Dowiedz się, jak go wykonać.
-
Racuchy na kefirze. Wypróbuj przepis na placki, które znasz od dziecka!
Racuchy na kefirze z jabłkami to prosty i szybki przepis na śniadanie lub kolację. Chrupiące, puszyste i lekkie placuszki doskonale smakują z kawałkami kwaśnego jabłka. Do tego wystarczy odrobina cukru pudru lub ulubionej konfitury, aby przygotowa...
-
Delikatne naleśniki na kefirze. Prosty i szybki przepis z jedynie pięciu składników
Naleśniki na kefirze to prosty sposób na delikatniejszą wersję tego dania. Do tego przepisu potrzeba tylko pięciu składników. Sprawdźcie sami.
-
Przepis na placki na kefirze - to dzięki niemu wyjdą obłędnie pulchne i mięciutkie!
Są puszyste, łatwe do przygotowania, a do tego nadają się i na śniadanie na kolację. Przepyszne pod każdą postacią, z dżemem, marmoladą i z owocami - mowa o puszystych plackach na kefirze. To ich główny składnik, który sprawia, że smakują obłędnie.
-
Jak samodzielnie rozmnożyć kefir lub jogurt? Już nigdy nie kupisz ich w sklepie
Lubisz kefir? Nie wyobrażasz sobie dnia bez kubeczka jogurtu naturalnego? A czy wiesz, że możesz ograniczyć zakupy tych produktów i przygotowywać je w domu? Sprawdź, jak rozmnożyć kefir lub jogurt. Mamy recepturę i kilka wskazówek.
-
Nie masz drożdży? By zrobić ciasto na chleb czy drożdżówki, możesz wykorzystać kefir. Sprawdzi się równie dobrze
Plotki głoszą, że w sklepach brakuje drożdży. Jako że poważnie potraktowałam hashtag #stayathome, nawet nie sprawdzam, czy faktycznie tak jest. Po wyczerpaniu zapasów suchych i świeżych drożdży postanowiłam kombinować. Tym sposobem powstała...