Samodzielne przygotowanie kefiru i jogurtu to nie tylko duża oszczędność, lecz także działanie proekologiczne. Ograniczysz w końcu liczbę plastikowych kubeczków i małych butelek. Jak samodzielnie rozmnożyć kefir bądź jogurt? Wszystko wyjaśniamy.
Przede wszystkim kup dobrej jakości kefir. Musi zawierać żywe kultury bakterii kefirowych - to dzięki nim możliwe będzie rozmnożenie kefiru. Dobry produkt nie powinien mieć w składzie mleka w proszku ani śmietanki w proszku - to składniki zupełnie zbędne w kefirze.
Będziesz także potrzebować litra świeżego mleka. Najlepsze byłoby oczywiście mleko wiejskie, prosto od krowy, ale jeśli skorzystasz z dobrego, tłustego mleka ze sklepu, kefir również się uda.
Kefir oraz mleko przelej do dużego naczynia (najlepiej sprawdzi się kamionka lub duży garnek z przykrywką). Wymieszaj oba składniki drewnianą łyżką i przykryj wszystko pokrywką lub dużym talerzem. Odstaw naczynie na 24 godziny (powinno znajdować się w temperaturze pokojowej). Po tym czasie kefir jest gotowy. Możesz przechowywać go w lodówce przez kilka dni. Z każdym dniem jego smak będzie się stawał bardziej intensywny. Jeśli chcesz dalej rozmnażać kefir, zachowaj szklankę przygotowanego produktu i powtórz cały proces.
Własnoręczne rozmnażanie jogurtu również jest bardzo proste, ale wymaga nieco więcej cierpliwości. Domowy jogurt, podobnie jak kefir, można przygotować z dobrego jakościowo jogurtu i mleka. Choć na rynku można znaleźć specjalne jogurtownice, nie są konieczne (choć ułatwiają zadanie). Wystarczy jednak mieć dobry termos lub inne naczynie, które długo zatrzymuje temperaturę płynów.
Jaki jogurt naturalny wybrać do rozmnażania? Wybierz przede wszystkim taki produkt, którego smak będzie ci odpowiadał. Poza tym dobry jakościowo jogurt nie powinien mieć w składzie zbędnych składników, takich jak mleko w proszku, śmietanka lub serwatka w proszku. Poza dobrym jogurtem będzie potrzebne także świeże mleko - im tłustsze, tym lepsze.
Litr mleka wlej do rondla i podgrzej je do ok. 45 st. C. Temperaturę możesz sprawdzić termometrem kuchennym lub spróbować mleka - powinno być wyraźnie ciepłe, ale nie może parzyć ani tym bardziej wrzeć. Następnie wlej do niego kubek jogurtu (ok. 150-200 g, w temperaturze pokojowej) i wszystko zamieszaj. Gotuj jeszcze chwilę, aby temperatura się wyrównała i zdejmij mieszaninę. Wlej ją do termosu lub innego naczynia, które dobrze zatrzyma ciepło. Owiń je kocem lub ręcznikiem i postaw w ciepłym miejscu, na przykład przy kaloryferze lub kuchence. Możesz go także wstawić do piekarnika nastawionego na 40 st. C. Po około siedmiu godzinach jogurt będzie gotowy. Można go przechowywać w lodówce przez kilka dni. Jeśli chcesz ponownie zrobić jogurt, zachowaj jedną porcję jako zaczyn.