Oryginalny jogurt grecki ma nie tylko więcej białka i tłuszczu niż jego zwykły odpowiednik, ale jest też bardziej gęsty i kremowy. Za tę różnicę trzeba niestety dodatkowo zapłacić, i to niemało - opakowanie 170 g kosztuje ok. 9 złotych.
Czy bakterie jelitowe wpływają na nasze zachowanie? Sprawdź w naszym wideo:
Można też poświęcić chwilę i zrobić taką wersję we własnej kuchni. Na pewno wyjdzie taniej, bo wystarczy mieć durszlak, miskę, dwa papierowe filtry do kawy i zwykły, pełnotłusty jogurt naturalny.
1. Włóż durszlak do miski. Musi być na tyle duża, żeby pod durszlakiem zostało trochę miejsca.
2. Wyłóż jego wnętrze filtrami do kawy.
3. Wlej do niego jogurt - wyciekający z niego płyn, czyli serwatka, zacznie przesączać się do miski.
4. Całość włóż do lodówki na noc.
Rano gęsty i kremowy grecki jogurt będzie gotowy do zjedzenia. Wystarczy wyciągnąć go z durszlaka. Serwatkę, która wytrąciła się z jogurtu i została na dnie miski, można wylać albo wykorzystać, na przykład dodając ją do shake'a - jest zdrowa i bogata w białko.
Redakcja serwisu Purewow.com, która podzieliła się tym trikiem, podpowiada, że taka wersja najlepiej smakuje z owocami i granolą. Grecy tradycyjnie jedzą go z miodem lub kandyzowanymi w cukrowym syropie owocami.
Zobacz też:
3 proste przepisy na krewetki, które musisz znać! [PLUS PORADY]