Jak zrobić mango lassi? Przedstawiamy przepis na ten orzeźwiający napój rodem z Indii
Mango lassi
Mango lassi to napój pochodzący z Indii. Hindusi opracowali tę jogurtową miksturę, by zredukować smak ostrych potraw, z których słynie ich kuchnia. Tradycyjną odsłoną jest po prostu lassi, czyli mieszanka jogurtu, wody i soli lub cukru, która idealnie komponuje się z wytrawnymi potrawami, takimi jak tikka masala czy butter chicken. Podobny napój można też spotkać w Turcji (tam nazywa się ajran).
Mango lassi powstało poprzez dodanie do klasycznego lassi pulpy z mango, choć wariacji smakowych jest o wiele więcej. Jeśli dodamy skoncentrowany sok lub pulpę z różnych owoców, może stworzyć lassi o smaku bananowym, truskawkowym czy cytrynowym. Bardziej wschodni klimat uzyskamy poprzez dodanie kuminu, szafranu lub liści kolendry. My prezentujemy banalnie prosty przepis na mango lassi.
Jak zrobić mango lassi - składniki:
- 1 dojrzałe mango
- 250 ml jogurtu naturalnego
- woda
- opcjonalnie mielony kardamon
Jak zrobić mango lassi - krok po kroku:
- Obieramy mango tak, jak to rozpisaliśmy w osobnym wpisie: Jak obrać i pokroić mango?
- Gdy wydobędziemy miąższ z owocu, umieszczamy go w misce i blendujemy na gładką papkę.
- Do środka wlewamy jogurt naturalny i, jeśli lubimy takie smaki, szczyptę mielonych nasion kardamonu. Następnie przy pomocy blendera łączymy wszystkie składniki.
- Jeśli mikstura jest zbyt gęsta lub po prostu wolimy rzadszą konsystencję mango lassi, dodajemy do środka pół szklanki wody (lub więcej) i raz jeszcze blendujemy wszystko razem do uzyskania jednorodnej struktury.
- Aby nasze mango lassi było jeszcze bardziej orzeźwiające, możemy do niego dodać kilka kostek lodu.
- Tak przygotowane mango lassi przelewamy do szklanek i dekorujemy listkami mięty. Teraz możemy cieszyć się niesamowitym, słodkim smakiem lata!
Do czego mango lassi?
Mango lassi będzie świetnym dodatkiem do obiadu w stylu hinduskim lub innym, słynącym z pikantnych przypraw. Doskonale sprawdzi się też samodzielnie jako deser lub zaserwowany waszym gościom podczas grilla. Będzie stanowić zdrową alternatywę dla napojów gazowanych. Zaproponujcie szklankę mango lassi dzieciakom podczas imprezy urodzinowej. Inni rodzice podziękują wam za zdrowe podejście do żywienia, a sami uczestnicy z uśmiechem na ustach będą wspominać ten pyszny owocowy napój.
Lassi z mango
Gdy wiecie już, jak banalnie proste jest wykonanie mango lassi, możecie przygotować je samodzielnie w domu. Świetnie sprawdzi się podczas wieczornej imprezy w ogródku lub zapakowane na wynos na wakacyjną wyprawę. Niezależnie do tego, czy wypijecie je sami, czy podzielicie się ze znajomymi, gwarantujemy, że mango lassi z naszego przepisu zadowoli wasze kubki smakowe. Smacznego!
Zobacz również:
-
Trwa sezon na fiołki wonne - idealne do deserów i herbat. Gdzie ich szukać i jak zbierać? [PORADNIK]
-
Sałata szybko więdnie? Znamy trik, dzięki któremu możesz przechowywać ją nawet przez miesiąc
-
Jak uratować zbyt kwaśną zupę? Wystarczy produkt, który na pewno macie w kuchni
-
Lekki obiad po świętach. Co przygotować, gdy mamy dość tłustych potraw? [PRZEPISY]
-
Sezon na pokrzywę: właśnie teraz najlepiej ją zbierać. Co z niej zrobić i jak przyrządzić, żeby nie parzyła? [PORADNIK]
- Kiszenie ogórków i kapusty: kiedy kisić warzywa?
- Czosnek niedźwiedzi to źródło witamin, ale łatwo pomylić go z trującą konwalią. Podpowiadamy, jak je rozróżnić
- The Vegetarian Butcher - nowe, roślinne mięso dostępne w Polsce!
- Botwina - przepis na pyszne placki, które pokochają dzieci
- Obierasz kiwi? Okazuje się, że być może od lat robisz to całkiem niepotrzebnie