Mango lassi to napój pochodzący z Indii. Hindusi opracowali tę jogurtową miksturę, by zredukować smak ostrych potraw, z których słynie ich kuchnia. Tradycyjną odsłoną jest po prostu lassi, czyli mieszanka jogurtu, wody i soli lub cukru, która idealnie komponuje się z wytrawnymi potrawami, takimi jak tikka masala czy butter chicken. Podobny napój można też spotkać w Turcji (tam nazywa się ajran).
Mango lassi powstało poprzez dodanie do klasycznego lassi pulpy z mango, choć wariacji smakowych jest o wiele więcej. Jeśli dodamy skoncentrowany sok lub pulpę z różnych owoców, może stworzyć lassi o smaku bananowym, truskawkowym czy cytrynowym. Bardziej wschodni klimat uzyskamy poprzez dodanie kuminu, szafranu lub liści kolendry. My prezentujemy banalnie prosty przepis na mango lassi.
Mango lassi będzie świetnym dodatkiem do obiadu w stylu hinduskim lub innym, słynącym z pikantnych przypraw. Doskonale sprawdzi się też samodzielnie jako deser lub zaserwowany waszym gościom podczas grilla. Będzie stanowić zdrową alternatywę dla napojów gazowanych. Zaproponujcie szklankę mango lassi dzieciakom podczas imprezy urodzinowej. Inni rodzice podziękują wam za zdrowe podejście do żywienia, a sami uczestnicy z uśmiechem na ustach będą wspominać ten pyszny owocowy napój.
Gdy wiecie już, jak banalnie proste jest wykonanie mango lassi, możecie przygotować je samodzielnie w domu. Świetnie sprawdzi się podczas wieczornej imprezy w ogródku lub zapakowane na wynos na wakacyjną wyprawę. Niezależnie do tego, czy wypijecie je sami, czy podzielicie się ze znajomymi, gwarantujemy, że mango lassi z naszego przepisu zadowoli wasze kubki smakowe. Smacznego!
Zobacz również: