Jak zrobić mango lassi? Przedstawiamy przepis na ten orzeźwiający napój rodem z Indii

Mango lassi to jogurtowy napój zyskujący coraz większą popularność. Stanowi doskonałą alternatywę dla lemoniady, koktajli owocowych czy soków. Dzięki zawartości jogurtu, pomaga nam poradzić sobie ze zbyt ostrymi potrawami. Plusy możemy wymieniać bez końca. Sami przygotujcie mango lassi według naszego przepisu, a gwarantujemy wam pyszne orzeźwienie i zachwycone miny waszych znajomych.

Mango lassi

Mango lassi to napój pochodzący z Indii. Hindusi opracowali tę jogurtową miksturę, by zredukować smak ostrych potraw, z których słynie ich kuchnia. Tradycyjną odsłoną jest po prostu lassi, czyli mieszanka jogurtu, wody i soli lub cukru, która idealnie komponuje się z wytrawnymi potrawami, takimi jak tikka masala czy butter chicken. Podobny napój można też spotkać w Turcji (tam nazywa się ajran).

Mango lassi powstało poprzez dodanie do klasycznego lassi pulpy z mango, choć wariacji smakowych jest o wiele więcej. Jeśli dodamy skoncentrowany sok lub pulpę z różnych owoców, może stworzyć lassi o smaku bananowym, truskawkowym czy cytrynowym. Bardziej wschodni klimat uzyskamy poprzez dodanie kuminu, szafranu lub liści kolendry. My prezentujemy banalnie prosty przepis na mango lassi.

Jak zrobić mango lassi - składniki:

  • 1 dojrzałe mango
  • 250 ml jogurtu naturalnego
  • woda
  • opcjonalnie mielony kardamon

Jak zrobić mango lassi - krok po kroku:

  1. Obieramy mango tak, jak to rozpisaliśmy w osobnym wpisie: Jak obrać i pokroić mango?
  2. Gdy wydobędziemy miąższ z owocu, umieszczamy go w misce i blendujemy na gładką papkę.
  3. Do środka wlewamy jogurt naturalny i, jeśli lubimy takie smaki, szczyptę mielonych nasion kardamonu. Następnie przy pomocy blendera łączymy wszystkie składniki.
  4. Jeśli mikstura jest zbyt gęsta lub po prostu wolimy rzadszą konsystencję mango lassi, dodajemy do środka pół szklanki wody (lub więcej) i raz jeszcze blendujemy wszystko razem do uzyskania jednorodnej struktury.
  5. Aby nasze mango lassi było jeszcze bardziej orzeźwiające, możemy do niego dodać kilka kostek lodu.
  6. Tak przygotowane mango lassi przelewamy do szklanek i dekorujemy listkami mięty. Teraz możemy cieszyć się niesamowitym, słodkim smakiem lata!

Do czego mango lassi?

Mango lassi będzie świetnym dodatkiem do obiadu w stylu hinduskim lub innym, słynącym z pikantnych przypraw. Doskonale sprawdzi się też samodzielnie jako deser lub zaserwowany waszym gościom podczas grilla. Będzie stanowić zdrową alternatywę dla napojów gazowanych. Zaproponujcie szklankę mango lassi dzieciakom podczas imprezy urodzinowej. Inni rodzice podziękują wam za zdrowe podejście do żywienia, a sami uczestnicy z uśmiechem na ustach będą wspominać ten pyszny owocowy napój.

Lassi z mango

Gdy wiecie już, jak banalnie proste jest wykonanie mango lassi, możecie przygotować je samodzielnie w domu. Świetnie sprawdzi się podczas wieczornej imprezy w ogródku lub zapakowane na wynos na wakacyjną wyprawę. Niezależnie do tego, czy wypijecie je sami, czy podzielicie się ze znajomymi, gwarantujemy, że mango lassi z naszego przepisu zadowoli wasze kubki smakowe. Smacznego!

Zobacz wideo

Zobacz również: