Przepis na placki na kefirze - to dzięki niemu wyjdą obłędnie pulchne i mięciutkie!

Są puszyste, łatwe do przygotowania, a do tego nadają się i na śniadanie na kolację. Przepyszne pod każdą postacią, z dżemem, marmoladą i z owocami - mowa o puszystych plackach na kefirze. To ich główny składnik, który sprawia, że smakują obłędnie.

Placki na kefirze charakteryzują się lekkim i delikatnym smakiem, który bardzo dobrze komponuje się z różnymi dodatkami. Zawarty w nich kefir, czyli napój powstały na bazie mleka, jest źródłem kwasu foliowego, niezbędnego do prawidłowego rozwoju komórek organizmu. Ma też wiele witamin z grupy B. Powstałe na bazie kefiru placki są daniem słodkim (ale nieprzesłodzonym), ale przy tym niepozbawionym wartości odżywczych.

Zobacz wideo Placki z kiszonej kapusty, czyli fuczki

Przeczytaj więcej na stronie głównej Gazeta.pl

Placki na kefirze  - lista składników potrzebnych na 2-4 porcje

  • kefir - 200 g; 
  • 2 jajka;
  • cukier - 2 łyżki;
  • mąka -150 g;
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka;
  • soda oczyszczona - pół łyżeczki;
  • oleje roślinne - 1 łyżka.

Placki na kefirze - przygotowanie krok po kroku

  1. Do miski wbić jajka, dodać kefir, cukier i rozmieszać rózgą kuchenną.
  2. Dodać mąkę, proszek do pieczenia i sodę oraz olej. Mieszać aż do momentu powstania jednolitego ciasta.
  3. Na rozgrzaną patelnię nałożyć po 1 łyżce powstałego ciasta, pamiętając przy tym o zachowaniu odpowiedniego odstępu między pacami, które mają urosnąć. Placki smażyć na średnim ogniu na rumiano z obu stron. Można smażyć je na suchej patelni lub posmarować odrobiną oleju.

Placki  na kefirze można podawać z syropem klonowym i roztopionym masłem, z dżemem lub bitą śmietaną.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: