Placki na kefirze charakteryzują się lekkim i delikatnym smakiem, który bardzo dobrze komponuje się z różnymi dodatkami. Zawarty w nich kefir, czyli napój powstały na bazie mleka, jest źródłem kwasu foliowego, niezbędnego do prawidłowego rozwoju komórek organizmu. Ma też wiele witamin z grupy B. Powstałe na bazie kefiru placki są daniem słodkim (ale nieprzesłodzonym), ale przy tym niepozbawionym wartości odżywczych.
Kefir ? kalorie, indeks glikemiczny, właściwości. Dlaczego warto pić kefir?
Zobacz wideo
Placki z kiszonej kapusty, czyli fuczki
Przeczytaj więcej na stronie głównej Gazeta.pl
Placki na kefirze - lista składników potrzebnych na 2-4 porcje
- kefir - 200 g;
- 2 jajka;
- cukier - 2 łyżki;
- mąka -150 g;
- proszek do pieczenia - 1 łyżeczka;
- soda oczyszczona - pół łyżeczki;
- oleje roślinne - 1 łyżka.
Placki na kefirze - przygotowanie krok po kroku
- Do miski wbić jajka, dodać kefir, cukier i rozmieszać rózgą kuchenną.
- Dodać mąkę, proszek do pieczenia i sodę oraz olej. Mieszać aż do momentu powstania jednolitego ciasta.
- Na rozgrzaną patelnię nałożyć po 1 łyżce powstałego ciasta, pamiętając przy tym o zachowaniu odpowiedniego odstępu między pacami, które mają urosnąć. Placki smażyć na średnim ogniu na rumiano z obu stron. Można smażyć je na suchej patelni lub posmarować odrobiną oleju.
Placki na kefirze można podawać z syropem klonowym i roztopionym masłem, z dżemem lub bitą śmietaną.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.
Przepis na racuchy? Na kefirze wyjdą obłędnie! Sprawdź, jak je zrobić