-
Haps
-
Jak przygotować
- Puszyste, delikatne i wyglądają jak obłoczek. Dodałam do nich ten napój i od razu stały się lepsze
Puszyste, delikatne i wyglądają jak obłoczek. Dodałam do nich ten napój i od razu stały się lepsze
Placki są bardzo popularne w kuchni polskiej i można je zrobić na wiele różnych sposobów. Wyróżnia się te zrobione na słodko, jak i w sposób wytrawny. Dziś pokażemy metodę na podkręcenie smaku słodkich placuszków. Wystarczy tylko butelka tego napoju, a całkowicie zmienią strukturę i smak.
Od kiedy pamiętam, racuchy są w mojej domu i robiła je zawsze babcia, a później mama. Teraz ja przejęłam ten przepis i robię go dla swoich najbliższych. Jednak ostatnio w rozmowie z moją koleżanką wyszło, że jej racuchy nie są tak puszyste i lekkie jak moje. Zastanawiałam się więc, co jest przyczyną i dlaczego jej przepis jest gorszy od mojego. Okazało się, że to wina jednego składnika, którego ona nie dodaje, a ja go używam za każdym razem. To dzięki niemu placuszki są delikatne, puszyste i świetnie się prezentują.
Zobacz wideo Drożdżowe racuchy - przepis na pyszną przekąskę
Jeśli również chcesz robić jeszcze smaczniejsze racuchy, to musisz do nich dodać kefir. To właśnie ten sekretny składnik sprawia, że są one tak smaczne. Kefir nadaje im delikatności, kremowego posmaku i jest dużo lepszy od klasycznego mleka, który pojawia się w większości przepisów. Zrób je przy najbliższej okazji i sam przekonaj się, jak są smaczne.
Przepis na racuchy na kefirze
Składniki
- 250 ml kefiru,
- jajko,
- 2 łyżki cukru,
- łyżeczka cukru waniliowego,
- 200 g mąki pszennej,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- szczypta soli,
- olej do smażenia,
- cukier puder do posypania.
Sposób przygotowania
- W dużej misce wymieszaj kefir, jajko, cukier i cukier waniliowy, aż składniki dobrze się połączą.
- Dodaj mąkę, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Mieszaj, aż powstanie gładkie ciasto bez grudek.
- Na patelni rozgrzej olej na średnim ogniu. Nakładaj łyżką porcje ciasta, formując racuchy.
- Smaż racuchy z obu stron na złoty kolor, około 2-3 minuty z każdej strony.
- Po usmażeniu odkładaj racuchy na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru oleju.
- Posyp racuchy cukrem pudrem przed podaniem, jeśli lubisz. Podawaj ciepłe.