Dodaj do klasycznych racuchów ten swojski nabiał. Dzięki niemu wyjdą pulchne i miękkie jak obłoczek

Szukasz przepisu na racuchy doskonałe? Babcina receptura nigdy nie zawodzi i gwarantuje pulchny, rumiany i apetyczny efekt. Wszystko za sprawą jednego dodatku - zaledwie szklanka tego nabiału całkowicie odmieni kultowe ciasto. Dzięki temu placuszki zasmakują każdemu!

Bezkonkurencyjnym smakiem dzieciństwa, który zna niemal każdy, są babcine racuchy. Pulchne i delikatne niczym obłoczki placki są banalnie proste w przygotowaniu, jednak jak się okazuje, dodanie jednego, niepozornego produktu, może zmienić wszystko. Mowa tu o szklance swojskiego nabiału, który idealnie spulchni ciasto i nada racuchom smaku rodem z dzieciństwa. 

Dodaj do ciasta na racuchy ten produkt - wyjdą nieziemsko pyszne

Domowe racuchy to prawdziwy rarytas. Pachnące, puszyste niczym chmurka i mięciutkie - tym cechują się te idealne z babcinego przepiśnika. Jak je zatem przygotować? Sposobów na to słodkie danie jest wiele - jedne bazują na drożdżach, inne zawierają dodatek jabłek lub jagód. Jak się okazuje, klasyczna receptura jest najlepsza, jednak warto postawić także na jeden dodatek. 

W naszym przepisie kluczem do sukcesu jest dodanie do ciasta kefiru. Tak, ten kwaśny, swojski nabiał zagwarantuje sukces na każdej płaszczyźnie. Placuszki będą puszyste niczym obłoczek, perfekcyjnie wyrośnięte (bez grama drożdży) no i smakowicie przypieczone na brzegach. Jednym słowem - ideał!

Zobacz wideo Drożdżowe racuchy - przepis na pyszną przekąskę

Pulchne, rumiane racuszki - z dodatkiem kefiru smakują wyjątkowo 

Składniki: 

  • 400 ml kefiru naturalnego,
  • 300 g mąki pszennej tortowej,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • optymalnie: 2 jabłka i szczypt cynamonu. 

Sposób przygotowania: 

  1. Do miski wlej kefir i wbij jajka. Składniki ubijaj lub starannie rozmąć widelcem.
  2. Teraz dodaj cukier, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Całość ponownie wymieszaj. 
  3. Na koniec stopniowo dodawaj do ciasta mąkę - najepiej robić to łyżka po łyżce, cały czas mieszając. 
  4. Ciasto jest gotowe. Jeśli masz ochotę, dodaj do niego także pokrojone w kostkę jabłka, doprawione cynamonem. 
  5. Pora na smażenie. Na patelni rozgrzej masło klarowane lub odrobinę oleju. Gdy tłuszcz się rozgrzeje, wylewaj na tafle porcję ciasta. 
  6. Smaż z obu stron na rumiany, złoty kolor. 
  7. Podawaj z ulubionymi dodatkami - polecamy cukier puder, miód, syrop klonowy lub inne świeże owoce. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.