Bezkonkurencyjnym smakiem dzieciństwa, który zna niemal każdy, są babcine racuchy. Pulchne i delikatne niczym obłoczki placki są banalnie proste w przygotowaniu, jednak jak się okazuje, dodanie jednego, niepozornego produktu, może zmienić wszystko. Mowa tu o szklance swojskiego nabiału, który idealnie spulchni ciasto i nada racuchom smaku rodem z dzieciństwa.
Domowe racuchy to prawdziwy rarytas. Pachnące, puszyste niczym chmurka i mięciutkie - tym cechują się te idealne z babcinego przepiśnika. Jak je zatem przygotować? Sposobów na to słodkie danie jest wiele - jedne bazują na drożdżach, inne zawierają dodatek jabłek lub jagód. Jak się okazuje, klasyczna receptura jest najlepsza, jednak warto postawić także na jeden dodatek.
W naszym przepisie kluczem do sukcesu jest dodanie do ciasta kefiru. Tak, ten kwaśny, swojski nabiał zagwarantuje sukces na każdej płaszczyźnie. Placuszki będą puszyste niczym obłoczek, perfekcyjnie wyrośnięte (bez grama drożdży) no i smakowicie przypieczone na brzegach. Jednym słowem - ideał!
Składniki:
Sposób przygotowania: