Placki z jabłkami na kefirze z konfiturą malinową - przepis o charakterystycznym smaku
Placki z jabłkami na kefirze z cynamonem są bardzo charakterystyczne w smaku. Możecie być pewni, że takie placki będą szybko znikać z talerzy. Bardzo prosty przepis na nie znajdziecie poniżej. Najlepiej przygotować od razu podwójną porcję.
Placki z jabłkami - przepis krok po kroku:
Składniki na nadzienie:
- 5-6 jabłek
- 1 łyżeczka cynamonu
- masło klarowane
Składniki na ciasto:
- 2 łyżki cukru
- około 3-4 łyżek mąki ziemniaczanej
- około 150 g mąki pszennej
- odrobina soli
- 2 jaja
- 300 ml kefiru
- 1 łyżeczka wanilii
Pozostałe:
- malinowa konfitura
- bita śmietana
Wykonanie:
- Przygotuj owoce. Umyj jabłka, wytrzyj je, obierz ze skórki. Pozbądź się nasion.
- Pokrój na mniejsze kawałki.
- Jabłka umieść w misce i wymieszaj z cynamonem. Odstaw.
- Przygotuj ciasto. Przesiej mąkę. Dodaj do niej mąkę ziemniaczaną. Wymieszaj z pozostałymi suchymi składnikami.
- Oddziel żółtka od białek. Umieść żółtka w mące. Dodaj maślankę i wanilię. Wymieszaj wszystkie dokładnie. Najlepiej za pomocą miksera.
- Białka ubij na sztywno.
- Dodawaj stopniowo do masy, jednocześnie mieszając. Wykonuj to drewnianą łyżką lub łopatką.
- Jabłka umieść w cieście.
- Przejdź do smażenia z dwóch stron.
- Podawaj z konfiturą i bitą śmietaną.
Zobacz wideo Ekspresowa szarlotka z waniliowym kremem
Przepis na placki z jabłkami na jogurcie z cukrem pudrem. Mega puszyste!
Przepis na placki z jabłkami nie jest trudny. Racuchy z jogurtem nie są tak ciężkie jak wersja klasyczna. Możemy serwować je z cukrem pudrem i miodem. Oto przepis na przepyszne racuszki:
Składniki:
- około szklanki jogurtu greckiego
- 1 jajko
- 7-8 łyżek mąki pszennej
- olej
- sól, odrobina cukru
- wanilia
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- 5 jabłek
Wykonanie:
- Przesiej mąkę.
- Połącz ją z pozostałymi suchymi składnikami. Wymieszaj. Dodaj 1 łyżkę oleju, jogurt i jajko.
- Całość dokładnie wymieszaj.
- Przygotuj owoce. Umyj je, pozbądź się gniazd nasiennych. Obierz ze skórki. Podziel na mniejsze kawałki. Umieść jabłka w masie.
- Rozgrzej dobrze olej i przejdź do smażenia.
Puszyste placki z jabłkami na mleku i gazowanej wodzie
Placki z jabłkami na mleku i gazowanej wodzie są nie tylko dobre w smaku, ale przede wszystkim bardzo puszyste. Można wykorzystać do nich wodę zakupioną w sklepie lub taką, którą wykonamy samodzielnie w domu za pomocą specjalnego urządzenia.
Składniki:
- 500 g mąki
- odrobina soli
- 1,5 czubatej łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 jajko
- 2-3 łyżki cukru
- 5-6 jabłek
- około 1 szklanki wody gazowanej
- około 1/3 szklanki mleka
- olej roślinny do smażenia
- cukier puder
Wykonanie:
- Jabłka umyj i pozbądź się z nich nasion. Obierz i pokrój.
- Weź miskę. Połącz ze sobą wszystkie pozostałe składniki (poza olejem). Dla uzyskania lepszego efektu warto przesiać mąkę.
- Wrzuć owoce do masy.
- Wymieszaj.
- Rozgrzej olej.
- Przejdź do smażenia.
- Podawaj z cukrem pudrem.
Zobacz też: Niebanalne ciasto z gruszkami - dużo lepsze niż szarlotka, ale mało kto je robi