Genialne placki z jabłkami. Te pulchniutkie racuchy będą znikać z talerzy z prędkością światła

Placki z jabłkami to idealny posiłek na jesień. Każdy wie, że racuchy z sezonowymi jabłkami są wyborne. Można przyrządzić je na kefirze, mleku lub jogurcie. Sprawdźcie przepisy i wybierzcie ten, który najbardziej przypadnie Wam do gustu.

Placki z jabłkami na kefirze z konfiturą malinową - przepis o charakterystycznym smaku

Placki z jabłkami na kefirze z cynamonem są bardzo charakterystyczne w smaku. Możecie być pewni, że takie placki będą szybko znikać z talerzy. Bardzo prosty przepis na nie znajdziecie poniżej. Najlepiej przygotować od razu podwójną porcję.

Placki z jabłkami - przepis krok po kroku:

Składniki na nadzienie:

  • 5-6 jabłek
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • masło klarowane

Składniki na ciasto:

  • 2 łyżki cukru
  • około 3-4 łyżek mąki ziemniaczanej
  • około 150 g mąki pszennej
  • odrobina soli
  • 2 jaja
  • 300 ml kefiru
  • 1 łyżeczka wanilii

Pozostałe:

  • malinowa konfitura
  • bita śmietana

Wykonanie:

  1. Przygotuj owoce. Umyj jabłka, wytrzyj je, obierz ze skórki. Pozbądź się nasion.
  2. Pokrój na mniejsze kawałki.
  3. Jabłka umieść w misce i wymieszaj z cynamonem. Odstaw.
  4. Przygotuj ciasto. Przesiej mąkę. Dodaj do niej mąkę ziemniaczaną. Wymieszaj z pozostałymi suchymi składnikami.
  5. Oddziel żółtka od białek. Umieść żółtka w mące. Dodaj maślankę i wanilię. Wymieszaj wszystkie dokładnie. Najlepiej za pomocą miksera.
  6. Białka ubij na sztywno.
  7. Dodawaj stopniowo do masy, jednocześnie mieszając. Wykonuj to drewnianą łyżką lub łopatką.
  8. Jabłka umieść w cieście.
  9. Przejdź do smażenia z dwóch stron.
  10. Podawaj z konfiturą i bitą śmietaną.
Zobacz wideo Ekspresowa szarlotka z waniliowym kremem

Przepis na placki z jabłkami na jogurcie z cukrem pudrem. Mega puszyste!

Przepis na placki z jabłkami nie jest trudny. Racuchy z jogurtem nie są tak ciężkie jak wersja klasyczna. Możemy serwować je z cukrem pudrem i miodem. Oto przepis na przepyszne racuszki:

Składniki:

  • około szklanki jogurtu greckiego
  • 1 jajko
  • 7-8 łyżek mąki pszennej
  • olej
  • sól, odrobina cukru
  • wanilia
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 5 jabłek

Wykonanie:

  1. Przesiej mąkę.
  2. Połącz ją z pozostałymi suchymi składnikami. Wymieszaj. Dodaj 1 łyżkę oleju, jogurt i jajko.
  3. Całość dokładnie wymieszaj.
  4. Przygotuj owoce. Umyj je, pozbądź się gniazd nasiennych. Obierz ze skórki. Podziel na mniejsze kawałki. Umieść jabłka w masie.
  5. Rozgrzej dobrze olej i przejdź do smażenia.

Puszyste placki z jabłkami na mleku i gazowanej wodzie

Placki z jabłkami na mleku i gazowanej wodzie są nie tylko dobre w smaku, ale przede wszystkim bardzo puszyste. Można wykorzystać do nich wodę zakupioną w sklepie lub taką, którą wykonamy samodzielnie w domu za pomocą specjalnego urządzenia.

Składniki:

  • 500 g mąki
  • odrobina soli
  • 1,5 czubatej łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 2-3 łyżki cukru
  • 5-6 jabłek
  • około 1 szklanki wody gazowanej
  • około 1/3 szklanki mleka
  • olej roślinny do smażenia
  • cukier puder

Wykonanie:

  1. Jabłka umyj i pozbądź się z nich nasion. Obierz i pokrój.
  2. Weź miskę. Połącz ze sobą wszystkie pozostałe składniki (poza olejem). Dla uzyskania lepszego efektu warto przesiać mąkę.
  3. Wrzuć owoce do masy.
  4. Wymieszaj.
  5. Rozgrzej olej.
  6. Przejdź do smażenia.
  7. Podawaj z cukrem pudrem.

Zobacz też: Niebanalne ciasto z gruszkami - dużo lepsze niż szarlotka, ale mało kto je robi

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.