Lekkie jak chmurka ciasto z dyni zrobi furorę w niejednym domu. Goście będą prosić o dokładkę!

Ciasto z dyni z powodzeniem możemy zaliczyć do jednych z najbardziej popularnych deserów serwowanych w okresie jesieni. Poznaj trzy bardzo proste przepisy, które zachwycą nawet najbardziej wymagające podniebienia.

Ciasto dyniowe – puszyste jak chmurka. Poznaj przepis na ciasto dyniowe, które rozpływa się w ustach 

Ciasto dyniowe z białą polewą czekoladową to bardzo dobry wybór na podwieczorek. Możecie być pewni, że goście poproszą o dokładkę! Przygotujcie się i zróbcie go więcej. Poniżej znajduje się banalnie prosty przepis na wyjątkowe ciasto

Placek dyniowy – krok po kroku:  

Składniki: (na tortownicę 23 cm) 

  • 250 g purée z pieczonej dyni 
  • 250 g cukru 
  • 200 g masła 
  • 1 cukier waniliowy 
  • Skórka starta z jednej pomarańczy 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej 
  • Około 220 g mąki pszennej 
  • 3 jaja 

Składniki na polewę:  

  • 50 g białej czekolady 

Wykonanie:  

  1. Przygotuj tortownicę.  
  2. Rozgrzej piekarnik do 180°C. 
  3. Weź garnek i umieść w nim masło. 
  4. Rozpuść je na małym ogniu, pamiętając jednocześnie o mieszaniu. Dodaj następnie dwa rodzaje cukru i wszystko dokładnie wymieszaj. Odstaw z ognia. 
  5. Mus z dyni umieść w misce. Zetrzyj skórkę pomarańczową i dodaj ją do musu dyniowego. Dołóż rozpuszczone masło z cukrem. Całość wymieszaj. Odlej pół szklanki i zostaw na później. 
  6. Do reszty dodaj żółtka i wymieszaj. 
  7. Białka ubij na sztywno z odrobiną soli. 
  8. W oddzielnej misce wymieszaj mąkę. Połącz ją z sodą oczyszczoną oraz proszkiem do pieczenia. 
  9. Połącz ze sobą suche składniki oraz mokre. Całość wymieszaj za pomocą drewnianej łyżki. W końcowym etapie dodaj pianę z białek. Tak przygotowaną masę wyłóż do tortownicy. Piecz w temperaturze 180° przez około 45 minut. 
  10. Po upieczeniu wystudzić ciasto i przejdź do wykonania polewy. Weź wcześniej odłożoną masę dyniową i rozpuść w niej czekoladę. Wymieszaj wszystko i polej ciasto. Pozostaw do ostudzenia. 
Zobacz wideo Ekspresowe ciasto ze śliwkami na oleju

Ciasto dyniowe z mascarpone – przepis na dyniowy sernik 

Ciasto dyniowe z mascarpone to coś w rodzaju domowego sernika. Z dodatkiem ciasteczek, olśni smakiem niejednego. Przejdźmy zatem do przepisu. 

Ciasto z dyni - przepis na sernik dyniowy 

Składniki:  

  • 70 g masła 
  • 300 g ciasteczek-herbatników czekoladowych, mogą być z nadzieniem
  • 350 g pieczonej dyni 
  • 250 g serka mascarpone 
  • 1 kg zmielonego twarogu 
  • Niepełna szklanka cukru 
  • 1 cukier waniliowy 
  • 1 pomarańcza (starta skórka) 
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej 
  • 1 budyń 
  • 3 jaja 

Składniki na polewę:  

  • 3 łyżki jogurtu 
  • 50 g białej czekolady 

Wykonanie:  

  1. Połącz dynię ze startą skórką pomarańczową. 
  2. Następnie wymieszaj mikserem. Dodaj twaróg oraz serek mascarpone. Wymieszaj. Dołóż cukier waniliowy oraz zwykły cukier. Przesiej mąkę ziemniaczaną.  
  3. Dodaj ją do masy. 
  4. Dołóż jajka oraz budyń. Całość zmiksuj na jednolitą masę. 
  5. Weź ciasteczka i zmiel je. Dołóż do nich rozpuszczone masło i wymieszaj. 
  6. Ciasteczka przełóż do tortownicy nasmarowanej wcześniej masłem. 
  7. Wylej masę sernikową.  
  8. Piecz przez godzinę w temperaturze 180°C. 
  9. W międzyczasie wykonaj polewę.  
  10. Rozpuść czekoladę i wymieszaj ją z jogurtem. 
  11. Polej nią ciasto.  

Ciasto z dyni i jabłek. Poznaj przepis na ciasto z surowej dyni – przygotujesz je w godzinę 

Ciasto z dyni i jabłek, które przygotujesz w zaledwie godzinę? Proszę bardzo! Każdy z nas chociaż raz w życiu miał sytuację, w której to musiał podjąć niespodziewanych gości. Szybkie przepisy są idealne w takich momentach. Poniżej przepis na szybkie i pyszne ciasto z dyni oraz jabłek. 

Składniki: 

  • 2 szklanki startego miąższu z dyni 
  • 425 g mąki 
  • 4 jaja 
  • 1/2 szklanki roztopionego masła 
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • Cynamon 
  • Garść rodzynek 
  • Garść posiekanych orzechów włoskich 
  • Jabłko 
  • Cukier puder do posypania 

Wykonanie: 

  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 170 °. 
  2. Weź miskę i połącz w niej jajka oraz cukier. Ubij na pianę. Następnie stopniowo dolewaj rozpuszczone masło. Dodaj startą dynię oraz starte jabłko. Jeżeli zauważysz nadmiar soku, wyciśnij. 
  3. W oddzielnym naczyniu połącz mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, bakalie.  
  4. Połącz obie zawartości misek. 
  5. Przełóż przygotowaną masę do formy. Piecz w temperaturze 170°C przez niepełną godzinę.  
  6. Po upieczeniu i wystudzeniu posyp cukrem pudrem. 

Zobacz też: Szybka szarlotka z budyniem w dwóch wariantach. Tak pyszna, że goście będą zajadać się ze smakiem!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.