Ciasto dyniowe – puszyste jak chmurka. Poznaj przepis na ciasto dyniowe, które rozpływa się w ustach
Ciasto dyniowe z białą polewą czekoladową to bardzo dobry wybór na podwieczorek. Możecie być pewni, że goście poproszą o dokładkę! Przygotujcie się i zróbcie go więcej. Poniżej znajduje się banalnie prosty przepis na wyjątkowe ciasto.
Placek dyniowy – krok po kroku:
Składniki: (na tortownicę 23 cm)
- 250 g purée z pieczonej dyni
- 250 g cukru
- 200 g masła
- 1 cukier waniliowy
- Skórka starta z jednej pomarańczy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- Około 220 g mąki pszennej
- 3 jaja
Składniki na polewę:
Wykonanie:
- Przygotuj tortownicę.
- Rozgrzej piekarnik do 180°C.
- Weź garnek i umieść w nim masło.
- Rozpuść je na małym ogniu, pamiętając jednocześnie o mieszaniu. Dodaj następnie dwa rodzaje cukru i wszystko dokładnie wymieszaj. Odstaw z ognia.
- Mus z dyni umieść w misce. Zetrzyj skórkę pomarańczową i dodaj ją do musu dyniowego. Dołóż rozpuszczone masło z cukrem. Całość wymieszaj. Odlej pół szklanki i zostaw na później.
- Do reszty dodaj żółtka i wymieszaj.
- Białka ubij na sztywno z odrobiną soli.
- W oddzielnej misce wymieszaj mąkę. Połącz ją z sodą oczyszczoną oraz proszkiem do pieczenia.
- Połącz ze sobą suche składniki oraz mokre. Całość wymieszaj za pomocą drewnianej łyżki. W końcowym etapie dodaj pianę z białek. Tak przygotowaną masę wyłóż do tortownicy. Piecz w temperaturze 180° przez około 45 minut.
- Po upieczeniu wystudzić ciasto i przejdź do wykonania polewy. Weź wcześniej odłożoną masę dyniową i rozpuść w niej czekoladę. Wymieszaj wszystko i polej ciasto. Pozostaw do ostudzenia.
Zobacz wideo Ekspresowe ciasto ze śliwkami na oleju
Ciasto dyniowe z mascarpone – przepis na dyniowy sernik
Ciasto dyniowe z mascarpone to coś w rodzaju domowego sernika. Z dodatkiem ciasteczek, olśni smakiem niejednego. Przejdźmy zatem do przepisu.
Ciasto z dyni - przepis na sernik dyniowy
Składniki:
- 70 g masła
- 300 g ciasteczek-herbatników czekoladowych, mogą być z nadzieniem
- 350 g pieczonej dyni
- 250 g serka mascarpone
- 1 kg zmielonego twarogu
- Niepełna szklanka cukru
- 1 cukier waniliowy
- 1 pomarańcza (starta skórka)
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 budyń
- 3 jaja
Składniki na polewę:
- 3 łyżki jogurtu
- 50 g białej czekolady
Wykonanie:
- Połącz dynię ze startą skórką pomarańczową.
- Następnie wymieszaj mikserem. Dodaj twaróg oraz serek mascarpone. Wymieszaj. Dołóż cukier waniliowy oraz zwykły cukier. Przesiej mąkę ziemniaczaną.
- Dodaj ją do masy.
- Dołóż jajka oraz budyń. Całość zmiksuj na jednolitą masę.
- Weź ciasteczka i zmiel je. Dołóż do nich rozpuszczone masło i wymieszaj.
- Ciasteczka przełóż do tortownicy nasmarowanej wcześniej masłem.
- Wylej masę sernikową.
- Piecz przez godzinę w temperaturze 180°C.
- W międzyczasie wykonaj polewę.
- Rozpuść czekoladę i wymieszaj ją z jogurtem.
- Polej nią ciasto.
Ciasto z dyni i jabłek. Poznaj przepis na ciasto z surowej dyni – przygotujesz je w godzinę
Ciasto z dyni i jabłek, które przygotujesz w zaledwie godzinę? Proszę bardzo! Każdy z nas chociaż raz w życiu miał sytuację, w której to musiał podjąć niespodziewanych gości. Szybkie przepisy są idealne w takich momentach. Poniżej przepis na szybkie i pyszne ciasto z dyni oraz jabłek.
Składniki:
- 2 szklanki startego miąższu z dyni
- 425 g mąki
- 4 jaja
- 1/2 szklanki roztopionego masła
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- Cynamon
- Garść rodzynek
- Garść posiekanych orzechów włoskich
- Jabłko
- Cukier puder do posypania
Wykonanie:
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 170 °.
- Weź miskę i połącz w niej jajka oraz cukier. Ubij na pianę. Następnie stopniowo dolewaj rozpuszczone masło. Dodaj startą dynię oraz starte jabłko. Jeżeli zauważysz nadmiar soku, wyciśnij.
- W oddzielnym naczyniu połącz mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, bakalie.
- Połącz obie zawartości misek.
- Przełóż przygotowaną masę do formy. Piecz w temperaturze 170°C przez niepełną godzinę.
- Po upieczeniu i wystudzeniu posyp cukrem pudrem.
Zobacz też: Szybka szarlotka z budyniem w dwóch wariantach. Tak pyszna, że goście będą zajadać się ze smakiem!