Przepis na keczup z dyni i papryki - dobry na jesień i zimę
Przepis na keczup z dyni i papryki nie jest trudny. Taki keczup jest znakomitą alternatywą dla tradycyjnego produktu. Jeżeli lubisz wprowadzać do swojej kuchni pewne modyfikacje, to poniższy przepis na pewno przypadnie Ci do gustu.
Aromatyczny ketchup z dyni - przepis punkt po punkcie:
Składniki:
- 2 kg dyni
- pół kilograma cebuli
- około 4 czerwonych papryk
- pół szklanki octu
- sól - do smaku
- 1,5 szklanki cukru
- papryka ostra - do smaku
- pieprz - do smaku
- 400 g koncentratu pomidorowego
- cukier - do smaku
Sposób przygotowania:
- Dynie dokładnie umyj, obierz, pozbądź się nasion. Pokrój ją na drobną kostkę.
- Cebule obierz i posiekaj w piórka.
- Papryki umyj i pokrój na mniejsze kawałki. Połącz ze sobą warzywa.
- Zasyp je solą, wymieszaj i odstaw na trzy godziny.
- Po upływie tego czasu przełóż warzywa do garnka i gotuj przez 50 minut. Pamiętaj o mieszaniu.
- Całość zblenduj. Dodaj cukier do smaku. Dolej ocet. Dołóż koncentrat i przyprawy. Wymieszaj i zagotuj.
- Ponownie zblenduj.
- Przygotuj słoiki i przelej gorący keczup.
- Słoiki zakręć i odwróć do góry dnem. Pozostaw do wystudzenia.
Zobacz wideo Pomarańczowa shakshuka (dyniowa)
Ketchup z dyni hokkaido - przepis z daktylami. Takiego jeszcze nie jadłeś!
Keczup z dyni i pomidorów z dodatkiem charakterystycznych daktyli? Koniecznie musicie wypróbować ten przepis! Taki keczup z dyni może nas pozytywnie zaskoczyć smakiem. Gotowi na domowej roboty keczup z dodatkiem daktyli? Przepis palce lizać!
Ketchup z dyni hokkaido - przepis z daktylami:
Składniki:
- około 3-4 kg dyni hokkaido
- około 2,5 kg pomidorów
- około 100-120 suszonych daktyli
- 1 duża cebula czerwona
- oliwa z oliwek - kilka łyżek
- woda
- przyprawy: pieprz, sól, czerwona papryka słodka i ostra, czosnek, mielone goździki, imbir
Wykonanie:
- Umyj dynie, obierz, pozbądź się pestek.
- Pokrój ją następnie w kostkę.
- Cebule obierz i posiekaj na drobno.
- Weź patelnię z grubym dnem i rozgrzej na niej oliwę. Dodaj cebulę i duś przez kilka minut.
- Dodaj dynię i przypraw do smaku.
- Podlej wodą. Gotuj, aż dynia zmięknie.
- Przejdź do przygotowania pomidorów.
- Wyparz je, obierz ze skórki i pokrój.
- Podduś je na oliwie z dodatkiem wody.
- W międzyczasie przygotuj daktyle. Zalej je gorącą wodą i odstaw do czasu, aż zmięknę. Odcedź z wody.
- Połącz ze sobą wszystkie składniki. Zmiksuj na gładką masę. Przelej do słoików i zapasteryzuj (tu znajdziesz przepis na pasteryzację).
- Po wystudzeniu odstaw do chłodnego i ciemnego miejsca.
- Keczup na zimę jest gotowy!
Zobacz też: Jesienny obiad wege na piątek. Przekonajcie się sami, jakie pyszności można stworzyć z warzyw