Ketchup z dyni to wspaniałe uzupełnienie wielu dań. Nie tylko poprawi ich smak, ale i dostarczy mnóstwa składników odżywczych. Ketchup z dyni można serwować do domowej roboty frytków, zasmażanych ziemniaków, czy też warzyw. Sprawdź, jak go zrobić.
istock / ratmaner
REKLAMA
REKLAMA
Przepis na keczup z dyni i papryki - dobry na jesień i zimę
Przepis na keczup z dyni i papryki nie jest trudny. Taki keczup jest znakomitą alternatywą dla tradycyjnego produktu. Jeżeli lubisz wprowadzać do swojej kuchni pewne modyfikacje, to poniższy przepis na pewno przypadnie Ci do gustu.
REKLAMA
Aromatyczny ketchup z dyni - przepis punkt po punkcie:
Składniki:
2 kg dyni
pół kilograma cebuli
około 4 czerwonych papryk
pół szklanki octu
sól - do smaku
1,5 szklanki cukru
papryka ostra - do smaku
pieprz - do smaku
400 g koncentratu pomidorowego
cukier - do smaku
Sposób przygotowania:
Dynie dokładnie umyj, obierz, pozbądź się nasion. Pokrój ją na drobną kostkę.
Cebule obierz i posiekaj w piórka.
Papryki umyj i pokrój na mniejsze kawałki. Połącz ze sobą warzywa.
Zasyp je solą, wymieszaj i odstaw na trzy godziny.
Po upływie tego czasu przełóż warzywa do garnka i gotuj przez 50 minut. Pamiętaj o mieszaniu.
Całość zblenduj. Dodaj cukier do smaku. Dolej ocet. Dołóż koncentrat i przyprawy. Wymieszaj i zagotuj.
Ponownie zblenduj.
Przygotuj słoiki i przelej gorący keczup.
Słoiki zakręć i odwróć do góry dnem. Pozostaw do wystudzenia.
Zobacz wideo Pomarańczowa shakshuka (dyniowa)
Ketchup z dyni hokkaido - przepis z daktylami. Takiego jeszcze nie jadłeś!
Keczup z dyni i pomidorów z dodatkiem charakterystycznych daktyli? Koniecznie musicie wypróbować ten przepis! Taki keczup z dyni może nas pozytywnie zaskoczyć smakiem. Gotowi na domowej roboty keczup z dodatkiem daktyli? Przepis palce lizać!