Dynia to synonim jesieni - zarówno jeśli chodzi o dekoracje, jak i rozmaite smakołyki i potrawy. Niemal każdy słyszał już o zupie krem, plackach, chlebkach, a nawet słodkościach z dodatkiem ów warzywa. Zupełną nowością jest jednak makaron z dyni, czyli obiad, któremu żaden inny nie dorówna. Poza eksplozja smaków gwarancją jest piękne podanie, które zrobi wrażenie nawet na wymagającej teściowej.
Makaron z dyni to kulinarne dzieło sztuki - taki obiad to perełka tej jesieni
Czasami domowe przepisy idą w odstawkę, a ich miejsce zajmują specjalne receptury i nieco bardziej okazałe wersje klasyków. Tak też jest w naszym przepisie na makaron z dyni. Ten zjawiskowy posiłek to nic innego jak ciekawa interpretacja kultowego Mac and cheese, czyli najprościej mówiąc makaronu z serem. Tu efekt wow gwarantuje podanie pasty w sezonowym warzywie - najlepiej dosyć okazałych rozmiarów. Warto jednak rozważyć także serwis w mniejszych dyniach. Wówczas każdy domownik lub gość może liczyć na własną porcję w zapieczonym warzywie.
Przygotowanie może początkowo wydawać się ogromnym przedsięwzięciem, jednak bez obaw. Dzieląc pracę na kilka etapów, unikniemy chaosu i bałaganu w kuchni. Warto zacząć więc od dyniowego garnuszka, przejść do sosu beszamelowego i później wszystko połączyć. Gwarantujemy, że będzie smacznie, uroczo i iście jesiennie!
Zobacz wideo Dynia hasselback z szałwią i masełkiem - wspaniała kulinarna kompozycja
Przepis na kultowy makaron serwowany w zapiekanej dyni
Składniki:
- spora dynia około 4 kg,
- 500 g makaronu typu "kolanka",
- 500 g włoskiej kiełbasy,
- 250 g szpinaku,
- 250 g mozzarelli,
- 30 g masła,
- 100 ml wytrawnego białego wina,
- główka czosnku,
- cebula,
- 2 łyżeczki bułki tartej,
- oliwa,
- sól,
- pieprz,
- kilka listków szałwii,
- ser grana padano (do posypania na wierzch).
Składniki na sos:
- 750 ml mleka,
- 400 g sera grana padano,
- 60 g masła,
- 60 g mąki,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania:
- Zacznij od dyni. Warzywo dokładnie umyj, osusz i przekrój na samym wierzchołku. Ze środka wydrąż miąższ i pestki.
- Wnętrze dopraw solą, pieprzem i wysmaruj oliwą. Dodaj kilka ząbków czosnku, liście szałwii i zwiń dynię w folię (bez czapeczki). Piecz w 180 stopniach przez minimum 40 minut. Później zdejmij folię i dalej piecz 30 minut. Dynia musi być miękka i ugotowana, ale nie za mokra. Powinna mieć ładny złoty kolor na zewnątrz
- Gotową dynię pozostaw do wystygnięcia, a z wnętrza usuń czosnek i zioła.
- W tym czasie przygotuj sos i makaron. Weź czapeczkę naszej dyni, która nie była zapiekana, wydrąż pozostały miąższ i pokrój go w drobną kostkę.
- Sos - do rondelka wrzuć masło, gdy się roztopi wsyp mąkę i energicznie mieszając zrób zasmażkę - pamiętaj, że nie może się przypalić. Następnie wlej mleko, ponownie mieszaj, aż powstanie kremowy beszamel.
- Na koniec dodaj do sosu, drobno starty ser grana padano, sól i pierz. Wszystko należy energicznie mieszać, by składniki się ładnie połączyły bez powstawania grudek.
- Z włoskiej kiełbasy usuń skórkę. Mięso wrzuć na patelnię z rozgrzaną oliwą razem z drobno posiekaną cebulką. Po kilku minutach dorzuć dynię i porcję masła. Produkty podlej winem i odczekaj, aż odparuje. Całość duś aż mięso i pozostałe składniki ładnie się zarumienią.
- W tym czasie ugotuj makaron. Gdy będzie al dente, wrzuć go na patelnię, dodaj szpinak i podsmażaj całość przez moment, aż liście zwiędną. Wszystko delikatnie dopraw - uważaj na sól. Dorzuć też posiekaną mozzarellę.
- Na patelnię wlej teraz nasz sos beszamelowy. Wszystko dokładnie wymieszaj i delikatnie przełóż do dyni. Wierzch posyp bułką tartą i solidną porcją grana padano.
- Makaron w dyni zapiekamy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po tym czasie danie jest gotowe do podania.
- Wskazówka - dynię z makaronem przełóż do ozdobnej misy lub na duży talerz, w ten sposób całość zostanie pięknie wyeksponowana. Smacznego!