Przygotuj makaron i zapiecz go w dyni. To danie zrobi furorę na imprezie czy rodzinnym obiedzie

Szukasz zjawiskowego dania na niedzielny obiad, a może chcesz zaskoczyć gości niebywałą kolacją, którą każdy zapamięta? Przepis na makaron z dyni to jesienny hit, który zrobi wrażenie nawet na najbardziej wymagających smakoszach. Piękne podanie to jedno, równie bajeczny jest sos, który perfekcyjnie oblepi pastę i rozpieści kubki smakowe.

Dynia to synonim jesieni - zarówno jeśli chodzi o dekoracje, jak i rozmaite smakołyki i potrawy. Niemal każdy słyszał już o zupie krem, plackach, chlebkach, a nawet słodkościach z dodatkiem ów warzywa. Zupełną nowością jest jednak makaron z dyni, czyli obiad, któremu żaden inny nie dorówna. Poza eksplozja smaków gwarancją jest piękne podanie, które zrobi wrażenie nawet na wymagającej teściowej. 

Makaron z dyni to kulinarne dzieło sztuki - taki obiad to perełka tej jesieni 

Czasami domowe przepisy idą w odstawkę, a ich miejsce zajmują specjalne receptury i nieco bardziej okazałe wersje klasyków. Tak też jest w naszym przepisie na makaron z dyni. Ten zjawiskowy posiłek to nic innego jak ciekawa interpretacja kultowego Mac and cheese, czyli najprościej mówiąc makaronu z serem. Tu efekt wow gwarantuje podanie pasty w sezonowym warzywie - najlepiej dosyć okazałych rozmiarów. Warto jednak rozważyć także serwis w mniejszych dyniach. Wówczas każdy domownik lub gość może liczyć na własną porcję w zapieczonym warzywie. 

Przygotowanie może początkowo wydawać się ogromnym przedsięwzięciem, jednak bez obaw. Dzieląc pracę na kilka etapów, unikniemy chaosu i bałaganu w kuchni. Warto zacząć więc od dyniowego garnuszka, przejść do sosu beszamelowego i później wszystko połączyć. Gwarantujemy, że będzie smacznie, uroczo i iście jesiennie! 

Zobacz wideo Dynia hasselback z szałwią i masełkiem - wspaniała kulinarna kompozycja

Przepis na kultowy makaron serwowany w zapiekanej dyni

Składniki: 

  • spora dynia około 4 kg, 
  • 500 g makaronu typu "kolanka",
  • 500 g włoskiej kiełbasy,
  • 250 g szpinaku, 
  • 250 g mozzarelli, 
  • 30 g masła, 
  • 100 ml wytrawnego białego wina, 
  • główka czosnku, 
  • cebula, 
  • 2 łyżeczki bułki tartej, 
  • oliwa, 
  • sól, 
  • pieprz, 
  • kilka listków szałwii,
  • ser grana padano (do posypania na wierzch). 

Składniki na sos: 

  • 750 ml mleka, 
  • 400 g sera grana padano, 
  • 60 g masła, 
  • 60 g mąki, 
  • sól, 
  • pieprz. 

Sposób przygotowania: 

  1. Zacznij od dyni. Warzywo dokładnie umyj, osusz i przekrój na samym wierzchołku. Ze środka wydrąż miąższ i pestki. 
  2. Wnętrze dopraw solą, pieprzem i wysmaruj oliwą. Dodaj kilka ząbków czosnku, liście szałwii i zwiń dynię w folię (bez czapeczki). Piecz w 180 stopniach przez minimum 40 minut. Później zdejmij folię i dalej piecz 30 minut. Dynia musi być miękka i ugotowana, ale nie za mokra. Powinna mieć ładny złoty kolor na zewnątrz
  3. Gotową dynię pozostaw do wystygnięcia, a z wnętrza usuń czosnek i zioła. 
  4. W tym czasie przygotuj sos i makaron. Weź czapeczkę naszej dyni, która nie była zapiekana, wydrąż pozostały miąższ i pokrój go w drobną kostkę. 
  5. Sos - do rondelka wrzuć masło, gdy się roztopi wsyp mąkę i energicznie mieszając zrób zasmażkę - pamiętaj, że nie może się przypalić. Następnie wlej mleko, ponownie mieszaj, aż powstanie kremowy beszamel. 
  6. Na koniec dodaj do sosu, drobno starty ser grana padano, sól i pierz. Wszystko należy energicznie mieszać, by składniki się ładnie połączyły bez powstawania grudek. 
  7. Z włoskiej kiełbasy usuń skórkę. Mięso wrzuć na patelnię z rozgrzaną oliwą razem z drobno posiekaną cebulką. Po kilku minutach dorzuć dynię i porcję masła. Produkty podlej winem i odczekaj, aż odparuje. Całość duś aż mięso i pozostałe składniki ładnie się zarumienią. 
  8. W tym czasie ugotuj makaron. Gdy będzie al dente, wrzuć go na patelnię, dodaj szpinak i podsmażaj całość przez moment, aż liście zwiędną. Wszystko delikatnie dopraw - uważaj na sól. Dorzuć też posiekaną mozzarellę. 
  9. Na patelnię wlej teraz nasz sos beszamelowy. Wszystko dokładnie wymieszaj i delikatnie przełóż do dyni. Wierzch posyp bułką tartą i solidną porcją grana padano. 
  10. Makaron w dyni zapiekamy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po tym czasie danie jest gotowe do podania. 
  11. Wskazówka - dynię z makaronem przełóż do ozdobnej misy lub na duży talerz, w ten sposób całość zostanie pięknie wyeksponowana. Smacznego! 
Więcej o: