To już! Przepisy na dania z dynią wracają w wielkim stylu. Zrobisz z niej nie tylko zupę, ale i makaron

Schyłek lata to pora gdy w sklepach i na targach pojawiają się nieco inne składniki, podobne jak w domowym menu. Idealnym przepisem na danie z dynią jest ekspresowy makaron - obłędnie smaczny, kolorowy i pełen witamin. Zapomnij więc o nudnej paście i odgrzewaniu wczorajszego posiłku. Postaw na obłędny rarytas, który gwarantuje zastrzyk energii i bogactwo smaków.

Prosty przepis na dynie przypadnie do gustu niemal każdemu - przygotowanie jest łatwe, a smak podbija wszystkie kubki smakowe. Jak się okazuje, obejdzie się bez wyszukanych składników i drogich produktów - tu króluje prostota, smak i bogactwo cennych witamin! 

Danie z dynią to przepis na sezonową ucztę smaków

Przed nami koniec lata i jednocześnie ostatnie tygodnie sierpnia. Pogoda dopisuje, więc nie ma co płakać, nad końcem pogodnych dni i dostępnością smakowitych produktów! Warto jednak sezonowe warzywa zamienić na jedną perełkę, jaką jest oczywiście dynia. Sezon na charakterystyczne pomarańczowe (i nie tylko) rarytasy właśnie się rozpoczyna i potrwa aż do końca listopada. 

Pojawia się zatem pytanie co przygotować z pierwszych dyni? Opcji jest wiele - z warzywa możemy zarówno upiec wyśmienite ciasto i babeczki, jak i stworzyć niebanalną zupę krem, oryginalny farsz czy wege steki. Inną ciekawą recepturą jest makaron, który idealnie się sprawdzi w roli lekkiego obiadu w gorące dni. Jest to banalnie proste, a wystarczy postawić na dobry jakościowo skład i kilka aromatycznych dodatków! 

Zobacz wideo Przepis na gratin z dynią. To nie byle jaka zapiekanka ziemniaczana!

Przepis na danie z dyni, czyli obłędnie kremowy makaron 

Składniki: 

  • 300 g makaronu spaghetti,
  • 400 g dyni,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 5 suszonych pomidorów w oleju
  • parmezan,
  • spora szczypta gałki muszkatołowej,
  • mała szczypta chili,
  • kilka łyżek bulionu warzywnego lub wody, 
  • sól i czarny pieprz,
  • oliwa z oliwek,
  • świeża zielenina.

Sposób przygotowania: 

  1. Zacznij od przygotowania dyni. W tym celu porządnie ją wyszoruj, pokrój na mniejsze kawałki i rozłóż na blaszce do pieczenia. Polej oliwą i dopraw solą i pierzem. 
  2. Warzywo piecz godzinę w 200 stopniach. Po tym czasie oddziel podpieczony miąższ od skóry - tę należy usunąć i później wyrzucić. 
  3. Gotową dynię przełóż do rondelka i zblenduj na gładką pulpę. Dodaj wszystkie przyprawy, przeciśnięty przez praskę czosnek, kilka łyżek bulionu i duś całość na małym ogniu. 
  4. W tym czasie ugotuj makaron. 
  5. Ugotowany makaron połącz z pulpą dyniową. 
  6. Pastę serwuj z posiekanymi ziołami i suszonymi pomidorami, a także sporą porcją parmezanu. 
Więcej o: