• Link został skopiowany

Bolognese, czy carbonara odejdą w zapomnienie. Tej jesieni tak się je makaron. Nawet Włosi oszaleją na jego punkcie

Jesień to wyjątkowy czas w roku. Możemy cieszyć się wyjątkowymi warzywami, które można później połączyć w oryginalne dania. Właśnie dziś chcemy pokazać jeden z nich. Klasyczny makaron dostanie drugie życie dzięki temu sosu. To uczta dla podniebienia.
Spaghetti z sosem dyniowym / z dynią
Fot. Shutterstock, RomanaMart

Jesienną porą wiele osób zaczyna eksperymentować w swojej kuchni. Postanawiają, że to świetny moment na wykorzystanie sezonowych produktów, o które latem ciężko. Jednym z nich jest dynia, a sezon na nią jest w pełni. By wykonać wszystkie najlepsze przepisy, w których jest głównym składnikiem, warto zacząć ją przygotowywać już teraz.

Zobacz wideo Pasta Amatriciana - błyskawiczny przepis na pyszny makaron

Jako pierwszy na talerzach powinien pojawić się ten makaron. Wykonanie go nie wymaga specjalnych umiejętności, a jego smak zaskoczy nawet najlepszego kucharza. By go przygotować należy zrobić sos dyniowy, a jego podstawą jest purée z tego warzywa. Nie można także pominąć cynamonu i gałki muszkatołowej. To właśnie te przyprawy podbijają smak pomarańczowego smakołyku.

Przepis na makaron w sosie dyniowym

Składniki

  • 350 g purée z dyni,
  • 250 ml bulionu warzywnego,
  • 100 g wędzonego boczku,
  • cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
  • łyżeczka gałki muszkatołowej,
  • pół łyżeczki cynamonu,
  • 100 g startego parmezanu,
  • 3 łyżki śmietanki kremówki,
  • 300 g makaronu,
  • łyżka oliwy,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania

  1. Cebulę i czosnek podziel na mniejsze kawałki, a następnie umieść w wysokim naczyniu i zmiksuj za pomocą blendera.
  2. Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy. Gdy tłuszcz będzie odpowiednio ciepły, wrzuć na niego zmiksowane warzywa. Posyp je gałką muszkatołową, cynamonem i słodką papryką. Wymieszaj i smaż do lekkiego zarumienienia.
  3. Gdy składniki się podsmażają zajmij się makaronem. Włóż go do osolonej i wrzącej wody i ugotuj zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Gdy stanie się al dente odcedź go, lecz odlej szklankę wody, w której się gotował.
  4. Do posmażonej cebuli wlej bulion i energicznie zamieszaj. Następnie dodaj purée z dyni i gotuj na wolnym ogniu przez około 10 minut.
  5. Do przygotowanego sosu dodaj śmietankę i parmezan. Dopraw również solą i pieprzem. Jeśli sos okaże się za gęsty, dolej wody z makaronu.
  6. Do tak przyrządzonego sosu wmieszaj makaron. Serwuj z podsmażonym boczkiem.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o: