Mac and cheese. Przepis na kultowe amerykańskie danie. Co zrobić, by sos był bosko kremowy?

Macie ochotę zjeść coś kalorycznego, sycącego i obłędnie pysznego? Nasza propozycja to mac and cheese, czyli makaron w kremowym sosie serowym. Sprawdźcie, jak je zrobić.

Więcej przepisów na pyszne dania znajdziesz na naszej stronie głównej

Makaron z serem, a dokładniej makaron w kremowym sosie z żółtego sera, to proste w przygotowaniu danie, które zdecydowanie można potraktować jako "guilty pleasure". Jest pyszne, kaloryczne i doskonale poprawia nastrój. Sprawdźcie, jak zrobić mac and cheese.

Zobacz wideo Meksykańskie mac'n'cheese z serem

Mac and cheese - przepis

Składniki (na dwie porcje):

  • 250 g makaronu kolanka (waga przed ugotowaniem),
  • 200 g sera cheddar,
  • 1 szklanka mleka,
  • 2 łyżki masła,
  • 1 łyżka mąki pszennej,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • sól i pieprz do smaku

Jak zrobić mac and cheese?

Makaron gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.

Ser ścieramy na tarce. Na dużej patelni, na wolnym ogniu rozpuszczamy masło. Dodajemy mąkę i krótko przesmażamy, następnie wlewamy mleko (na początek najlepiej wlać ok. 1/2 przygotowanej ilości, aby później uzyskać idealną konsystencję), cały czas mieszając trzepaczką.

Wsypujemy 150 g sera (50 g zostawiamy do posypania dania) i cały czas mieszamy, by się dobrze rozpuścił. Dolewamy mleko - dokładną ilość dostosowujemy do konsystencji, gdy ser będzie całkowicie roztopiony. W razie potrzeby, wlewamy go trochę więcej niż w przepisie.

Ugotowany, odcedzony makaron wysypujemy na patelnię i mieszamy, by połączył się z sosem. Danie doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.