Więcej przepisów na pyszne dania znajdziesz na naszej stronie głównej
Makaron z serem, a dokładniej makaron w kremowym sosie z żółtego sera, to proste w przygotowaniu danie, które zdecydowanie można potraktować jako "guilty pleasure". Jest pyszne, kaloryczne i doskonale poprawia nastrój. Sprawdźcie, jak zrobić mac and cheese.
Składniki (na dwie porcje):
Makaron gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.
Ser ścieramy na tarce. Na dużej patelni, na wolnym ogniu rozpuszczamy masło. Dodajemy mąkę i krótko przesmażamy, następnie wlewamy mleko (na początek najlepiej wlać ok. 1/2 przygotowanej ilości, aby później uzyskać idealną konsystencję), cały czas mieszając trzepaczką.
Wsypujemy 150 g sera (50 g zostawiamy do posypania dania) i cały czas mieszamy, by się dobrze rozpuścił. Dolewamy mleko - dokładną ilość dostosowujemy do konsystencji, gdy ser będzie całkowicie roztopiony. W razie potrzeby, wlewamy go trochę więcej niż w przepisie.
Ugotowany, odcedzony makaron wysypujemy na patelnię i mieszamy, by połączył się z sosem. Danie doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.