Sos beszamelowy to jeden z podstawowych, bazowych sosów, używanych przez szefów kuchni. Sosy te nazywane są "sosami matkami", bo stanowią podstawę większości klasycznych dań. Oprócz beszamelu są to:
Jedna z teorii mówi o tym, że sos beszamelowy powstał na dworze króla Ludwika XIV. Jego recepturę miał opracować markiz Louisa de Béchameil. Podobno pracował nad nią wiele lat. Sos beszamelowy od tamtej pory jest na co dzień używany w kuchniach na cały świecie. Najczęściej można go spotkać w potrawach makaronowych - można przyrządzić szybkie tagiatelle z beszamelem i kurczakiem albo zapiec tortellini pod sosem beszamelowym i serem. Dodatkiem do obiadu mogą być warzywa zapiekane pod beszamelem lub zapiekanka makaronowa z beszamelem i serem.
Wielu z nas poznało sos beszamelowy, przygotowując lasagne. Jest on jednym z trzech podstawowych składników lasagne w wersji klasycznej. Razem z płatami makaronu, sosem bolognese i serem tworzą pyszną kompozycję.
Składniki:
Przygotowanie:
Rozgrzej w głębokim garnuszku masło. Dosyp mąkę i szybko mieszaj, żeby zasmażka nie przywarła do dna garnka. Dolewaj stopniowo mleko, mieszaj do uzyskania gładkiej masy i wlewaj następną partię mleka. Sos gotuj parę minut, dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
To, co może sprawić, że sos beszamelowy będzie pełen grudek jest robienie go za szybko - pamiętaj, żeby dobrze rozprowadzić zasmażkę z mlekiem, zanim dolejesz go więcej. Drugi błąd to zapominanie o gałce muszkatołowej. To jest przyprawa, bez której sos beszamelowy nie jest... sosem beszamelowym.