Sos bolognese lub po prostu sos boloński, to sztandarowy włoski dodatek do dań. Jest to gęsty sos w typie ragu, czyli powstały na bazie mięsa mielonego. Do jego przygotowania używa się zwykle mięsa wołowego, wieprzowego albo mieszanki obu tych rodzajów. Klasyczny włoski przepis zakłada wykorzystanie wielu składników, między innymi mieszanki wieprzowiny i wołowiny, a także boczku, selera naciowego, marchwi, cebuli, czerwonego wina, koncentratu pomidorowego i bulionu. Wszystkie te składniki gotuje się długo, bo nawet cztery godziny. Możemy jednak przygotować wersję, która nie wymaga tak długiej obróbki. Mięso będzie miękkie, gdy będziemy je gotować albo krótko, albo bardzo długo.
My proponujemy ten prostszy przepis, który można zrobić w krótkim czasie. Dzięki temu w ciągu kilkunastu minut możemy przyrządzić znakomite, sycące danie dla całej rodziny.
Sos bolognese przygotowany według naszych wskazówek będzie stanowił znakomity duet z makaronem. Bolończycy tradycyjnie podają go z tagliatelle, czyli długimi nitkami o szerokości niecałego centymetra. Polacy, podobnie jak wiele innych narodów, najchętniej wybierają spaghetti. (Zobacz również: "Burmistrz Bolonii wypowiada wojnę spaghetti bolognese. "To dziwne być znanym na świecie z potrawy, która nie jest nasza").
Poza znanym nam spaghetti bolognese, sos ten można połączyć z innym makaronem, czyli lasagne, w pysznej zapiekance, na przykład według naszego przepisu. Kolejnym pomysłem jest nadzianie naszym ragu rurek cannelloni tak, jak w oddzielnym przepisie. Jeśli nie jesteśmy wielkimi fanami makaronu, nasz sos możemy podać na grzankach lub zawinąć w naleśniki.
Ilu Włochów, tyle wersji sosu bolognese. My stworzyliśmy, taką, która pozwoli nam poczuć smak słonecznej Italii szybko i bez ruszania się z domu. Przygotujcie sos bolognese według naszych wskazówek i sami przekonajcie się, jak szybko można upichcić znakomity obiad. Smacznego!
Zobacz również: