Świeży makaron z dwóch składników. Dynia przygotowana w ten sposób zachwyci podniebienie

Świeży makaron wyłącznie z dwóch składników. Przepis włoskiego kucharza zaskakuje prostotą i wyjątkowym składnikiem. Wystarczy połączyć dynię z mąką, zagnieść ciasto i gotowe! Kolorowa, smaczna pasta z sezonowego warzywa świetnie smakuje z serami, palonym masłem, szałwią i klasycznymi sosami.

Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Domowy makaron to produkt, którego nie da się zastąpić. Delikatny, smaczny i świeży produkt wielu osobą kojarzy się z długą i mozolną pracą. Jak się jednak okazuje, wystarczą dwa składniki, by cieszyć się wyjątkowym, domowym smakiem. Włoski kucharz wyjaśnia jak w zaledwie kilka minut przygotować dyniową ucztę. 

Świeży, domowy makaron z dwóch składników

Przygotowanie makaronu wcale nie musi być uciążliwe i trudne. Doskonale obrazuje to przepis włoskiego kucharza, który z zaledwie dwóch składników przyrządza świeżą, domową pastę. Receptura opiera się wyłącznie na dwóch składnikach - dyni i mące. Tak powstałe ciasto energicznie zagniatamy, gotujemy i podajemy z ulubionymi dodatkami. Nie ma nic prostszego! 

Makaron z dyni jest bardzo prosty w przygotowaniu. Wystarczy zapiec warzywo, zmiksować je, a następnie połączyć z mąką. Powstałe cisto będzie jednak potrzebowało czułego i energicznego wyrobienia. Później wystarczy tylko pokroić masę na małe kawałki o dowolnym kształcie, ugotować i podać z ulubionymi dodatkami. 

Autorem przepisu jest Angelo Coassin, włoski kucharz na stałe działający w Londynie.

Zobacz wideo Przepis na gratini z dynią. To nie byle jaka zapiekanka ziemniaczana!

Przepis włoskiego szefa kuchni na makaron z dwóch składników

Składniki: 

  • 900 g surowej dyni lub 500 g ugotowanego warzywa, 
  • szklanka mąki. 

Do podania: 

  • masło, 
  • szałwia, 
  • świeżo mielony pieprz,
  • tarty parmezan. 

Sposób przygotowania: 

  1. Zaczynamy od pokrojenia dyni na mniejsze kawałki. Warzywo wykładamy na blachę i zapiekamy w 200 stopniach przez 45 minut. 
  2. Następnie blendujemy dynię na gładką masę i łączymy z mąką - ważne, by mąkę dodawać stopniowo i obserwować konsystencję ciasta. 
  3. Ciasto energicznie wyrabiamy i formujemy w kulę. 
  4. W garnku zagotowujemy wodę z solą. Ciasto przecinamy nożyczkami tworząc paseczki, lub formujemy w dowolny kształt i wrzucamy do wrzątku. Gotujemy makaron do wypłynięcia.
  5. Pastę przekładamy na patelnię, dodajemy masło, szałwię i dużą ilość pieprzu. Całość podsmażamy i estetycznie układamy na talerzu. Posypujemy parmezanem i gotowe. 
 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.