Focaccia - przepis włoskiego szefa kuchni. Gennaro zdradza idealne proporcje. Do tego patent z miską

Focaccia to pyszne włoskie pieczywo. Świetnie sprawdzi się jako przystawka czy przekąska. Można zrobić ją z wieloma różnymi dodatkami, totalnie według własnych upodobań. My zaprezentujemy wam sposób, w jaki focaccię przyrządza Gennaro Contaldo - znany włoski szef kuchni, który współpracuje z Jamiem Oliverem.

Więcej włoskich przepisów znajdziesz na stronie Gazeta.pl.

W jednym z odcinków swojego programu na Youtubie Jamie Oliver razem z Gennaro Contaldo postanowili przygotować focaccię. Każdy z nich zrobił własną wersję, choć podstawę przekąski, czyli ciasto, przyrządzili razem. Jamie postanowił jednak nieco bardziej ją urozmaicić, podczas gdy Gennaro wolał postawić na klasykę. Kucharze pokazali przy tym kilka patentów, dzięki którym smak focaccii będzie niepowtarzalny - trik z miską oraz zwilżoną ściereczką.

Zobacz wideo Pizza na spodzie z tortilli

Poniżej prezentujemy wam przepis, dzięki któremu przygotujecie taką focaccię, jak Gennaro Contaldo.

Focaccia. Przepis włoskiego szefa kuchni

Składniki:

  • 500 g mąki
  • 7 g suchych drożdży
  • 325 ml letniej wody
  • szczypta soli
  • łyżka oliwy z oliwek
  • bazylia
  • pomidorki koktajlowe

Sposób przygotowania:

Drożdże wsypujemy do naczynia i zalewamy ciepłą wodą. Mieszamy. W osobnej misce umieszczamy mąkę (Gennaro podpowiada, by wybrać silną mąkę) i dodajemy do niej łyżkę oliwy z oliwek (dzięki temu smak będzie bogatszy, a ciasto zyska ładniejszy kolor) oraz szczyptę soli. Rozpuszczone drożdże przelewamy do miski z mąką i oliwą. Mieszamy łyżką, aż wszystkie składniki się połączą.

Gdy już trudno jest mieszać łyżką, należy zacząć ugniatać ciasto rękami. Powinno być elastyczne. Gdy już je wyrobicie, Gennaro Contaldo i Jamie Oliver radzą, aby zakryć ciasto szklanką miską, by wytworzyć nieco wilgoci. Zostawiamy je tak na 40 minut. Po tym czasie ciasto stanie się gładkie i rozciągliwe.

Szykujemy naczynie, w którym umieścimy focaccię. Gennaro podpowiada, by na spód wysypać trochę polenty lub kaszki semolino. Następnie umieszczamy ciasto w naczyniu, polewamy oliwą i ubijamy je palcami, aby utworzyły się niewielkie dziurki. Następnie wciskamy w nie listki bazylii i kawałki pomidorków. 

 

Czystą ściereczkę kuchenną zwilżamy ciepłą wodą i przykrywamy nią naczynie z focaccią. Zostawiamy na 45 minut. Dzięki temu focaccia będzie chrupiąca na zewnątrz i mięciutka w środku. Gdy focaccia podwoi swoją objętość, obsypujemy ją jeszcze odrobiną soli. Następnie wkładamy ją na około 20-25 minut do piekarnika nagrzanego na 200 stopni Celsjusza.

Focaccię można zrobić też na wiele innych sposobów. Świetnie smakuje np. z rozmarynem i oliwkami (wszystko jedno, czy czarnymi, czy zielonymi). Zawsze podawajcie ją z oliwą z oliwek.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.