Kupiłam dynię za grosze i wyczarowałam obiad na kilka dni. To proste, bo piekarnik robi prawie całą robotę

Jesień to nie tylko coraz niższe temperatury, mniej słońca i deszcz. To także sezon smacznych produktów, które latem są dla nas niedostępne. By wykorzystać je najlepiej jak się da, warto poszukać oryginalnych przepisów na sycące dania. Jednym z nich jest ta potrawa. To odpowiednik włoskiego makaronu, który robi się w piekarniku.

Lasagne to charakterystyczne włoskie danie, które w naszej kuchni nie gości za często. Wydaje się nam, że jej przygotowanie jest skomplikowane i czasochłonne. Jednak gdy pozna się ten przepis, szybko można zmienić zdanie. Klasyczna receptura zakłada, że makaron przekładany jest mięsem mielonym połączonym z passatą pomidorową. Tym razem nieco poeksperymentujemy z tym podstawowym przepisem i dodamy do niego sezonowe warzywo.

Zobacz wideo Lasagne z ricottą i szpinakiem według Matteo Brunettiego

Mowa tu o dyni, która w okresie jesiennym jest bardzo często wykorzystywana. Robi się z niej musy, ciasta, a także frytki. Jest również podsmażana i dodawana do różnych sosów. W tym przepisie gra bardzo ważną rolę i nie można o niej zapomnieć. Nadaje nie tylko nietypowy smak, lecz także wygląd tak znanej potrawie. Użyta w tym przepisie kombinacja dyni, serów i aromatycznych przypraw tworzy prawdziwy raj smakowy. 

Przepis na lasagne z dynią

Składniki na farsz:

  • 500 g dyni,
  • 300 g mięsa mielonego,
  • cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju,
  • łyżka masła,
  • łyżeczka suszonego tymianku,
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • sól,
  • pieprz.

Składniki na sos beszamelowy:

  • 500 ml mleka,
  • 50 g masła,
  • 50 g mąki,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • sól,
  • pieprz.

Składniki dodatkowe:

  • 12 płatów makaronu lasagne,
  • 200 g sera mozzarella,
  • 100 g sera parmezan,
  • świeże liście bazylii do dekoracji.

Sposób przygotowania:

  1. W pierwszej kolejności przygotuj farsz. Dynię obierz, usuń pestki i podziel na mniejsze kawałki. Cebulę i czosnek obierz z łupin i posiekaj na drobno.
  2. W dużym garnku rozgrzej tłuszcz i podsmaż na nim cebulę i czosnek. Gdy warzywa staną się rumiane, wrzuć dynię, a także tymianek, gałkę muszkatołową, sól i pieprz. Smaż całość przez około 10 minut.
  3. Po tym czasie do warzyw dodaj mięso mielone, zamieszaj. Trzymaj składniki na ogniu przez następne 10 minut. W tym czasie mięso powinno się przysmażyć, a dynia stanie się miękka.
  4. W czasie, gdy farsz się przygotowuje, zajmij się sosem. W osobnym garnuszku roztop masło, a następnie dodaj mąkę i cały czas mieszając, podgrzewaj ją przez 2 minuty.
  5. Do składników stopniowo wlewaj mleko, pamiętaj, by nie przestawać mieszać. Powstały sos powinien stawać się gęstszy. Na sam koniec dopraw go solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
  6. Gdy sos i nadzienie są już gotowe, możesz zacząć składać danie w całość. Na dnie naczynia żaroodpornego rozprowadź 2 łyżki sosu beszamelowego. Na nim ułóż makaron, część farszu i posyp go startym serem mozzarella. Czynność powtórz do wykorzystania składników, ostatnią warstwą powinien być sos.
  7. Tak przygotowane danie obsyp obfitą ilością mozzarelli i parmezanu. Przykryj wierzch folią aluminiową i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około 30 minut, po czym zdejmij folię i podpiekaj ją przez kolejne 10 minut. Lasagne podawaj posypaną świeżą bazylią.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.