Zupa dyniowa w różnych odsłonach. Jeden składnik sprawi, że na pewno nie będzie mdła

Zupa dyniowa to nieodłączny element jesiennego menu. Jest niezwykle pożywna, rozgrzewająca, aromatyczna a do tego po prostu pyszna! Poniżej kilka receptur na zupę z dyni.

Zupa krem z dyni - sposób na szybki obiad lub lekką kolację 

Zupa krem z dyni to idealny sposób na szybki, ale i bardzo pożywny posiłek. Co więcej, będzie on doskonały zarówno dla dorosłych, jak i dzieci. Dla większego urozmaicenia smaków dodaliśmy do kremu jabłka. Dzięki czemu będzie on słodszy. Poniżej znajdziesz prosty przepis. 

Krem z dyni – przepis z jabłkiem i przyprawami korzennymi 

Składniki:  

  • 1 l wody 
  • 1 dynia 
  • kilka jabłek 
  • cynamon, kardamon, imbir 

Wykonanie:

  1. Dynię dokładnie umyj, obierz i pokrój w kostkę. Wcześniej pozbądź się oczywiście nasion. 
  2. Zagotuj ją w wodzie do miękkości. 
  3. Jabłka dokładnie obierz, pozbądź się gniazd nasiennych. Przełóż je do blendera. Dodaj zawartość garnka. Dopraw do smaku przyprawami. Całość dokładnie zmiksuj. 
  4. Przed podaniem warto podgrzać. 
Zobacz wideo Pomarańczowa shakshuka (dyniowa)

Zupa dyniowa z imbirem – jeszcze więcej jesiennych smaków! 

Zupa dyniowa z imbirem to jeszcze więcej zdrowia i jesiennego smaku na talerzu! Sprawdźcie, jak łatwo można wykonać zupę dyniową z dodatkiem korzennych przypraw.  

Składniki: 

  • 500 g dyni 
  • 2 łyżki masła 
  • imbir w proszku + świeży - wedle uznania 
  • 1 pomarańcza 
  • 1 l bulionu warzywnego  
  • 80 ml śmietany kremówki 
  • sól - do smaku 

Wykonanie:

  1. Dynie dokładnie umyj, pozbądź się nasion, obierz i pokrój ją w kostkę. Następnie podsmaż ją na maśle. 
  2. Do dyni dodaj obrany i starty imbir. Dopraw proszkiem imbirowym. Wyciśnij sok z pomarańczy i dodaj do patelni. Opcjonalnie można dodać także resztki pomarańczy.  
  3. Całość gotuj do miękkości. 
  4. Dodaj śmietankę i zmiksuj. 
  5. Dopraw do smaku przyprawami. 

Zupa dyniowa z mlekiem kokosowym – nieoczywiste połączenie smaków, które może nas pozytywnie zaskoczyć 

Zupa dyniowa z mlekiem kokosowym może wydawać się dziwnym połączeniem składników. Jednak przekonajcie się sami o tym, jak jest niesamowita w smaku. Przepis na nią znajdziecie poniżej. 

Składniki: 

  • około 800 g dyni 
  • 250 g ziemniaków 
  • 1 cebula biała 
  • 2 łyżki oleju kokosowego 
  • kilka ząbków czosnku 
  • przyprawy: kurkuma, papryka, curry, sól, pieprz 
  • starty korzeń imbiru  
  • 1,5 szklanki bulionu warzywnego 
  • 1 puszka mleczka kokosowego 

Wykonanie:

  1. Dynię obierz ze skórki, pozbądź się gniazd nasiennych. Pokrój dynię na mniejsze kawałki.  
  2. Obierz ziemniaki i pokrój je w kostkę. 
  3. Weź garnek z grubym dnem. Dodaj olej i zeszklij cebulę pokrojoną w kostkę. Dopraw do smaku solą i mieszaj. 
  4. Dodaj pozostałe przyprawy. 
  5. Dorzuć starty imbir. 
  6. Wlej do środka gorący bulion. Całość zagotuj i zmniejsz ogień. Gotuj jeszcze przez około 20 minut, aż warzywa będą miękkie. 
  7. Zmiksuj. Dodaj mleczko kokosowe i ponownie wymieszaj. 
  8. Opcjonalnie dopraw do smaku.

Zobacz też: Ketchup z dyni - znacznie zdrowszy i smaczniejszy niż sklepowy. Jak go zrobić? Przepis jest wyjątkowo łatwy

Więcej o:
Copyright © Agora SA