Jak zrobić frytki z dyni? Sprawdź łatwy przepis na frytki z dyni piżmowej
Jak zrobić frytki z dyni w piekarniku? Przepis jest naprawdę banalny! A przy tym wyborny w smaku! Dyniowe frytki są szybkie w przygotowaniu. Jeżeli szukacie zdrowej przekąski na kinowy wieczór w domowym zaciszu, to zdecydowanie ten przepis jest dla Was!
Domowe frytki z dyni piżmowej:
Składniki:
- 1 dynia piżmowa
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- przyprawy: pieprz, sól, zioła prowansalskie, rozmaryn, czosnek suszony
Wykonanie:
- Dynię dokładnie umyj, obierz ze skórki. Usuń gniazda nasienne.
- Pokrój na frytki równej wielkości.
- Weź miskę. Wrzuć pokrojone frytki do miski. Dopraw do smaku przyprawami. Polej oliwą i wymieszaj. Odstaw na 10- 15 minut do lodówki.
- Przygotuj blaszkę do pieczenia.
- Wyłóż ją papierem do pieczenia.
- Rozłóż frytki na blasze.
- Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Ustaw na tryb z termoobiegiem.
- Włóż do piekarnika i piecz przez 25 minut.
Zobacz wideo Pomarańczowa shakshuka (dyniowa)
Przepis na frytki z dyni z dipem czosnkowym. Przepis palce lizać!
Przepis na frytki z dyni Hokkaido jest prosty w przygotowaniu. Takie frytki najlepiej smakują z dodatkiem wyrazistego sosu czosnkowego. Poniżej sposób wykonania:
Przepis na frytki z dyni:
Składniki:
- 1 mała dynia
- oliwa z oliwek
- ulubione zioła
- kilka ząbków czosnku
Składniki na dip:
- 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
- 1 łyżka majonezu
- 2 ząbki czosnku
- przyprawy: pieprz, sól - do smaku
Wykonanie:
- Dynie przekrój na połowę.
- Pozbądź się nasion.
- Pokrój dynię na frytki.
- Umieść dyniowe frytki w misce. Dodaj do nich przeciśnięty czosnek. Dopraw ulubionymi przyprawami. Polej oliwą z oliwek.
- Całość dokładnie wymieszaj.
- Przygotuj blaszkę. Wyłóż ją papierem do pieczenia.
- Ustaw piekarnik na 200 stopni.
- Przełóż frytki na blaszkę. Rozłóż je. Piecz z termoobiegiem przez około 40 minut.
- Wykonaj dip.
- Przeciśnij czosnek przez praskę. Wymieszaj ze składnikami na sos.
- Tak przygotowany dip przelej do miseczki.
Z czym podawać frytki? Jakich używać przypraw? Podpowiadamy!
Dyniowe frytki możemy serwować z różnymi dodatkami. Zarówno jeżeli chodzi o sosy, jak i przyprawy. Dynia jest niezwykle uniwersalnym składnikiem. Poniżej lista przypraw i dipów, jakich możemy użyć do naszych domowych frytek.
Przyprawy do domowych frytek:
- czosnek
- papryka słodka i ostra
- zioła prowansalskie
- bazylia
- oregano
- kurkuma
- rozmaryn
Przykładowe dipy:
- sos czosnkowy
- sos paprykowo - pomidorowy
- sos ziołowy
- sos śmietanowo - czosnkowy
- sos śmietanowo - ziołowy
- sos z cukinii
- sos ziołowy
- sos paprykowy
- sos imbirowy
- sos miodowo - imbirowy
Serwując frytki dyniowe, musimy zwrócić uwagę na to, aby były one ciepłe. Frytki z dyni stosunkowo szybko tracą temperaturę. Przed podaniem warto umieścić je w ciepłym piekarniku lub spożywać od razu po przygotowaniu.
Zobacz też: Dobre rozgrzewające dania na jesień - 3 przepisy na potrawy, które wzmocnią Twój organizm