Na tę popularną kawę jesieniary czekają każdego roku. Tymczasem możesz przygotować ją samodzielnie w domu

Ta kawa bije rekordy popularności na całym świecie, a na jej pojawienie się w ofercie słynnej kawiarni co roku czekają tłumy. Pumpkin Spice Latte to idealna propozycja dla kawoszy, którzy cenią sobie smak dyni, korzenne aromaty i niebiańską słodycz. Z takim rarytasem w kubku nie straszna ci będzie nawet najbardziej deszczowa jesień.

W kawiarni kosztuje krocie, tymczasem możesz przygotować ją z łatwością w domu. Z przepisem na Pumpkin Spice Latte poradzi sobie nawet amator. Wystarczy przygotować dyniowe purée, korzenny syrop i wszystko połączyć z ulubioną kawą. Z dodatkiem bitej śmietany Pumpkin Spice Latte można potraktować nie jak napój, a jak deser. Więcej kulinarnych inspiracji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Zobacz wideo Kremowy sernik dyniowy

Składniki:

  • 100 g purée z pieczonej dyni,
  • 500 ml wody,
  • 2 łyżki cukru trzcinowego,
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego,
  • 1 łyżeczka sproszkowanego cynamonu,
  • kawałek imbiru (ok. 2 cm),
  • 4 goździki,
  • laska cynamonu,
  • bita śmietana do dekoracji.

Ulubiona kawa każdej jesieniary. Zamiast iść do kawiarni zrób ją samodzielnie w domu

Do garnka wlewamy wodę, wsypujemy cukier i cukier wanilinowy. Następnie dodajemy cynamon, starty na małych oczkach imbir, a także goździki i laskę cynamonu. Przygotowanie słodko-korzennego syropu jest niezwykle ważne, dlatego warto gotować te składniki powoli na małym ogniu, by długo oddawały swój aromat. 

Gdy syrop zacznie gęstnieć, należy zdjąć go z ognia. Wówczas do słodkiej masy dodajemy dyniowe purée. Aby je otrzymać, wystarczy pokroić dynię i upiec w piekarniku do miękkości. Następnie miękki miąższ blendujemy na gładką papkę.
Teraz wystarczy przygotować ulubioną kawę. Łączymy ją z pożądaną ilością syropu, a następnie dodajemy spienione mleko. Wierzch dekorujemy bitą śmietaną. Opcjonalnie można oprószyć również cynamonem. Tak przygotowana kawa smakuje niczym najlepszy jesienny deser. Pozostały syrop przelej do słoika i trzymaj w lodówce. Z takim zapasem będziesz cieszyć się korzennym smakiem przez kolejne tygodnie. Smacznego!

Więcej o: