Sposobem na jesienną chandrę są oczywiście rozmaite smakołyki. Poza rozgrzewającymi herbatami, smakowymi kawami czy ciastami z dodatkiem sezonowych owoców, warto postawić na deser, który już prezencją skradnie nasze serca. Moa tu o jesiennych gniazdkach, czyli specjałowi rodem z francuskich cierni, który jest w gruncie rzeczy banalnie prosty w przygotowaniu.
Jesienne gniazdka w obłędnej glazurze to deser, który nie ma konkurencji
Gdy za oknem szaro i ponuro, kuchnia staje się prawdziwym sercem domu. To właśnie tam, szykujemy rozmaite specjały, które nie tylko sycą i dodają energii, ale też są przysłonowym lukrem na nasze zziębnięte serca. Jednym z kultowych deserów, który z pewnością zasmakuje każdemu, są jesienne gniazdka, znane we Francji jako French Cruller. To w rzeczywistości banalnie prosty wypiek, który zamiast do piekarnika trafia na gorący olej. Rarytas przypomina nieco polskie oponki czy meksykańskie churros - wyróznia je jednak skład i puszyste niczym chmurka ciasto.
Jesienne gniazdka są niebywale łatwe w przygotowaniu. W pierwszej kolejności należy zadbać o bazę, w której skład wchodzą m.in. jajka, mąka, mleko, masło i cukier. Całość wystarczy połączyć w odpowiedniej kolejności i przełożyć do szprycy lub rękawa cukierniczego. I tu zaczną dziać się cuda - kluczem do sukcesu jest bowiem kształt gniazdek, więc odpowiednia końcówka będzie obowiązkowa. Ciasto smażymy na głębokim oleju, zanurzamy w słodkiej glazurze i gotowe!
Zobacz wideo Gniazdka z ciasta naleśnikowego - idealne na tłusty czwartek i nie tylko
Przepis na jesienne gniazdka z dodatkiem słodkiej glazury
Składniki na ciasto:
- 60 ml mleka,
- 60 ml wody,
- 60 g masła,
- 2 łyżeczki cukru,
- 60 g mąki uniwersalnej,
- 2 duże jajka,
- szczypta soli,
- olej lub smalec do smażenia.
Glazura:
- 2 łyżki mleka,
- 100 g cukru pudru,
- odrobina skórki z cytryny lub pomarańczy,
- łyżeczka ekstraktu waniliowego.
Sposób przygotowania:
- Na początku połącz w małym rondelku mleko, wodę, masło, cukier i sól. Składniki podgrzej na małym ogniu i doprowadź do wrzenia.
- Naczynie zdejmij z palnika, dodaj całą mąkę i zacznij energicznie mieszać wszystkie składniki. Wówczas powinna powstać gęsta pasta.
- Rondelek z naszą pastą ponownie postaw na palniku. Gdy ciasto zacznie powoli skwierczeć na dnie, ponownie ściągnij naczynie z palnika.
- Teraz ciasto przełóż do dużej miski, dokładnie wymieszaj i pozostaw do wystygnięcia.
- Gdy ciasto ostygnie, dodaj ubite jajka. Całość dokładnie mieszaj lub miksuj na małych obrotach, aż ciasto będzie gładkie i lśniące
- Przykryj folią spożywczą i włóż na godzinę do lodówki.
- Po tym czasie ciasto możesz przełożyć do szprycy z odpowiednią końcówką.
- Przygotuj niewielkie kwadraciki z papieru do pieczenia. Na nie następnie wykładaj ciasto, tworząc estetyczne gniazdka.
- W naczyniu dobre rozgrzej olej. Na tłuszcz wykładaj gniazdka (papierem do góry, o czym szybko go usuń). Smaż z obu stron do uzyskania złotego efektu.
- Gotowe gniazdka odsącz na ręczniku papierowym. Czynność powtarzaj do wykorzystania całego ciasta.
- Wskazówka: możesz tworzyć także inne ciekawe kształty np. paluszki, serca czy inne zawijasy.
- Teraz pora na słodką glazurę. Do miski przesyp cukier, wlej mleko, dodaj skórki cytrusów i ekstrakt waniliowy. Całość ubijaj do powstania gładkiej masy. W glazurze zanurzaj jeszcze ciepłe gniazdka i układaj je na kratce.
- Jesienne gniazdka serwuj po przestudzeniu - doskonale smakują z kawą lub rozgrzewającą herbatą.