Jesienne gniazdka to słodki deser, który zawróci w głowie każdemu. Znacznie lepsze niż te z cukierni

Zastanawiasz się nad słodkim akcentem, który urozmaici ponure i chłodne dni? Zamiast szykować kultowe ciasta postaw na nieco bardziej oryginalny przepis. Jesienne gniazdka ociekające obłędną glazurą sprawdzą się w tej roli doskonale. Receptura to zaledwie kilka składników, jednak sekretem jest kształt i odpowiednie przygotowane.

Sposobem na jesienną chandrę są oczywiście rozmaite smakołyki. Poza rozgrzewającymi herbatami, smakowymi kawami czy ciastami z dodatkiem sezonowych owoców, warto postawić na deser, który już prezencją skradnie nasze serca. Moa tu o jesiennych gniazdkach, czyli specjałowi rodem z francuskich cierni, który jest w gruncie rzeczy banalnie prosty w przygotowaniu. 

Jesienne gniazdka w obłędnej glazurze to deser, który nie ma konkurencji 

Gdy za oknem szaro i ponuro, kuchnia staje się prawdziwym sercem domu. To właśnie tam, szykujemy rozmaite specjały, które nie tylko sycą i dodają energii, ale też są przysłonowym lukrem na nasze zziębnięte serca. Jednym z kultowych deserów, który z pewnością zasmakuje każdemu, są jesienne gniazdka, znane we Francji jako French Cruller. To w rzeczywistości banalnie prosty wypiek, który zamiast do piekarnika trafia na gorący olej. Rarytas przypomina nieco polskie oponki czy meksykańskie churros - wyróznia je jednak skład i puszyste niczym chmurka ciasto

Jesienne gniazdka są niebywale łatwe w przygotowaniu. W pierwszej kolejności należy zadbać o bazę, w której skład wchodzą m.in. jajka, mąka, mleko, masło i cukier. Całość wystarczy połączyć w odpowiedniej kolejności i przełożyć do szprycy lub rękawa cukierniczego. I tu zaczną dziać się cuda - kluczem do sukcesu jest bowiem kształt gniazdek, więc odpowiednia końcówka będzie obowiązkowa. Ciasto smażymy na głębokim oleju, zanurzamy w słodkiej glazurze i gotowe! 

Zobacz wideo Gniazdka z ciasta naleśnikowego - idealne na tłusty czwartek i nie tylko

Przepis na jesienne gniazdka z dodatkiem słodkiej glazury

Składniki na ciasto

  • 60 ml mleka,
  • 60 ml wody,
  • 60 g masła,
  • 2 łyżeczki cukru,
  • 60 g mąki uniwersalnej,
  • 2 duże jajka,
  • szczypta soli,
  • olej lub smalec do smażenia.

Glazura: 

  • 2 łyżki mleka, 
  • 100 g cukru pudru,
  • odrobina skórki z cytryny lub pomarańczy,
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego. 

Sposób przygotowania: 

  1. Na początku połącz w małym rondelku mleko, wodę, masło, cukier i sól. Składniki podgrzej na małym ogniu i doprowadź do wrzenia. 
  2. Naczynie zdejmij z palnika, dodaj całą mąkę i zacznij energicznie mieszać wszystkie składniki. Wówczas powinna powstać gęsta pasta.
  3. Rondelek z naszą pastą ponownie postaw na palniku. Gdy ciasto zacznie powoli skwierczeć na dnie, ponownie ściągnij naczynie z palnika. 
  4. Teraz ciasto przełóż do dużej miski, dokładnie wymieszaj i pozostaw do wystygnięcia.
  5. Gdy ciasto ostygnie, dodaj ubite jajka. Całość dokładnie mieszaj lub miksuj na małych obrotach, aż ciasto będzie gładkie i lśniące
  6. Przykryj folią spożywczą i włóż na godzinę do lodówki. 
  7. Po tym czasie ciasto możesz przełożyć do szprycy z odpowiednią końcówką. 
  8. Przygotuj niewielkie kwadraciki z papieru do pieczenia. Na nie następnie wykładaj ciasto, tworząc estetyczne gniazdka. 
  9. W naczyniu dobre rozgrzej olej. Na tłuszcz wykładaj gniazdka (papierem do góry, o czym szybko go usuń). Smaż z obu stron do uzyskania złotego efektu. 
  10. Gotowe gniazdka odsącz na ręczniku papierowym. Czynność powtarzaj do wykorzystania całego ciasta. 
  11. Wskazówka: możesz tworzyć także inne ciekawe kształty np. paluszki, serca czy inne zawijasy.
  12. Teraz pora na słodką glazurę. Do miski przesyp cukier, wlej mleko, dodaj skórki cytrusów i ekstrakt waniliowy. Całość ubijaj do powstania gładkiej masy. W glazurze zanurzaj jeszcze ciepłe gniazdka i układaj je na kratce. 
  13. Jesienne gniazdka serwuj po przestudzeniu - doskonale smakują z kawą lub rozgrzewającą herbatą. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.