Tłusty czwartek po hiszpańsku. Zamiast zwykłych pączków upiecz słodkie gniazdka. Przepis jest banalnie prosty

Już jutro tłusty czwartek, święto które wyczekiwane jest przez fanów słodkości. Poza tradycyjnymi pączkami z marmoladą i chrupiącymi faworkami warto zwrócić uwagę na równie smaczne i słodkie alternatywy. Dobrym pomysłem mogą okazać się gniazdka. Przepis nie jest trudny, a efekt zachwyci wszystkich.

Tłusty czwartek w innym stylu. Czemu nie? Tradycyjne pączki nadziewane słodką marmoladą są niewątpliwie pyszne, ale warto spróbować też innych słodkości. Doskonałą alternatywą dla polskich wypieków będą puszyste i słodkie pączki hiszpańskie, czasem nazywane też wiedeńskimi. Jak przygotować słodkie gniazdka? Przepis nie jest skomplikowany, więc nada się idealnie dla wszystkich łasuchów, również tych stawiających pierwsze kroki w kuchni.

Składniki:

  • 250 ml wody,
  • 200 g mąki pszennej,
  • 4 jajka,
  • 100 g masła,
  • szczypta soli,
  • olej lub smalec do smażenia,
  • 1 pomarańcza,
  • cukier puder do dekoracji.
Zobacz wideo Pączki, pączuszki, pączunie - okazuj im czułość nie tylko w Tłusty Czwartek!

Puszyste i słodkie gniazdka. Przepis, który zrobisz w mniej niż godzinę

W garnku rozpuszczamy masło z solą, a następnie dodajemy wodę i gotujemy. Gdy mieszanka zacznie wrzeć, dosypujemy całą mąkę i energicznie oraz dokładnie mieszamy masę, by osiągnęła jednolitą konsystencję. Ciasto powinno odchodzić od ścianek garnka. Wówczas całość zdejmujemy z palnika i pozostawiamy do wystudzenia.

Gdy ciasto się schłodzi, wbijamy do masy jajka i dokładnie miksujemy, by składniki się połączyły. Gotowe ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie gwiazdki.

W garnku lub głębokiej patelni rozgrzewamy tłuszcz. Jeśli posiadamy termometr do oleju, warto utrzymywać temperaturę około 180 st., by słodkości nie spaliły się zbyt szybko. W międzyczasie w papier do pieczenia wycinamy kwadraty (np. 9x9 cm, choć zależy to od tego, jakiej wielkości chcemy pączki). Na każdy kwadracik wyciskamy z rękawa pojedynczy krążek ciasta.

Tak przygotowane wrzucamy je rozgrzany tłuszcz papierem do góry. Po minucie usuwamy papier szczypcami i smażymy gniazdka z każdej strony po 3-4 minuty, aż będą mocno rumiane. Gniazdka wyciągamy ostrożnie na talerz lub blaszkę wyłożoną papierem, by odsączyć je z nadmiaru tłuszczu i pozwolić ostygnąć.

Z dwóch połówek pomarańczy wyciskamy sok. Do miseczki wsypujemy kilka łyżek cukru pudru i powoli dodajemy po kropelce wyciśnięty sok, stale mieszając. Gdy konsystencja lukru będzie nam odpowiadać, wystarczy polukrować usmażone i przestudzone gniazdka. Będą smakować wyśmienicie. Smacznego!

Więcej podobnych artykułów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.