Prosty przepis na faworki. Szybkie ciasto z kilku składników. Przygotujesz je w mniej niż kwadrans

Tłusty czwartek zbliża się wielkimi krokami. Dlatego jeśli mamy ochotę sięgnąć po coś pysznego, warto przyrządzić własne łakocie. Prosty przepis na faworki to świetna propozycja dla wszystkich łasuchów. Wystarczy kilka składników.
Zobacz wideo Przepis na tradycyjne faworki - idealne w karnawale

Środa Popielcowa, rozpoczynająca okres Wielkiego Postu i tłusty czwartek zwiastujący koniec karnawału - kiedy będą te nietypowe dni w 2023 roku? Otóż wspomniana Środa Popielcowa przypada w tym roku na 22 lutego. Natomiast tłusty czwartek będzie nieco wcześniej, bo 16 lutego. Czasu na przygotowanie słodkości pozostało więc niewiele, dlatego sprawdzi się prosty przepis na faworki.

Przepis na faworki. Prosty i szybki

W przygotowywaniu wypieku na tłusty czwartek istotne jest ciasto na faworki. Przepis jest wyjątkowo prosty. Dzięki temu bez względu na poziom umiejętności kulinarnych chrusty udadzą się każdemu. Wszystko za sprawą banalnej receptury, która składa się zaledwie z kilku składników. Jak zrobić tradycyjne faworki? Ten przepis sprawdzi się w każdym domu.

Składniki:

  • 300 g mąki typ 500,
  • 4 żółtka,
  • 30 g masła,
  • łyżeczka cukru,
  • 150 ml kwaśnej śmietany,
  • łyżka spirytusu,
  • sól,
  • litr oleju rzepakowego,
  • cukier puder do posypania.

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Prosty przepis na faworki. Sposób przygotowania

  1. Na stolnicę lub do wysokiej misy przesiewamy mąkę.
  2. Masło rozpuszczamy i studzimy. 
  3. Dodajemy szczyptę soli, żółtka, kwaśną śmietanę, cukier, płynne i ostudzone masło oraz spirytus.
  4. Zagniatamy ciasto.
  5. Następnie dzielimy je na dwie części i rozwałkowujemy, aż będzie cieniutkie.
  6. Wykrawamy szerokie pasy, które następnie dzielimy na mniejsze prostokąty lub romby.
  7. W każdym prostokącie wykonujemy nożem małe nacięcie na środku.
  8. Przewlekamy jeden koniec ciasta przez dziurkę. 
  9. Faworki układamy jeden obok drugiego. 
  10. Postępujemy tak z całym przygotowanym ciastem.
  11. Do wysokiego garnka wlewamy olej i nagrzewamy do temperatury 180 st. C.
  12. Na odpowiednio nagrzany tłuszcz wrzucamy faworki. Smażymy z obu stron przez około diwie minuty, aż staną się złociste.
  13. Po usmażeniu przekładamy je na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby obciekły z tłuszczu.
  14. Kiedy ostygną, oprószamy je cukrem pudrem.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.