Więcej przepisów na słodkie wypieki znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Walentynkowe ciasteczka z czterech składników zrobisz w kilka chwil, a gwarantujemy, że ukochane osoby będą zajadać się z uśmiechem. Jedyne, o czym musisz pamiętać, to temperatura - maślane ciasteczka lubią chłód, dlatego odpowiednio wcześniej włóż masło i jajka do lodówki. To w zasadzie cała filozofia - reszta jest dziecinnie prosta.
Walentynkowe ciasteczka - przepis z czterech składników
Składniki:
- 200 g dobrze schłodzonego masła
- 250 g mąki pszennej krupczatki
- ok. 90-100 g cukru pudru
- 1 żółtko z dużego jajka
Sposób wykonania:
- Na stolnicę przesiej mąkę i dodaj zimne masło, najlepiej pokrojone na kawałki. Dodaj cukier puder, żółtko i zacznij wszystko siekać długim, ostrym nożem jak ciasto kruche.
- Kiedy składniki względnie się połączą, energicznie zagnieć ciasto, dokładając starań, by go za bardzo nie ocieplać.
- Wyrobione ciasto uformuj w kulę i owiń folią spożywczą. Następnie włóż je do lodówki na 45 minut.
- Kiedy ciasto się schłodzi, wyjmij je na stolnicę i rozwałkuj na placek o grubości ok. 0,5 cm. Za pomocą foremek w kształcie serduszek (lub każdym innym dowolnym kształcie) wycinaj ciasteczka i układaj je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni. Ciasteczka piecz przez ok. 10 minut. Po upieczeniu udekoruj lukrem lub polewą czekoladową.
Tak przygotowane ciasteczka to idealny pomysł na walentynki, ale będą także świetne do codziennej kawy. Po upieczeniu włóż je do szczelnie zamykanego pojemnika lub słoja - wytrzymaja kilka tygodni.