Oponki z serem - przepis babci, sprawi, że tłusty czwartek będzie obłędnie smaczny i niezapomniany

To już ostatni dzwonek, by przygotować tradycyjne łakocie z okazji tłustego czwartku. Przepis babci na oponki z serem sprawdzi się idealnie na tę okazję. Ciasto wyjdzie miękkie, sprężyste i smaczne dzięki złotym proporcjom i dobrej jakości składnikom - najlepiej tym swojskim i świeżym.

Więcej słodkich przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Święto wszystkich łasuchów, fanów słodkości i domowych wypieków trwa już od kilku godzin - jeśli jednak domowe wypieki nie są gotowe, warto poświęcić uwagę na babciny przepis na oponki serowe. Smak wychodzi niemal zawsze perfekcyjny i swojski, a samo przygotowanie jest bardzo proste. 

Oponki serowe z babcinego przepiśnika

Wśród tłustoczwartkowych łakoci nie może zabraknąć tradycyjnych pączków, oponek, domowych drożdżówek czy chrupiących faworków. Wszystkie wyżej wymienione to niemalże tradycja, którą w wielu domach kultywuje się od pokoleń. Z tej okazji zdradzamy prawdziwy skarb z babcinego przepiśnika, a jest nim przepis na serowe oponki, które są mięciutkie, puszyste i wyśmienite pod każdym względem. 

Babciny przepis jasno mówi, jak należy przygotować tradycyjne oponki. Wiele zależy od swojskiego sera, świeżych jajek i odrobinie spirytysty, sody i kwaśnej śmietany. Owe produkty wystarczy połączyć z dodatkiem mąki i cukru, a reszta dosłownie zrobi się sama. Na koniec wystarczy zadbać o charakterystyczny kształt i usmażyć ciasto na złoty kolor. 

Zobacz wideo Gniazdka z ciasta naleśnikowego - idealne na tłusty czwartek i nie tylko

Przepis babci na perfekcyjne oponki serowe

Składniki:

  • 600 g dwukrotnie zmielonego twarogu,
  • 500 g mąki pszennej tortowej,
  • 4 żółtka średnich jajek,
  • 100 g drobnego cukru do wypieków, 
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany 18 proc.
  • łyżka spirytusu,
  • łyżeczka proszku do pieczenia i sody,
  • 700 ml oleju do smażenia - świetnie sprawdzi się bezwonny smalec. 

Sposób przygotowania: 

  1. Zaczynamy od przełożenia sera do dużej miski i połączenia nabiału z kwaśną śmietaną. 
  2. W mniejszym naczyniu ucieramy żółtka z cukrem do uzyskania jasnej, puszystej masy. Warto wykorzystać do tej czynności mikser, co znacznie usprawni pracę. 
  3. Masę jajeczną przekładamy do miski z twarogiem. Całość miksujemy do połączenia składników, a na koniec dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, sodę i spirytus. Składniki ponownie mieszamy, a następnie wyrabiamy dłońmi. 
  4. Stolnicę oprószamy mąką. Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 1-1,5 cm. Przy pomocy szklanki lub formy wycinamy okręgi - w każdej porcji ciasta ponownie robimy mniejszą dziurkę np. kieliszkiem. 
  5. Tak przygotowane oponki smażymy na dobrze rozgrzanym smalcu lub oleju z obu stron na złoty i rumiany kolor. Słodkie rarytasy odsączamy z nadmiaru tłuszczu, a następnie dekorujemy cukrem pudrem i gotowe!
Więcej o: