Więcej słodkich przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Święto wszystkich łasuchów, fanów słodkości i domowych wypieków trwa już od kilku godzin - jeśli jednak domowe wypieki nie są gotowe, warto poświęcić uwagę na babciny przepis na oponki serowe. Smak wychodzi niemal zawsze perfekcyjny i swojski, a samo przygotowanie jest bardzo proste.
Oponki serowe z babcinego przepiśnika
Wśród tłustoczwartkowych łakoci nie może zabraknąć tradycyjnych pączków, oponek, domowych drożdżówek czy chrupiących faworków. Wszystkie wyżej wymienione to niemalże tradycja, którą w wielu domach kultywuje się od pokoleń. Z tej okazji zdradzamy prawdziwy skarb z babcinego przepiśnika, a jest nim przepis na serowe oponki, które są mięciutkie, puszyste i wyśmienite pod każdym względem.
Babciny przepis jasno mówi, jak należy przygotować tradycyjne oponki. Wiele zależy od swojskiego sera, świeżych jajek i odrobinie spirytysty, sody i kwaśnej śmietany. Owe produkty wystarczy połączyć z dodatkiem mąki i cukru, a reszta dosłownie zrobi się sama. Na koniec wystarczy zadbać o charakterystyczny kształt i usmażyć ciasto na złoty kolor.
Zobacz wideo Gniazdka z ciasta naleśnikowego - idealne na tłusty czwartek i nie tylko
Przepis babci na perfekcyjne oponki serowe
Składniki:
- 600 g dwukrotnie zmielonego twarogu,
- 500 g mąki pszennej tortowej,
- 4 żółtka średnich jajek,
- 100 g drobnego cukru do wypieków,
- 3 łyżki kwaśnej śmietany 18 proc.
- łyżka spirytusu,
- łyżeczka proszku do pieczenia i sody,
- 700 ml oleju do smażenia - świetnie sprawdzi się bezwonny smalec.
Sposób przygotowania:
- Zaczynamy od przełożenia sera do dużej miski i połączenia nabiału z kwaśną śmietaną.
- W mniejszym naczyniu ucieramy żółtka z cukrem do uzyskania jasnej, puszystej masy. Warto wykorzystać do tej czynności mikser, co znacznie usprawni pracę.
- Masę jajeczną przekładamy do miski z twarogiem. Całość miksujemy do połączenia składników, a na koniec dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, sodę i spirytus. Składniki ponownie mieszamy, a następnie wyrabiamy dłońmi.
- Stolnicę oprószamy mąką. Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 1-1,5 cm. Przy pomocy szklanki lub formy wycinamy okręgi - w każdej porcji ciasta ponownie robimy mniejszą dziurkę np. kieliszkiem.
- Tak przygotowane oponki smażymy na dobrze rozgrzanym smalcu lub oleju z obu stron na złoty i rumiany kolor. Słodkie rarytasy odsączamy z nadmiaru tłuszczu, a następnie dekorujemy cukrem pudrem i gotowe!