Chlebek dyniowy, przy którym bananowy może się schować. "Idę upiec od razu"

Choć jesień zwykle nie rozpieszcza nas pogodą, to na szczęście ma do zaoferowania coś, co łagodzi tęsknotę za słońcem i ciepłem - dynię. To niezwykle uniwersalne warzywo nadaje się właściwie do wszystkiego: zup, naleśników, placków i ciast. My chcielibyśmy pokazać wam przepis na chlebek dyniowy. Jest tak samo prosty jak bananowy, ale o wiele lepszy.

Więcej przepisów z dynią znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Jesień to taki czas w roku, który z jednej strony chcielibyśmy jak najbardziej odwlec, a z drugiej nie możemy się go doczekać. To wtedy w lasach jest najwięcej przepysznych grzybów i to wtedy zaczyna się sezon na dynię. A chyba nikogo nie trzeba przekonywać, że potrawy z dyni to istne cuda. Chcielibyśmy podzielić się z wami przepisem na chlebek dyniowy, który skradł nasze serca. Jego zrobienie to banał, a smakuje lepiej niż ciasta z cukierni. Ten, który prezentujemy poniżej, pochodzi z TikToka Jasmine Leon, która chętnie dzieli się przepisami w sieci. Jest jednak też wiele innych przepisów na chlebek dyniowy, ale wszystkie łączy to, że są bardzo łatwe. 

Zobacz wideo Kremowy sernik dyniowy

Fanom Jasmine przepis bardzo się spodobał. Wiele osób pisało, że jej chlebek dyniowy wygląda pysznie. Nie brakowało też komentarzy osób, które stwierdziły po obejrzeniu wideo, że "idą upiec chlebek od razu".

Przepis na chlebek dyniowy

Składniki:

  • 2 jajka,
  • 400 g puree z dyni,
  • pół szklanki cukru,
  • pół szklanki cukru brązowego,
  • pół szklanki mleka,
  • łyżka oliwy z oliwek,
  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 łyżeczki przyprawy korzennej (np. do ciasteczek, do piernika),
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej,
  • łyżeczka soli.

Sposób przygotowania:

Chlebek dyniowy robi się naprawdę błyskawicznie. Nie potrzeba do tego żadnych wyjątkowych umiejętności kulinarnych, więc jeśli robisz go po raz pierwszy lub dopiero bliżej zapoznajesz się z dynią, to bardzo dobry wybór. Na pewno się uda.

Trzeba zacząć od zrobienia puree z dyni. Są sklepy, w których można kupić gotowe (takiego używa autorka filmu na TikToku), ale lepiej przygotować je samemu. Dynię pokrój na małe kawałki, ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia skórką do dołu. Piecz przez około 30 minut w 180 stopniach. Dynia powinna zmięknąć na tyle, by łatwo dało się oddzielić miąższ od skóry. Miąższ zblenduj, gdy wystygnie.

Do miski wbij jajka, a potem dodaj dyniowe puree.Wymieszaj dokładnie, by składniki się połączyły. Następnie wsyp cukier i cukier brązowy, wlej mleko i oliwę, i wymieszaj. Dodaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę oraz sól i przyprawę korzenną. Znów dokładnie wymieszaj. Ciasto przelej do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez około godzinę w 180 stopniach Celsjusza. Chlebek dyniowy możesz posypać cukrem pudrem lub polać lukrem i posypać posiekanymi orzechami. Autorka filmiku przygotowała polewę z serka śmietankowego, masła, wanilii, cukru pudru i mleka.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.