Katar, kaszel i wszelkie infekcje zwalczy jak mieczem. Jak zrobić antygrypinę? To tylko smaczne składniki

Za oknem jesień rozgościła się już na dobre i to czas spacerów po parku lub lasach i podziwiania pięknych, kolorowych drzew. Niestety to także czas, kiedy infekcje łapią nas zdecydowanie częściej i na pewno niektórzy z nas już pociągają nosem i czują drapanie w gardle. Mamy na to sposób. Jak zrobić antygrypinę i co to jest?

Więcej przepisów na domowe syropy znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Ile domów, tylko sposobów na walkę z przeziębieniem. Zmorą wielu z nas był w dzieciństwie syrop z cebuli lub mleko z masłem i miodem. Cóż, mówi się, że gorzki lek najlepiej leczy, ale w przypadku tego specyfiku, o którym dziś napiszemy, jest zupełnie inaczej. 

Zobacz wideo

Antygrypina to coś w rodzaju syropu, jednak bardziej przypomina sok owocowy lub koktajl bezalkoholowy. To naturalny sposób na to, by wspomagać się w infekcjach układu oddechowego, działa przeciwzapalnie, zawiera dużo witaminy c oraz poprawia odporność. A do tego smakuje naprawdę dobrze, ponieważ antygrypina składa się z owoców cytrusowych i miodu. Możesz dodać także kurkumę i starty imbir. Regularnie popijając tę miksturę, zapewnisz sobie dobre zdrowie tej jesieni. Ale pamiętaj także o ciepłej czapce i szaliku. Tak na wszelki wypadek. 

Antygrypina - przepis na naturalny antybiotyk

Składniki:

  • 1 cytryna
  • 3 pomarańcze
  • 1 duży grejpfrut 
  • 6 łyżek miodu
  • łyżeczka kurkumy
  • łyżka startego imbiru
  • opcjonalnie: 2-3 ząbki czosnku

Sposób wykonania:

  1. Grejpfruta obierz ze skórki i podziel na cząstki. Podobnie zrób z pomarańczami. Następnie włóż do blendera i zmiksuj całość. 
  2. Dodaj sok wyciśnięty z cytryny, miód, kurkumę, imbir i starty na tarce czosnek. Całość wymieszaj lub ponownie zmiksuj. 
  3. Jeśli konsystencja jest za gęsta, dodaj trochę wody, może być woda gazowana. Tak przygotowaną antygrypinę przelej do buteleczki i przechowuj w lodówce do trzech dni. 

Jeśli chcesz jedynie wzmocnić swoją odporność, antygrypinę pij dwa, trzy razy dziennie po łyżce. Jeśli jednak walczysz z przeziębieniem, zastosuj potrójną dawkę. Pamiętaj jednak, że mimo wszystko stosowanie antygrypiny warto skonsultować z lekarzem.

Więcej o: