Połącz dwa jesienne smaki w słodkim deserze. Zanim się obejrzysz, nie zostanie nawet okruszek

Jesienne słodkości poprawiają humor nawet w najbardziej deszczowy dzień. Korzenny aromat wypełnia wówczas cały dom, tworząc niepowtarzalną atmosferę. My zaś mamy czym się delektować do porannej kawy lub herbaty. Pączki w tej wersji zaskoczą cię wyśmienitym smakiem. To połączenie to kwintesencja jesieni.

Które dwa smaki charakteryzują jesień? Nie chodzi nam o korzenne aromaty, ale o śliwkę i dynię. Te dwa owoce, bo dynia z botanicznego punktu widzenia nie jest warzywem, królują na październikowych straganach. Choć smakują obłędnie osobno, to warto je połączyć. Jesieniary będą pukać do drzwi, gdy wyczują ten zapach. Więcej kulinarnych inspiracji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Zobacz wideo Czy pączek od Wojewódzkiego jest wart 49 zł? Testujemy

Składniki na zaczyn:

  • 3/4 szklanki ciepłego mleka,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 4 łyżki cukru,
  • 15 g świeżych drożdży.

Składniki na pączki:

  • 200 g powideł śliwkowych,
  • 2 jajka,
  • 600 g mąki pszennej,
  • 100 g purée z dyni,
  • 4 łyżki miękkiego masła,
  • pół łyżeczki mielonego imbiru,
  • pół łyżeczki cynamonu,
  • pół łyżeczki mielonego kardamonu,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • szczypta soli,
  • olej do smażenia.

Dyniowe pączki ze śliwkowym nadzieniem. Trudno o bardziej jesienne połączenie

  1. Przygotowanie pączków warto zacząć od zrobienia zaczynu. Mleko podgrzewamy (powinno być ciepłe, ale nie gorące). Do mleka dodajemy pokruszone drożdże, cukier i mąkę. Całość mieszamy i odstawiamy pod przykryciem na 15 minut. 
  2. Do głębokiej miski dodajemy przesianą przez sito mąkę oraz wszystkie przyprawy. Suche składniki łączymy z jajkami, masłem i purée z dyni.
  3. Do ciasta na pączki dodajemy zaczyn. Całość wyrabiamy, a gotowe ciasto odstawiamy w misce przykrytej ściereczką na 90 minut.
  4. Gdy ciasto wyrośnie, dzielimy je na 8 równych części.
  5. Każdy kawałek formujemy w kulkę, a następnie spłaszczamy. Wówczas kładziemy do środka powidła śliwkowe i ponownie formujemy kształt kulki, tak by zamknąć nadzienie wewnątrz pączka.
  6. Tak przygotowane kulki układamy na stolnicy i przykrywamy ściereczką. Pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 15 minut. 
  7. Wyrośnięte pączki z nadzieniem smażymy na głębokim tłuszczu. Powinny być rumiane z obu stron. Gotowe odkładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.  

Ostudzone pączki można udekorować lukrem, cukrem pudrem lub ulubioną polewą. Takie słodkości smakują wyśmienicie również bez dodatków. Dyniowo-śliwkowe połączenie z pewnością przypadnie ci do gustu i przygotujesz te pączki jeszcze wielokrotnie tej jesieni. Smacznego!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.