• Link został skopiowany

Te placki są sto razy lepsze od ziemniaczanych. Jak zrobić bieszczadzkie fuczki? Uważaj na tłuszcz

Każdy region słynie z jakiejś wyjątkowej potrawy, która często wywodzi się z kuchni prostych, biednych ludzi. Bieszczady słyną z prostej, ale pysznej gamy regionalnych smakołyków, a jednymi z nich są fuczki. Jak zrobić pyszne, chrupiące placki z kiszonej kapusty? Podpowiemy, czego unikać i co dodać do ciasta.
Fuczki
rainbow33 /Shutterstock

Więcej przepisów na placki znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Placki uwielbiamy wszyscy, niezależnie, czy są to słodkie placuszki z dynią na jogurcie, czy może placki z cukinii lub ziemniaczane. Dziś jednak podpowiemy wam, jak zrobić fuczki, czyli placuszki z kiszonej kapusty, które są charakterystyczne dla kuchni Podkarpacia, ale uważam, że ich sława powinna ponieść się na całą Polskę. 

Zobacz wideo

Fuczki w wykonaniu są naprawdę bardzo łatwe i poradzi sobie z nimi każdy, wystarczy, że masz pod ręką trochę kapusty, mąkę, jajko i...spirytus. Dlaczego spirytus? Cóż, fuczki są naprawdę pyszne, ale mają niestety jedną wadę - uwielbiają pić tłuszcz z patelni. Już odrobina spirytusu dodana do ciasta sprawi, że olej lub smalec z patelni nie przenikną do placuszków, a fuczki będą chrupiące i złociste. 

Fuczki - przepis na bieszczadzkie placuszki z kapusty

Składniki:

  • ok. 400 g kiszonej kapusty (kiszonej, nie kwaszonej)
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • mniej więcej 3/4 szklanki mleka, najlepiej tłustego
  • 1 większe jajko
  • sól, pieprz, odrobina kminku opcjonalnie
  • pół łyżki spirytusu
  • olej lub smalec do smażenia

Sposób wykonania:

  1. Zacznij od przygotowania kapusty. Porządnie odciśnij ją z nadmiaru soku. Jeśli uważasz, że jest za kwaśna, możesz przepłukać ją pod bieżącą wodą. Pamiętaj, że kapusta musi być maksymalnie odciśnięta. 
  2. Kapustę przesiekaj i włóż do miski. Do drugiej miski przesiej mąkę, dodaj jajko i mleko. Całość zmiksuj na gładkie ciasto, powinno być gęstsze niż naleśnikowe. 
  3. Posiekaną kapustę włóż do miski z ciastem, dopraw do smaku solą, pieprzem i kminkiem. Dodaj także spirytus i wymieszaj. 
  4. Na patelni rozgrzej porządną ilość tłuszczu. Powinien być gorący, jednak moc palnika powinna być umiarkowana. Za pomocą głębokiej łyżki nakładaj porcje ciasta na fuczki i smaż na złoty kolor z obu stron. 

Tak przygotowane fuczki świetnie smakują z kwaśną śmietaną lub sosem grzybowym. Oczywiście kapustę kiszoną możesz wcześniej ugotować, wówczas placki będą delikatniejsze i nie aż tak kwaśne. 

Więcej o: