Więcej przepisów na placki znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Placki uwielbiamy wszyscy, niezależnie, czy są to słodkie placuszki z dynią na jogurcie, czy może placki z cukinii lub ziemniaczane. Dziś jednak podpowiemy wam, jak zrobić fuczki, czyli placuszki z kiszonej kapusty, które są charakterystyczne dla kuchni Podkarpacia, ale uważam, że ich sława powinna ponieść się na całą Polskę.
Fuczki w wykonaniu są naprawdę bardzo łatwe i poradzi sobie z nimi każdy, wystarczy, że masz pod ręką trochę kapusty, mąkę, jajko i...spirytus. Dlaczego spirytus? Cóż, fuczki są naprawdę pyszne, ale mają niestety jedną wadę - uwielbiają pić tłuszcz z patelni. Już odrobina spirytusu dodana do ciasta sprawi, że olej lub smalec z patelni nie przenikną do placuszków, a fuczki będą chrupiące i złociste.
Składniki:
Tak przygotowane fuczki świetnie smakują z kwaśną śmietaną lub sosem grzybowym. Oczywiście kapustę kiszoną możesz wcześniej ugotować, wówczas placki będą delikatniejsze i nie aż tak kwaśne.